Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αλουμύλ: Αύξηση κερδών ομίλου κατά 69% στο εξάμηνο

Εντυπωσιακή αύξηση ενοποιημένων κερδών σε ποσοστό 69% παρουσιάζει στο πρώτο εξάμηνο της χρήσης η Αλουμύλ, ενώ σε επίπεδο μητρικής τα κέρδη της είναι αυξημένα σε ποσοστό 7,37%.

Αλουμύλ: Αύξηση κερδών ομίλου κατά 69% στο εξάμηνο
Εντυπωσιακή άνοδο καθαρών κερδών ομίλου κατά 69% και πωλήσεων κατά 7,4% παρουσιάζει στο πρώτο εξάμηνο της χρήσης η εταιρία Αλουμύλ, ενώ, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της εταιρίας αναμένεται αισθητή βελτίωση μεγεθών με το πέρας του συνόλου των επενδύσεων σε Ελλάδα & Βαλκάνια βάση χρονοδιαγράμματος

Συγκεκριμένα, σε ότι αφορά τα ενοποιημένα οικονομικά αποτελέσματα, ο όμιλος παρουσίασε αύξηση πωλήσεων της τάξεως του 7,4% και ανήλθαν σε 60,6 εκ. ευρώ, έναντι 56,45 εκ. ευρώ του πρώτου εξαμήνου του 2002.

Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EDITDA) εμφανίζονται σημαντικά βελτιωμένα κατά 42,5%. Συγκεκριμένα, ανήλθαν σε 13,53 εκ. ευρώ για το 2003 από 9,495 εκ. ευρώ του 2002, παρά τα ενισχυμένα λειτουργικά έξοδα που συσσωρεύει το ισχυρό επενδυτικό πρόγραμμα του ομίλου.

Η κερδοφορία του ομίλου (κέρδη προ διαφορών μετατροπής και δικαιωμάτων μειοψηφίας) παρουσιάζεται εντυπωσιακά ενισχυμένη κατά 62,5%, σε 5,55 εκ. ευρώ έναντι 3,42 εκ. ευρώ του αντίστοιχου διαστήματος του 2002. Η καθαρή κερδοφορία του ομίλου, μετά από τις διαφορές μετατροπής και τα δικαιώματα μειοψηφίας παρουσιάζεται εξίσου σημαντικά ενισχυμένη κατά 69,3%, σε 5,19 εκ. ευρώ έναντι 3,07 εκ. ευρώ για το αντίστοιχο διάστημα του 2002.

Αναφορικά με τα αποτελέσματα της μητρικής, οι πωλήσεις παρουσίασαν αύξηση κατά 5% και ανήλθαν σε 57,3 εκ. ευρώ περίπου, έναντι 54,56 εκ. ευρώ περίπου του πρώτου εξαμήνου του 2002. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EDITDA) εμφανίζονται εξίσου σημαντικά βελτιωμένα κατά 31% περίπου και ανήλθαν σε 9,45 εκ. ευρώ έναντι 7,22 εκ. ευρώ του αντίστοιχου διαστήματος του 2002. Tα καθαρά κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 4 εκ. ευρώ περίπου, έναντι 3,78 εκ. ευρώ του αντίστοιχου διαστήματος του 2002 σημειώνοντας σημαντική αύξηση κατά 7,37%.

Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, παρά τις αυξημένες επενδυτικές δαπάνες από το βαρύ επενδυτικό πρόγραμμα του ομίλου το οποίο ξεπερνά τα 90 εκ. ευρώ για το διάστημα 2001 – 2004, η λειτουργική και καθαρή (τελική) κερδοφορία (ΑΛΟΥΜΥΛ & Ομίλου) ενισχύθηκε εντυπωσιακά από την επίδραση πολλαπλών παραγόντων.

Μεταξύ αυτών αναφέρονται η έναρξη ουσιαστικά αποδοτικής λειτουργίας της θυγατρικής ΑΛΟΥΝΕΦ (Ξάνθη), η οποία ολοκληρώθηκε προ ολίγων μηνών, την περαιτέρω βελτίωση της κερδοφορίας της θυγατρικής ΑΛΟΥΚΟΜ (Κομοτηνή) από την οποία η Διοίκηση της ΑΛΟΥΜΥΛ αναμένει πολύ καλύτερα αποτελέσματα με την έναρξη παραγωγής και της νέας γραμμής διέλασης 4.500 τόνων ετησίως (κόστος 5 εκ. ευρώ περίπου), την απορρόφηση της ΜΙΛΕΞ (παραγωγή εξαρτημάτων) που περιόρισε τα έξοδα λειτουργίας δημιουργώντας περαιτέρω οικονομίες κλίμακας, την ποσοτική αύξηση πωλήσεων προϊόντων με μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία όπως τα ειδικά επεξεργασμένα προφίλ και τα βαμμένα προφίλ και την αύξηση της γκάμας των πωλούμενων προϊόντων, όπως τα σύνθετα φύλλα αλουμινίου, τα λεγόμενα j-bond, τα πολυκαρβονικά φύλλα, εξαρτήματα συστημάτων αλουμινίου και υπερσύγχρονα συστήματα αυτοματισμών.

Ενίσχυση των πωλήσεων προήλθε και από τις σημαντικές εμπορικές συμφωνίες αντιπροσώπευσης προϊόντων με πολυεθνικές εταιρίες όπως η Phifer Inc. για προϊόντα ηλιοπροστασίας, η ASA για ηλεκτρικά μοτέρ κίνησης, η G U για εξαρτήματα συστημάτων αλουμινίου και πλαστικών κουφωμάτων και η GEZE για εξαρτήματα υπερσύγχρονων συστημάτων αυτοματισμών θυρών.

Οι επενδύσεις σε πάγιο εξοπλισμό του Ομίλου ανήλθαν στο πρώτο εξάμηνο του 2003 σε 7,2 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 2,73 εκ. ευρώ επενδύθηκαν στη μητρική. Αυτά αφορούν -μεταξύ άλλων- τη νέα μεγάλη επένδυση της θυγατρικής ΑΛΟΥΦΥΛ στο Κιλκίς (κόστος 15,5 εκ. ευρώ) για σύνθετα φύλλα αλουμινίου, γραμμές κατεργασίας αλουμινίου και υπερσύγχρονες γραμμές ανοδίωσης (βαφής), τη νέα γραμμή παραγωγής της Κομοτηνής (4.500 τόνων) και τη νέα γραμμή παραγωγής βιομηχανικού προφίλ της ΑΛΟΥΜΥΛ για εφαρμογές στην αυτοκινητοβιομηχανία και τη ναυπηγική, η οποία θα είναι 20.000 τόνων ετησίως (κόστος 10 εκ. ευρώ). Οι προαναφερθείσες ολοκληρώνονται βάση χρονοδιαγράμματος εντός του 2003, ωστόσο θα αρχίσουν να αποδίδουν ουσιαστικά το προσεχές έτος. Τα σχέδια του ομίλου για περαιτέρω διεύρυνση της παραγωγικής βάσης σε Σερβία (Τσάτσακ) και Αλβανία (Τίρανα) βρίσκονται υπό πλήρη εξέλιξη, βάση χρονοδιαγράμματος. Η Διοίκηση της ΑΛΟΥΜΥΛ εκτιμά ότι κινείται σταθερά βάσει προβλέψεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v