Βγενόπουλος: Υγιές το κυπριακό τραπεζικό σύστημα

Υγιές χαρακτήρισε το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Marfin Popular, Ανδρέας Βγενόπουλος στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου στη Λευκωσία, όπως μετέδωσε το Stockwatch. 

Βγενόπουλος: Υγιές το κυπριακό τραπεζικό σύστημα
Υγιές χαρακτήρισε το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Marfin Popular, Ανδρέας Βγενόπουλος, όμως μετέδωσε το κυπριακό site, Stockwatch. 

Στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στη Λευκωσία, ο κ. Βγενόπουλος αναφερόμενος στον κυπριακό τραπεζικό τομέα, επεσήμανε κάποια θετικά χαρακτηριστικά των τραπεζών όπως είναι η διαφοροποίηση στις πηγές εσόδων, στις χαμηλές καθυστερήσεις δανείων, στο δείκτη δανείων προς καταθέσεις που είναι χαμηλότερος του 100%, αλλά και στη σημαντική βελτίωση που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια ως προς το δείκτη εσόδων προς έξοδα. «Η Κύπρος είναι ίσως η μοναδική χώρα στην ΕΕ που δεν έχει ανάγκη ένα σχέδιο στήριξης», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με το Stockwatch, ο κ. Βγενόπουλος αναφέρθηκε ακόμη στη καλή δημοσιονομική κατάσταση της Κύπρου, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι η Κύπρος θα αντιμετωπίσει τη διεθνή κρίση με κάποιες επιπτώσεις αλλά δεν θα έχει ουσιαστικούς κινδύνους όπως άλλες οικονομίες.

Όσον αφορά τις διεθνείς εξελίξεις, ο κ. Βγενόπουλος ανέφερε ότι το μοντέλο του άκρατου φιλελευθερισμού τελείωσε για τους ίδιους λόγους που κατέρρευσε το σύστημα του υπαρκτού σοσιαλισμού. Αναφέρθηκε δε στις κρατικές παρεμβάσεις για να ενισχυθεί η ρευστότητα ενώ όσον αφορά το μέγεθος και το βάθος της κρίσης, ο κ. Βγενόπουλος σημείωσε ότι δεν μπορεί να προβλεφθεί.

Marfin

Σύμφωνα πάντα με το Stockwatch, σχολιάζοντας τη μεγάλη πτώση των μετοχών, ο κ. Βγενόπουλος είπε πως η Marfin σήμερα το πρωί «κατέθεσε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αίτημα ζητώντας την κατάργηση του θεσμού της κλειστής περιόδου, τουλάχιστον», επεσήμανε, «κατά την περίοδο της κρίσης». Λέγοντας αυτά, χαρακτήρισε «παράλογο υπό τις σημερινές συνθήκες να απαγορεύεται σε βασικούς μετόχους και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου να μη μπορούν να υπερασπίζονται τις περιουσίες τις δικές τους και των μετόχων», εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα γίνει αποδεκτό το αίτημα.

Παλαιότερα οι μεγαλομέτοχοι της Marfin προέβηκαν σε αγορές μετοχών της τράπεζας κατά την κλειστή περίοδο και τους επιβλήθηκε πρόστιμο από τις κυπριακές εποπτικές αρχές.

Ο κ. Βγενόπουλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις προοπτικές της Marfin Popular Bank και τόνισε ότι η πρόσφατα ανακοινωθείσα πρόθεση της MIG να αποκτήσει μέχρι και 30% του μετοχικού κεφαλαίου της ΜΡΒ αποτελεί ένδειξη απόλυτης εμπιστοσύνης στην πορεία της, ενώ για την ίδια τη Marfin δίνει προϋποθέσεις σταθερότητας και μελλοντικής ανάπτυξης.

Δύσκολη η μείωση δανειστικών επιτοκίων

Αναλύοντας τα θεμελιώδη στοιχεία της Marfin Popular, ο κ. Βγενόπουλος εξήγησε γιατί είναι δύσκολο να μειωθούν τα δανειστικά επιτόκια. «Δεν υπάρχουν περιθώρια για δραματικές μειώσεις επιτοκίων διότι ο τρόπος με τον οποίο ισορροπούμε τον ισολογισμό μας είναι οριακός. Σωστός μεν και υγιής αλλά οριακός», τόνισε, στέλνοντας μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες.

«Σήμερα το περιθώριο δανείου στην Κύπρο είναι 2,01%, ενώ πριν από ένα χρόνο ήταν 2,5% και πριν τρία χρόνια πολύ μεγαλύτερο», σημείωσε. Απέδωσε το γεγονός στο μεγάλο ανταγωνισμό που λειτούργησε στην Κύπρο μετά που μπήκε η Marfin στη Λαϊκή.

Ένας από τους λόγους που το περιθώριο κέρδους της Marfin στα δάνεια είναι περιορισμένο, συμπλήρωσε, είναι λόγω της αύξησης των προβλέψεων για επισφάλειες. Μία μέρα πριν την ανακοίνωση των 9μηνιαίων αποτελεσμάτων της Τράπεζας, ο κ. Βγενόπουλος αποκάλυψε πως «λογικά αναμένουμε ότι μπορεί να αυξηθεί μέχρι 0,80% ανάλογα με τις εξελίξεις λόγω της πιστωτικής κρίσης και της μειωμένης οικονομικής δραστηριότητας». Η τράπεζα υπολόγιζε στις αρχές του έτους ότι το ύψος των νέων επισφαλειών θα ανερχόταν στο 0,60% των συνολικών gross δανείων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v