Οι προοπτικές για Σέλμαν και Ακρίτα

Η κάμψη στη οικοδομή πλήττει και τις εταιρίες ξυλείας στην Ελλάδα, με βασικές την Σέλμαν και την  Ακρίτας οι οποίες είναι και οι μεγαλύτερες. Πώς διαμορφώνονται τώρα οι προοπτικές για Σέλμαν και Ακρίτα.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Οι προοπτικές για Σέλμαν και Ακρίτα
Σε μία αγορά όπως αυτή της τεχνητής ξυλείας, που παρουσιάζει μεγάλη συγκέντρωση στον παραγωγικό τομέα, είναι εύλογο να αποτυπώνονται οι όποιοι κλυδωνισμοί κυρίως στον οικοδομικό χώρο, από τον οποίο εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό οι συναφείς επιχειρήσεις.

Ουσιαστικά, η αγορά μονοπωλείται από δύο μεγάλες παραγωγικές εταιρίες, τη Σέλμαν και την Ακρίτας, αν και στον συγκεκριμένο τομέα δραστηριοποιούνται και πολλές εισαγωγικές επιχειρήσεις, οι οποίες δημιουργούν ανταγωνισμό κυρίως με εισαγωγές προϊόντων ξυλείας, πολλές φορές σε μη ανταγωνιστικές τιμές.

Τα προϊόντα τεχνητής ξυλείας, εκτός από τον εσωτερικό ανταγωνισμό που αντιμετωπίζουν, αφού το ένα προϊόν ανταγωνίζεται το άλλο, απειλούνται σε έναν βαθμό και από την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων απομίμησης ξύλου. Για παράδειγμα, τα τελευταία χρόνια έχουν εμφανιστεί προϊόντα από αλουμίνιο, με εμφάνιση απομίμησης ξύλου, τα οποία προορίζονται για διάφορες χρήσεις, όπως σε κουφώματα.

Παρότι τα τελευταία χρόνια, όπως επισημαίνεται σε πρόσφατη έρευνα της ICAP, ο συνολικός κύκλος εργασιών τόσο των παραγωγικών όσο και των εισαγωγικών επιχειρήσεων παρουσίασε ανοδική πορεία, εντούτοις κατά το πρώτο εξάμηνο η κάμψη της οικοδομικής δραστηριότητας επηρέασε τις πωλήσεις των δύο μεγάλων του κλάδου, που είναι και εισηγμένες εταιρίες.

Δύσκολο εξάμηνο

Η Σέλμαν και η Ακρίτας εμφάνισαν τζίρο σχεδόν στα ίδια επίπεδα με αυτόν του περυσινού πρώτου εξαμήνου, και μάλιστα με μικρή απόκλιση προς τα κάτω. Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις της Σέλμαν διαμορφώθηκαν σε 63,1 εκατ. ευρώ από 63,8 εκατ. ευρώ, ενώ της Ακρίτας ανήλθαν σε 30,5 εκατ. ευρώ έναντι 30,7 εκατ. ευρώ.

Στην εξέλιξη αυτή, εκτός από την κάμψη της οικοδομικής δραστηριότητας, συνέβαλαν επίσης το ράλι στην τιμή του πετρελαίου καθώς και η αύξηση των πρώτων υλών. Κι αυτό γιατί τα προϊόντα τεχνητής ξυλείας είναι άμεσα συνυφασμένα με τα αντίστοιχα φυσικής ξυλείας.

Όμως, λόγω της σταδιακής μείωσης των πρώτων υλών ξυλείας, η εύρεση προμηθευτών σταδιακά καθίσταται δυσχερής, γεγονός που σε συνδυασμό με την άνοδο των τιμών του πετρελαίου επιφέρει αύξηση των τιμών των πρώτων υλών και κατά συνέπεια στα προϊόντα τεχνητής ξυλείας.

Με τα δεδομένα αυτά, η Σέλμαν διεύρυνε κατά πολύ τις ζημίες της στο πρώτο εξάμηνο, οι οποίες διαμορφώθηκαν σε 5,5 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 2,6 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2007, ενώ αντίθετα η Ακρίτας από τις ζημίες των 7 εκατ. ευρώ του πρώτου εξαμήνου του 2007 γύρισε σε κέρδη προ φόρων 1,6 εκατ. ευρώ φέτος.

Όσον αφορά στην Ακρίτας, τα στοιχεία δεν μπορούν να θεωρηθούν συγκρίσιμα, καθώς οι περυσινές ζημίες προήλθαν από την επιβάρυνση της εταιρίας λόγω των αποζημιώσεων που κατέβαλε εξαιτίας της εξώδικης αστικής διαφοράς από το τροχαίο δυστύχημα στα Tέμπη.

Οι υποχρεώσεις αυτές έχουν ήδη καλυφθεί ολοσχερώς, οπότε η επιχείρηση προχώρησε στην εξάλειψη του υπολοίπου των ζημιών, ώστε να μην αλλοιωθεί το αποτέλεσμα της τρέχουσας χρήσης. Φαίνεται συνεπώς ότι για την Ακρίτας ένα δύσκολο κεφάλαιο στην αναπτυξιακή πορεία της κλείνει οριστικά.

Ήδη για το 2008 έχει ανακοινώσει επενδύσεις ύψους 2 εκατ. ευρώ, οι οποίες προχωρούν κανονικά. Έτσι, έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση νέας μονάδας παραγωγής direct post forming, που παράγει από τις αρχές Μαΐου και αναμένεται να συμβάλει τόσο στην ενίσχυση του τζίρου της όσο και στα αποτελέσματα.

Σημαντικά προβλήματα

Και αν για την Ακρίτας η εικόνα εμφανίζεται θετική, τουλάχιστον για το μέλλον της, δεν ισχύει το ίδιο για τη Σέλμαν, η οποία περνάει δύσκολες στιγμές και έχει ανακοινώσει νέο πρόγραμμα εξυγίανσης, με επενδύσεις 4,2 εκατ. ευρώ, προκειμένου να μειώσει το κόστος της, καθώς και πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, συνολικού προϋπολογισμού 4 εκατ. ευρώ για το 2008 και το 2009.

Σύμφωνα με πληροφορίες, καθώς το πρόγραμμα επιχειρησιακής αναστροφής της εταιρίας, που εφαρμόζεται εδώ και μία τριετία, παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα, η διοίκησή της έχει ζητήσει από τις πιστώτριες τράπεζες να μην τηρηθούν ορισμένοι από τους οικονομικούς δείκτες που έχουν οριστεί κατά την πάγια τραπεζική τακτική, ώστε να παρακολουθείται η κεφαλαιακή κατάσταση της εισηγμένης και να εξασφαλίζεται η ενίσχυσή της με κεφάλαια.

Πάντως, θεωρείται θετικό το γεγονός ότι οι τράπεζες έκαναν αποδεκτό το αίτημα της Σέλμαν, και μάλιστα ορισμένες από αυτές το αποδέχτηκαν και για τους οικονομικούς δείκτες του 2008, χωρίς να έχει υποβληθεί κάτι τέτοιο από την εταιρία. Ωστόσο, αναμένεται ότι το συγκεκριμένο αίτημα θα υποβληθεί και επίσημα από τη Σέλμαν, αφού πραγματοποιηθεί και ο έλεγχος των οικονομικών καταστάσεων για το σύνολο της τρέχουσας χρήσης.

Ήδη, η διοίκηση της εισηγμένης στην έκθεση του διοικητικού συμβουλίου που συνοδεύει τις ενδιάμεσες καταστάσεις του εξαμήνου σημειώνει πως «η σημερινή εικόνα και οι συνθήκες του επιχειρησιακού περιβάλλοντος δεν αφήνουν ιδιαίτερα περιθώρια βελτίωσης των αποτελεσμάτων κατά το β΄ εξάμηνο».

Αναφέρει, επίσης, ότι θα συνεχίσει να ακολουθεί πιστά το καταρτισθέν πρόγραμμα για την προσφορά καινοτόμων προϊόντων στους πελάτες της, τόσο στην ελληνική όσο και στην ευρωπαϊκή αγορά.

Να σημειωθεί ότι πέντε τράπεζες στις αρχές του έτους χορήγησαν ομολογιακό ύψους 44,5 εκατ. ευρώ στη Σέλμαν για την αναχρηματοδότηση του υφιστάμενου τραπεζικού δανεισμού της, το σύνολο του οποίου φτάνει στα 92,6 εκατ. ευρώ.

Επομένως, σε κάθε περίπτωση, η πορεία του κλάδου και των δύο μεγάλων παραγωγικών επιχειρήσεων συναρτάται άμεσα με την εξέλιξη της οικοδομικής δραστηριότητας, καταλήγει η μελέτη της ICAP.

Αυτή η εξέλιξη σχετίζεται τόσο με νέα κτίρια όσο και με βελτιώσεις, επισκευές, ανακατασκευές, με τη ζήτηση από τις εταιρίες επίπλων, με την προσφορά των πρώτων υλών, καθώς και με τον ανταγωνισμό που προέρχεται από άλλα προϊόντα ξυλείας ή και από υποκατάστατά τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v