Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΜPB: Στα 323,3 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη 9μήνου

Στα 323,3 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη του ομίλου της Marfin Popular Bank στο εννεάμηνο. Αύξηση καταθέσεων κατά 17% στα 24,6 δισ. ευρώ, "άλμα" 31% στις χορηγήσεις, στα 23,1 δισ. ευρώ.

ΜPB: Στα 323,3 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη 9μήνου
Στα 323,3 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη του ομίλου της Marfin Popular Bank στο εννεάμηνο, παραμένοντας κοντά στα επίπεδα των επαναλαμβανόμενων κερδών του αντίστοιχου περυσινού διαστήματος.

Οι προβλέψεις των αναλυτών έκαναν λόγο για καθαρά κέρδη στα 320-330 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο, έναντι των επαναλαμβανόμενων καθαρών κερδών 324,4 εκατ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Παράλληλα, προέβλεπαν αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους κατά 12% στα 554 εκατ. ευρώ. 

Σημειώνεται ότι τα ανακοινωμένα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 482,2 εκατ. ευρώ στο 9μηνο 2007, λόγω έκτακτων κερδών, μεταξύ των οποίων η πώληση συμμετοχών στην Ελληνική Τράπεζα και τη Universal Life.    

Τα επαναλαμβανόμενα έσοδα της Marfin Popular Bank ενισχύθηκαν κατά 5% στα 886,6 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά έσοδα από τόκους διαμορφώθηκαν στα 560,7 εκατ. ευρώ, με άνοδο 19% (μετά την αναπροσαρμογή για έκτακτες ανακτήσεις τόκων στο 9μηνο του 2007).

Η Marfin Popular Bank εμφάνισε αύξηση των καταθέσεων κατά 17% στα 24,6 δισ. ευρώ, ενώ οι χορηγήσεις της εμφανίζονται αυξημένες κατά 41% στα 23,1 δισ. ευρώ.

Η αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων της τράπεζας ανέρχεται στο 19,8% ενώ ο δείκτης αποδοτικότητας (κόστος προς έσοδα) στο 46,3%.

Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας στο εννεάμηνο διαμορφώνεται στο 11% με δείκτη κεφαλαίων πρώτης διαβάθμισης (Tier 1) 9%.  

Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL) μειώθηκε σημαντικά στο 4,2% το Σεπτέμβριο του 2008 από 5,1% το Σεπτέμβριο του 2007.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα εννεαμήνου, ο διευθύνων σύμβουλος της Marfin Popular Bank, κ. Ευθύμιος Μπουλούτας, δήλωσε τα εξής: "Η ισχυρή οργανική ανάπτυξη του ομίλου της Marfin Popular Bank συνεχίστηκε κατά τη διάρκεια του γ' τριμήνου του 2008 με κύριο χαρακτηριστικό την αυξανόμενη συμμετοχή επαναλαμβανόμενων εσόδων από επιτοκιακά έσοδα. Παράλληλα, η ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων και καταθέσεων οδήγησε σε αύξηση των μεριδίων αγοράς εν μέσω ενός επιβραδυνόμενου οικονομικού περιβάλλοντος. Η ισχυρή μας κερδοφορία σε συνδυασμός με την υψηλή ρευστότητα, όπως προκύπτει από το δείκτη δανείων προς καταθέσεις στο 94% και ισχυρή κεφαλαιακή βάση της τράπεζας, με δείκτη πρωτοβάθμιων ιδίων κεφαλαίων 9% αποτελούν τα σημαντικότερα συγκριτικά πλεονεκτήματα του ομίλου".

Η ανάλυση των αποτελεσμάτων

Κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2008 ο Όμιλος πέτυχε σημαντική ανάπτυξη μεγεθών σε όλους τους γεωγραφικούς τομείς δραστηριοποίησης του (Κύπρο, Ελλάδα και διεθνές δίκτυο) και θετικά οικονομικά αποτελέσματα παρά το διεθνές αρνητικό οικονομικό περιβάλλον.

Το σύνολο ενεργητικού του Ομίλου ξεπέρασε τα € 37 δισ σημειώνοντας ετήσια αύξηση 29%, εδραιώνοντας την ηγετική του θέση στην τραπεζική αγορά της Κύπρου και την πέμπτη θέση στην τραπεζική αγορά της Ελλάδας.

Τόσο οι συνολικές χορηγήσεις όσο και οι καταθέσεις του Ομίλου κατέγραψαν εντυπωσιακή ετήσια άνοδο της τάξης του 41% και 17% αντίστοιχα, καθοδηγούμενες από τη διεύρυνση του δικτύου καταστημάτων, την επέκταση της πελατειακής βάσης και τη σταδιακή ωρίμανση των νέων καταστημάτων.

Οι διεθνείς χορηγήσεις έφτασαν τα € 2,9 δισ ή το 13% του συνόλου. Το 95% των χορηγήσεων του Ομίλου είναι σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ το 5% αφορά τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Ρωσία. Η ρευστότητα του Ομίλου είναι σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα με το δείκτη χορηγήσεων προς καταθέσεις να βρίσκεται στο πολύ χαμηλό, για τα ελληνικά και ευρωπαϊκά τραπεζικά δεδομένα, ποσοστό 94%.

Το σύνολο των εσόδων του Ομίλου αυξήθηκε κατά 5% ετησίως φτάνοντας τα € 886,6 εκατ. Τα έσοδα από τις διεθνείς δραστηριότητες ανήλθαν στα € 120 εκατ. αντιπροσωπεύοντας το 13% του συνόλου των εσόδων του Ομίλου, με μόλις το 7% να προέρχεται από τις χώρες τις Νότιο-ανατολικής Ευρώπης.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους ανήλθαν σε €560,7 εκατ. σημειώνοντας ετήσια αύξηση 13% σε σχέση με τους πρώτους εννέα μήνες του 2007. Αναπροσαρμόζοντας για τις έκτακτες ανακτήσεις τόκων των πρώτων εννέα μηνών του 2007, η ετήσια αύξηση στα καθαρά έσοδα από τόκους ανέρχεται σε 19% και αναδεικνύει την εξαιρετικά εύρωστη ανάπτυξη των χορηγήσεων και καταθέσεων, παρά τους αρνητικούς παράγοντες που επικρατούσαν.

Στους αρνητικούς παράγοντες που επηρέασαν τα καθαρά έσοδα από τόκους περιλαμβάνονται κυρίως: η αναπροσαρμογή του βασικού επιτοκίου στην Κύπρο χαμηλότερα κατά 0,5% (διαφορά μεταξύ του βασικού επιτοκίου της Λίρας Κύπρου και του Ευρώ), που ορίστηκε σαν το επιτόκιο αναφοράς τιμολόγησης των δανείων που μετατράπηκαν από Λίρες Κύπρου σε Ευρώ την 1η Ιανουαρίου του 2008 (κατόπιν εγκυκλίου της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου), η μείωση των επιτοκίων των ΗΠΑ και η υποτίμηση του Αμερικανικού Δολαρίου που μείωσαν τα έσοδα από τις καταθέσεις σε Δολάρια κυρίως στις διεθνείς τραπεζικές εργασίες και ο έντονος ανταγωνισμός σε καταθέσεις από τράπεζες με περιορισμένη ρευστότητα στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο μειώθηκε από 2,76% (μετά από αναπροσαρμογή για ανακτήσεις τόκων) κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2007 σε 2,46% την αντίστοιχη περίοδο του 2008, λόγω των προαναφερθέντων κυκλικών και τεχνικών παραγόντων. Αναφορικά με την επιβληθείσα μείωση στην τιμολόγηση των δανείων που μετατράπηκαν σε Ευρώ, ο Όμιλος έχει ήδη προβεί σε αντισταθμιστικές ενέργειες μέσα στο 2008 που περιλαμβάνουν την αύξηση του βασικού επιτοκίου της Τράπεζας κατά 125 μονάδες βάσης.

Τα καθαρά έσοδα από δικαιώματα και προμήθειες σημείωσαν ετήσια μείωση 3% σε €222,4 εκατ. Αν εξαιρεθούν οι προμήθειες από την από την αύξηση κεφαλαίου της MIG που εγγράφηκαν το τρίτο τρίμηνο του 2007, τα καθαρά έσοδα από δικαιώματα και προμήθειες σημείωσαν αύξηση 20% ως αποτέλεσμα της ηγετικής θέσης του Ομίλου στην επενδυτική τραπεζική και στις χρηματιστηριακές εργασίες, αλλά και της δυναμικής ανάπτυξης των τραπεζικών εργασιών του Ομίλου.

Τα συνολικά λειτουργικά έξοδα έφθασαν τα €421,7 εκατ., αυξημένα κατά 17% σε σύγκριση με τους πρώτους εννέα μήνες του 2007. Σους πρώτους εννέα μήνες του 2008 περιλαμβάνονται τα λειτουργικά έξοδα από την ενοποίηση της Ουκρανικής τράπεζας, Marine Transport Bank (ενοποιείται από το δ’ τρίμηνο 2007), της Lombard Bank Malta Plc (ενοποιείται από 1η Μαρτίου 2008) και της Rossiysky Promyishlenny Bank (Rossprombank) (ενοποιείται από 1 Σεπτεμβρίου 2008). Εξαιρουμένων των νέων θυγατρικών που ενοποιούνται η αύξηση των εξόδων περιορίζεται σε 8%. Η αύξηση των δαπανών είναι αποτέλεσμα της δυναμικής ανάπτυξης εργασιών του Ομίλου και στην Ελλάδα και διεθνώς. Ο δείκτης κόστους προς έσοδα του Ομίλου παρέμεινε σχετικά σταθερός στο 46,3% από 42,4%(1) τους πρώτους εννέα μήνες του 2007.

Τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη που αναλογούν στους μετόχους ανήλθαν σε €323,3 εκατ παραμένοντας σταθερά(2) σε σχέση με τους πρώτους εννέα μήνες του 2007.

Η ισχυρή κερδοφορία του Ομίλου διαμόρφωσε τον δείκτη αποδοτικότητας του ενεργητικού (RoA) σε 1,28% τους πρώτους εννέα μήνες του 2008 και το δείκτη αποδοτικότητας των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (RoTE) σε 19,8%.

Ο δείκτης συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας (capital adequacy ratio), σύμφωνα με τη Βασιλεία ΙΙ, εκτιμάται σε 11,0% και ο δείκτης κεφαλαίων πρώτης διαβάθμισης (Tier I) σε 9% το Σεπτέμβριο του 2008 σε proforma βάση για την πώληση των ασφαλιστικών εταιρειών του Ομίλου.

Η ΜΡΒ διατηρεί από τους υψηλότερους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας στην Ελληνική τραπεζική αγορά. Οι προβλέψεις ως ποσοστό του συνόλου των μεικτών χορηγήσεων διαμορφώθηκαν σε 0,45% στο τέλος των εννέα πρώτων μηνών του 2008. Ο δείκτης κάλυψης έφτασε το 62%. Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL) μειώθηκε σημαντικά σε 4,2% το Σεπτέμβριο του 2008 από 5,1% το Σεπτέμβριο του 2007.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v