ΟΛΠ: Στα 8,80 ευρώ η τελική τιμή διάθεσης

Στα 8,80 ευρώ ορίστηκε η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών του ΟΛΠ. Η προσφορά, συμπεριλαμβανομένων των προμετόχων, υπερκαλύφθηκε κατά 16,5 φορές, ενώ η συνολική της αξία ανήλθε στα 55 εκατ. ευρώ, με την υποβολή περισσότερων από 38.800 αιτήσεις.

ΟΛΠ: Στα 8,80 ευρώ η τελική τιμή διάθεσης
Στο υψηλότερο του εύρους και συγκεκριμένα στα 8,80 ευρώ ορίστηκε τελικά η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών του ΟΛΠ για την εισαγωγή τους στην κύρια αγορά του Χ.Α., ενώ η προσφορά υπερκαλύφθηκε κατά 16,5 φορές, συμπεριλαμβανομένων των προμετόχων, με τη συνολική αξία να ανέρχεται στα 55 εκατ. ευρώ.

Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η τιμή διάθεσης για τους επενδυτές που ενεγράφησαν με μετρητά ορίζεται στα 8,80 ευρώ, ενώ για τους επενδυτές που ενεγράφησαν με προμέτοχα ορίστηκε στα 8,36 ευρώ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, η προσφορά (εκτός των μετοχών της ιδιωτικής τοποθέτησης στους υπαλλήλους του ΟΛΠ) υπερκαλύφθηκε περίπου 16,5 φορές στην τιμή διάθεσης, συμπεριλαμβανομένης της ζήτησης κομιστών προμετόχων.

Εξαιρουμένης της ζήτησης κομιστών προμετόχων και της αντίστοιχης κατανομής, η προσφορά υπερκαλύφθηκε περίπου 30 φορές στην τιμή διάθεσης.

Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους στον ΟΛΠ που έλαβαν μετοχές στην ιδιωτική τοποθέτηση, η τιμή διάθεσης ορίστηκε στα 7,04 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρία διέθεσε 6.375.000 κοινές ονομαστικές υφιστάμενες μετοχές κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου, εκ των οποίων οι 303.000 με ιδιωτική τοποθέτηση. Η δημόσια εγγραφή πραγματοποιήθηκε με τη μέθοδο του βιβλίου προσφορών, ενώ το σύνολο της προσφοράς αντιπροσωπεύει το 25,5% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, η προσφορά με Δημόσια Εγγραφή χαρακτηρίστηκε από ιδιαίτερα υψηλή ζήτηση ιδιωτών επενδυτών, με την υποβολή άνω των 38.800 αιτήσεων.

Επίσης, πολύ σημαντική κρίνεται η ανταπόκριση των εργαζομένων του ΟΛΠ με τη συμμετοχή περίπου 800 ατόμων, που είχε ως αποτέλεσμα την κάλυψη της Ιδιωτικής Τοποθέτησης κατά 130%.

Εξαιρουμένων των προμετόχων, το τμήμα της Δημόσιας Εγγραφής που διατέθηκε στους ιδιώτες επενδυτές υπερκαλύφθηκε 16 φορές, ενώ το τμήμα που κατανεμήθηκε σε θεσμικούς επενδυτές 72 φορές περίπου.

Εξάλλου, σημειώνεται πως εκδηλώθηκε ζήτηση για μετατροπή ευρωπρομετόχων και προμετόχων 2001-2004 συνολικής αξίας 92,2 εκατ. ευρώ, ενώ λόγω της υπερβάλλουσας ζήτησης για μετατροπή προμετόχων 2001-2004, η απόδοση μετοχών στους κομιστές τους θα ανέλθει στο περίπου 24,6% της ζήτησής τους, ενώ οι κομιστές ευρωπρομετόχων θα ικανοποιηθούν για το 100% της ζήτησής τους.

Με βάση την τελική τιμή διάθεσης των μετοχών, την τιμή της ιδιωτικής τοποθέτησης στους εργαζομένους και την αξία των προμετόχων που αντηλλάγησαν με μετοχές, η συνολική αξία της προσφοράς ανέρχεται σε περίπου 55 εκατ. ευρώ.



Οι μετοχές της ΟΛΠ Α.Ε. αναμένεται να είναι στη διάθεση των επενδυτών προς διαπραγμάτευση έως τα μέσα Αυγούστου. Η ακριβής ημερομηνία έναρξης θα ανακοινωθεί διά του Τύπου, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

Συντονιστές κύριοι ανάδοχοι έχουν αναλάβει η Eurobank και η Αγροτική Τράπεζα, ενώ τον ρόλο του συμβούλου της έκδοσης έχει η Bank of America.

Τέλος, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η εισαγωγή της ΟΛΠ Α.Ε. στο Χ.Α. σηματοδοτεί μια νέα εποχή για την εταιρία και αναμένεται να συνεισφέρει σημαντικά στην ανάπτυξή της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v