ΕΥΑΘ: Γιατί θα "τρέξουν" τα κέρδη και το 2009

Παρά το «πάγωμα» των τιμολογίων και τη μείωση της κατανάλωσης νερού, που «ψαλίδισαν» τις προβλέψεις των αναλυτών για τα κέρδη της επιχείρησης, η τιμή της μετοχής δεν φάνηκε να επηρεάζεται.

  • του Στέφανου Κοτζαμάνη
ΕΥΑΘ: Γιατί θα τρέξουν τα κέρδη και το 2009
Στο τελευταίο εικοσαήμερο, δύο τουλάχιστον από τις παραδοχές που είχαν διατυπώσει οι αναλυτές και οι επενδυτές για τα μελλοντικά αποτελέσματα της ΕΥΑΘ έχουν ήδη μεταβληθεί επί τα χείρω.

Πρώτον, η διοίκηση προέβλεπε μέση ετήσια άνοδο τιμολογίων 4% για την περίοδο 2008 - 2011, και μάλιστα δεν επρόκειτο περί απλής πρόβλεψης, αλλά περί εκδοθείσας υπουργικής απόφασης.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ωστόσο, η διοίκηση της εισηγμένης ανακοίνωσε την απόφασή της να μην προχωρήσει σε αυξήσεις τιμολογίων το 2009 για την πλειονότητα των πελατών της, ενώ του χρόνου θα επανεξετάσει την πολιτική τιμών της για το 2010.

Το «πάγωμα» των τιμολογίων θα εφαρμοστεί στους πελάτες χαμηλής κατανάλωσης, όπου σήμερα η επιβάρυνση είναι υψηλότερη σε σχέση με αυτή που επιβάλλει η ΕΥΔΑΠ στους αντίστοιχους πελάτες της πρωτεύουσας.

Η κίνηση αυτή της διοίκησης της εταιρείας προκάλεσε μεν θετικά σχόλια σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, ωστόσο, από την άλλη πλευρά, προβλημάτισε τους αναλυτές, οι οποίοι προχώρησαν σε μειώσεις των προβλέψεών τους για τα μελλοντικά κέρδη και έθεσαν θέμα αβεβαιότητας για ένα ζήτημα που είχε «περάσει» επισήμως, μέσα από υπουργική απόφαση.

Δεύτερον, η κατά κεφαλήν κατανάλωση νερού αναμενόταν αυξημένη. Ωστόσο, κατά το τρίτο φετινό τρίμηνο, παρατηρήθηκε αξιοσημείωτη μείωση της κατά κεφαλήν κατανάλωσης νερού, καθώς η αύξηση των εσόδων της ΕΥΑΘ ήταν 2,7% και των τιμολογίων 4% (υπήρχε άνοδος και στα έσοδα από την αποχέτευση). Η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να αποδοθεί στην οικονομική δυσπραγία, στην αποβιομηχανοποίηση της περιοχής, ή ακόμη και στην κίνηση για εξοικονόμηση νερού που γίνεται από φορείς, media κ.ά.

Από χρηματιστηριακής πλευράς, πάντως, κι αυτή η εξέλιξη «ψαλίδισε» τις προβλέψεις των αναλυτών για τα κέρδη των επόμενων ετών.

---Ο «αυτόματος πιλότος»

Παρά τις εξελίξεις αυτές, όμως, καμιά αρνητική επίδραση δεν υπήρξε επί της τιμής της μετοχής της εισηγμένης. Πώς εξηγείται αυτό σε μια περίοδο όπου η αγορά τείνει να υπεραντιδρά σε καθετί το αρνητικό;

Πρώτα απ’ όλα, από το γεγονός ότι η μετοχή της ΕΥΑΘ διαπραγματεύεται με ελκυστικούς δείκτες (μονοψήφιο P/E, σημαντική μερισματική απόδοση κ.λπ.).

Επιπρόσθετα, επειδή η εταιρεία συγκαταλέγεται σε εκείνες που διατρέχουν ελάχιστο κίνδυνο. Αποτελεί μονοπώλιο τη στιγμή που προσφέρει ένα είδος πρώτης ανάγκης.

Άρα, λοιπόν, όχι μόνο δεν κινδυνεύει να χάσει πελάτες, αλλά αντίθετα σειρά νέων δήμων της ευρύτερης περιοχής περιμένει για να ενταχθεί στο δίκτυο της ΕΥΑΘ, άρα και στο πελατολόγιό της (η Πυλαία προστέθηκε φέτος, το Ωραιόκαστρο αναμένεται στο τέλος του έτους κ.λπ.). Ο τραπεζικός δανεισμός της ΕΥΑΘ είναι μηδενικός, ενώ σε ό,τι αφορά τις απαιτήσεις προς τους πελάτες, σημειώνονται μεν χαρακτηριστικές καθυστερήσεις, χωρίς ωστόσο να υπάρχει πρόβλημα επισφαλειών (περιπτώσεις δήμων).

Και τέλος, γιατί παρά τα όσα αναφέραμε προηγουμένως τα προβλεπόμενα κέρδη για το 2009 εξακολουθούν να προβλέπονται ανοδικά, με τους αναλυτές (βλέπε εκθέσεις Εθνικής - P&Κ και Πειραιώς Χρηματιστηριακής) να αναμένουν για το 2009 τόσα κέρδη όσα περίπου προέβλεπε και το πενταετές business plan της εισηγμένης, το οποίο δημοσιεύτηκε πέρυσι.

Για παράδειγμα, η Εθνική - P&Κ Χρηματιστηριακή προβλέπει για το επόμενο έτος καθαρά κέρδη ύψους 19 εκατ. ευρώ έναντι 17 εκατ. φέτος, όταν η Πειραιώς ΑΧΕΠΕΥ αναμένει το 2009 κέρδη ύψους 18,4 εκατ. έναντι 17,4 εκατ. φέτος.

---Τα δύο σημεία-κλειδιά 

Δύο είναι τα σημεία-κλειδιά για την ανοδική προβλεπόμενη κερδοφορία.

Πρώτον, η μείωση των λειτουργικών εξόδων που προβάλλεται μεν έντονα, αλλά κυρίως οφείλεται στη συνεχιζόμενη μείωση του αριθμού των εργαζομένων, λόγω οικειοθελών αποχωρήσεων και κυρίως συνταξιοδοτήσεων. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των εργαζομένων της επιχείρησης από 515 άτομα τον Σεπτέμβριο του 2007, σήμερα έχει μειωθεί στα 460 και η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και στο μέλλον, καθώς όσοι αποχωρούν δεν αντικαθίστανται.

Με βάση τα περυσινά στοιχεία της ΕΥΑΘ, το 30% - 35% του συνόλου του προσωπικού της επιχείρησης θα έβγαινε στη συνταξιοδότηση κατά την τριετία 2007 - 2009! Και σύμφωνα με τα στοιχεία, η μέση μικτή ετήσια αμοιβή κάθε εργαζομένου ανέρχεται σε 47.000 ευρώ.
Το δεύτερο σημείο-κλειδί έγκειται στο ότι ολοένα και περισσότερες περιοχές της Θεσσαλονίκης προστίθενται στο δίκτυο της ΕΥΑΘ, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο αριθμός των πελατών.

Έτσι, η ΕΥΑΘ από 476 χιλιάδες πελάτες στο τέλος του 2007 αναμένεται στο τέλος της φετινής χρονιάς να φτάσει στους 500 χιλιάδες και (σύμφωνα με το business plan) στους 550 χιλιάδες έως το τέλος του 2011.

Τον επόμενο μήνα, η διοίκηση της ΕΥΑΘ θα ανακοινώσει το επικαιροποιημένο πενταετές business plan, στο οποίο ενδεχομένως θα αναφερθεί στην πορεία των νέων σχεδιαζόμενων δραστηριοτήτων που είχαν εξαγγελθεί από πέρυσι, αλλά δεν έχουν προχωρήσει μέχρι σήμερα (ανάπτυξη δικτυακών σταθμών για κινητή τηλεφωνία, ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών, παραγωγή ενέργειας κ.λπ.).

Επί του παρόντος, πάντως, οι αναλυτές δεν φαίνεται να συνεκτιμούν τις υποψήφιες αυτές νέες δραστηριότητες της εισηγμένης, λόγω «ελλιπούς ορατότητας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v