ΟΛΠ: Οι ταμειακές ροές που υπόσχεται η Cosco

Αναλυτές και διαχειριστές προσπαθούν να καταλάβουν τώρα πώς κλιμακώνονται τα flows που θα εισπράττει ο ΟΛΠ βάσει του business plan που στηρίζεται η προσφορά της Cosco. Πιθανή η διάθεση πακέτου από το Δημόσιο.

ΟΛΠ: Οι ταμειακές ροές που υπόσχεται η Cosco
Έπρεπε να αποστείλει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς συγκεκριμένες ερωτήσεις για να λάβει η αγορά τις απαραίτητες απαντήσεις και να διαλυθεί η σύγχυση.

Η διαφορά λοιπόν που εμφάνιζαν ΟΛΠ και Cosco ως προς την παρούσα αξία της οικονομικής προσφοράς της δεύτερης για τις δύο προβλήτες του πρώτου έγκειται στα εξής: Ο ΟΛΠ συνυπολογίζει στην παρούσα αξία της προσφοράς και την προκαταβολή των 50 εκατ. ευρώ και τα ενοίκια, εξ ου και προκύπτει η παρούσα αξία 664,7 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, η Cosco υπολογίζει στην παρούσα αξία μόνο το εγγυημένο ποσό (498 εκατ. ευρώ) που ήταν και το αντικείμενο πλειοδοσίας.

Αναλυτές και διαχειριστές προσπαθούν να καταλάβουν τώρα πώς κλιμακώνονται τα flows που θα εισπράττει ο ΟΛΠ βάσει του business plan στο οποίο στηρίζεται η οικονομική προσφορά της Cosco.

Το ποσό των 664,7 εκατ. ευρώ ως άθροισμα, σε παρούσα αξία του εγγυημένου ποσού της προκαταβολής και των δύο ενοικίων (η προκαταβολή είναι εφάπαξ) δείχνει χαμηλό και εικάζεται ότι τα flows ενισχύονται προς το τέλος της 35ετίας και ιδιαίτερα στην τελευταία 15ετία ή 10ετία. Το ερώτημα που γεννάται είναι πώς συμβαίνει αυτό ενώ το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεων εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί στην επόμενη τριετία - πενταετία. Ή μήπως δεν είναι έτσι;

Πέραν της προκαταβολής, ο ΟΛΠ εικάζεται ότι θα εισπράξει σε παρούσα αξία περί τα 190 - 200 εκατ. ευρώ από τα ενοίκια τα πρώτα τρία χρόνια. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι το discount rate 0,9 (9% το επιτόκιο προεξόφλησης) είναι πολύ υψηλό, ιδιαίτερα αν συνυπολογιστεί ότι ο αριθμητής (ενοίκια) αναπροσαρμόζεται με μέσο πληθωρισμό συν 2%.

Πέρα από τις απορίες που μένουν ακόμη να λυθούν, προκειμένου να αποτιμηθεί η οικονομική προσφορά της Cosco, το βέβαιο είναι ότι o ΟΛΠ θα λαμβάνει ένα σημαντικό ποσό κάθε χρόνο εκχωρώντας μόνο το 50% περίπου της συνολικής δραστηριότητάς του.

Το πόσο φθηνός είναι εξαρτάται από το τι θα κάνει τα κεφάλαια που θα εισπράττει. Αν προχωρήσει σε επενδύσεις περαιτέρω ανάπτυξης των εργασιών του και αξιοποίησης της «κοιμισμένης» ακίνητης περιουσίας του διαθέτει σημαντικά περιθώρια ανόδου της κεφαλαιοποίησής του.

Το κλειδί το κρατάει στα χέρια του ο βασικός του μέτοχος, το ελληνικό δημόσιο. Το οποίο, ως γνωστόν, τρέχει διαρκώς να καλύπτει δημοσιονομικές ανάγκες. Τα σενάρια περί επιστροφής κεφαλαίου από τα λεφτά της προκαταβολής και των πρώτων ενοικίων που θα εισπράξει ο ΟΛΠ κάνουν ήδη εδώ και καιρό τον γύρο της αγοράς. Αν προκριθεί ως λύση το start up του νέου κύκλου του ΟΛΠ θα καθυστερήσει για ένα - δύο χρόνια.

Τις τελευταίες ημέρες, όμως, κυκλοφορούν και πληροφορίες για πρόθεση διάθεσης πακέτου μετοχών από το Δημόσιο. Το ενδιαφέρον των ξένων για τον ΟΛΠ μετά το άνοιγμα των προσφορών και τη διαπίστωση ότι ο διαγωνισμός δεν κινδυνεύει να κηρυχτεί άγονος έχει ενισχυθεί και με δεδομένο ότι η μετοχή δεν διαθέτει εμπορευσιμότητα, καθώς Δημόσιο, Lansdowne και δύο εφοπλιστές διατηρούν κλειδωμένες θέσεις, ένα placement θα ήταν καλοδεχούμενο.

Εκτός και αν η Cosco θέλει και μετοχές στον ΟΛΠ…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v