Βγενόπουλος: "Γιατί κρατάμε... πυρομαχικά"

Τον προσωπικό του τρόπο σκέψης, αλλά και τη στρατηγική του ομίλου Μarfin, αποκαλύπτει ο Α. Βγενόπουλος. Η υπόσχεση υψηλών αποδόσεων και η "αποκλειστική στήριξη" της Dubai Fin. για όλη τη ΝΑ. Ευρώπη. 

Βγενόπουλος: Γιατί κρατάμε... πυρομαχικά
«Ο Ανδρέας Βγενόπουλος έχει την ικανότητα να βρίσκεται στο κατάλληλο σημείο την κατάλληλη στιγμή».

Με αυτόν τον τρόπο ξεκινά το άρθρο-αφιέρωμα στον Έλληνα επιχειρηματία το έγκυρο διεθνές περιοδικό «Institutional Investor», υπό τον τίτλο «PRIVATE EQUITY - Andreas the Great? Lawyer Andreas Vgenopoulos’s dealmaking create one of Greece’s biggest banks. Can he extend his empire?».

Τον περασμένο Ιούλιο, όπως τονίζεται στο άρθρο, ο κ. Βγενόπουλος, λίγο πριν από το ξέσπασμα της πιστωτικής κρίσης, είχε την ευκαιρία να συγκεντρώσει το ποσό των 5,2 δισ. ευρώ μέσω αύξησης κεφαλαίου της εισηγμένης Marfin Investment Group (MIG).

Η επιτυχία της ΑΜΚ οφείλεται στο ιδιαίτερα επιτυχημένο «παρελθόν» του Έλληνα επιχειρηματία τόσο στην επίτευξη στόχων όσο και στο κλείσιμο συμφωνιών. Απόδειξη η δημιουργία της Marfin Popular Bank -το 9,5% της οποίας κατέχει η MIG- την οποία μετέτρεψε από μία εταιρία-κέλυφος στην πέμπτη μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα σε διάστημα έξι ετών.

Παράλληλα χαίρει της εμπιστοσύνης αλλά και της στήριξης κορυφαίων διεθνών επενδυτών, μεταξύ των οποίων και ο ηγέτης του Ντουμπάι Sheikh Mohammed bin Rashid al Maktoum, αλλά και ορισμένων από τους πλέον ισχυρούς Έλληνες εφοπλιστές. Στους «θαυμαστές» του κ. Βγενόπουλου και φυσικά σε αυτούς που τον στηρίζουν εντάσσονται και κορυφαίοι όμιλοι διαχείρισης κεφαλαίων και επενδύσεων όπως οι Fidelity Investments, Fortress Investment Group και Marshall Wace Asset Management.

Στόχος του κ. Βγενόπουλου η μετατροπή της MIG σε έναν από τους χρηματοοικονομικούς και επενδυτικούς κολοσσούς της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Τα αρχικά του σχέδια ήταν σε ένα έτος, χρησιμοποιώντας τα κεφάλαια που συγκέντρωσε από την ΑΜΚ, να προχωρήσει σε εξαγορές εταιριών σε ένα ευρύ φάσμα από τα Βαλκάνια έως την Ουκρανία και τη Ρωσία, κυρίως σε τομείς όπως αυτοί του λιανεμπορίου, της ενέργειας και του real estate.

«Συνηθίζαμε να αστειευόμαστε ότι το καλύτερο που θα μπορούσε να συμβεί αφού λάβουμε τα κεφάλαια ήταν να επέλθει κατάρρευση των αποτιμήσεων του παγίου ενεργητικού», σχολιάζει ο κ. Ντένις Μαλαματίνας, o CEO της MIG.

Σαφώς ο κ. Βγενόπουλος είχε την ευκαιρία να πραγματοποιήσει τους στόχους του, μετά το ξέσπασμα της πιστωτικής κρίσης τον Αύγουστο και την επακόλουθη κατάρρευση των αγορών στην ευρύτερη περιοχή δραστηριοποίησής του. Όμως μέχρι σήμερα αντιμετώπισε αρκετές δυσκολίες στο να αυξήσει τα κέρδη του εκμεταλλευόμενος την υποχώρηση των αγορών, ενώ η πιστωτική κρίση έχει πιέσει σημαντικά τη δανειοληπτική ικανότητα.
 
Αναφερόμενος στην πορεία των επενδύσεων της MIG, ο κ. Βγενόπουλος τονίζει σε δηλώσεις του στο «Institutional Investor» ότι εκ των πραγμάτων όφειλε να προσαρμόσει την επενδυτική του τακτική. «Λόγω της κρίσης ρευστότητας, διατηρούμε τη θέση μας για επένδυση των 6 δισ. ευρώ με όσο το δυνατόν λιγότερη μόχλευση. Κρατάμε τα "πυρομαχικά" μας για τοποθετήσεις όταν όλα θα είναι περισσότερο ξεκάθαρα».

Επιμένει, όμως, ότι η μακροπρόθεσμη επενδυτική τακτική παραμένει σταθερή και πως η MIG θα επενδύσει το εν λόγω κεφάλαιο εντός της επόμενης 2ετίας. «Το γεγονός ότι η μόχλευση έχει καταστεί περισσότερο ακριβή "απορροφάται" πλήρως από την ύπαρξη φθηνότερων αποτιμήσεων», υπογραμμίζει.

Προσθέτει, δε, ότι παραμένει απόλυτα «πιστός» στον όμιλο παρά την πώληση του μεριδίου του στην Dubai Financial. «Εάν οι επενδυτές κάνουν τον κόπο να κατανοήσουν τι ακριβώς πράττουμε θα μας δώσουν τον απαραίτητο χρόνο για να εκτελέσουμε τη στρατηγική μας», δηλώνει, προβλέποντας ότι «θα ανταμειφθούν με υψηλότερες αποδόσεις από αυτές που ήλπιζα ότι θα λάβουν όταν η MIG προχώρησε στην έκδοση νέων μετοχών».

Όσο για την Dubai Financial, παραμένει σταθερός υποστηρικτής του κ. Βγενόπουλου. «Ως ο μεγαλύτερος μειοψηφικός μέτοχος τόσο στη MIG όσο και στην MPB, είμαστε έτοιμοι να χρηματοδοτήσουμε την ανάπτυξη και των δύο ομίλων όποτε αυτοί το χρειαστούν», σημειώνει ο κ. Soud Ba’alawy, πρόεδρος της Dubai Group, της εταιρίας holding της Dubai Financial.

Ξεκαθαρίζει, δε, ότι «σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να επενδύσουμε στη νοτιοανατολική Ευρώπη χωριστά από τη Marfin».

Υπάρχουν, όμως, και άλλοι κορυφαίοι επενδυτές οι οποίοι εξακολουθούν να στηρίζουν τον κ. Βγενόπουλο. «Υπό τις τρέχουσες συνθήκες στις αγορές ο κ. Βγενόπουλος τρομάζει κάποιους ανθρώπους, καθώς δεν περιορίζεται με αμυντικό τρόπο στο επιχειρηματικό του μοντέλο», υποστηρίζει ο κ. Daragh Horgan, αναλυτής μετοχικών αγορών για την Powe Capital Management, hedge fund με έδρα το Dubai και υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους ενός δισ. ευρώ, το οποίο κατέχει μερίδιο (αν και δεν είναι γνωστό το ύψος του) σε Marfin Popular και MIG.

Όπως τονίζει ο κ. Horgan, «(ο κ. Βγενόπουλος) διαθέτει ένα εκπληκτικό ρεκόρ στο να ανακαλύπτει ευκαιρίες, αλλά και αποδεδειγμένη ικανότητα να «μεταφέρει» το όραμά του και να διαπραγματεύεται με τους άλλους. Διαθέτει μία τράπεζα με ισχυρή δυνατότητα ανάπτυξης, ενώ η ρευστότητα της MIG την καθιστά ικανή να επενδύσει σε μία από τις πλέον υποσχόμενες και ταχύτητα αναπτυσσόμενες περιοχές της Ευρώπης».

Τόσο ο κ. Horgan όσο και οι υπόλοιποι υποστηρικτές του Έλληνα επιχειρηματία εντυπωσιάζονται από τη συμβιωτική σχέση συνεργασίας μεταξύ Marfin Popular και MIG. Η ύπαρξη ευρύτατου δικτύου εμπορικής τραπεζικής της Marfin Popular σε Αυστραλία, Κύπρο, Εσθονία, Ελλάδα, Μάλτα, Ρουμανία, Ρωσία, Σερβία, Ουκρανία και Βρετανία, σε συνδυασμό με την ελληνική θυγατρική Investment Bank of Greece, μπορεί να προσφέρει εξαιρετικές επενδυτικές ευκαιρίες για τη MIG.

Επιπρόσθετα η τράπεζα κερδίζει αμοιβές 1% από τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου της MIG, ενώ μπορεί να κερδίσει ακόμη υψηλότερα ποσά, μέσω παροχής βοήθειας αλλά και χρηματοδότησης μελλοντικών συμφωνιών της MIG.

Ταυτόχρονα η Marfin Popular διαθέτει καλύτερη «αμυντική γραμμή» από άλλες τράπεζες απέναντι στην πιστωτική κρίση, χάρη στην απόλυτα σταθερή καταθετική βάση της. Τα δάνεια που έχει παράσχει αντιστοιχούσαν στο 88% των καταθέσεων στα τέλη του 2007, ενώ ο μέσος όρος για τις υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες έφτασε στο 114% και για τις ευρωπαϊκές στο 138%, βάσει στοιχείων της Keefe, Bruyette & Woods.

Στηριζόμενη στις αποταμιεύσεις και όχι στις περισσότερο ακριβές και λιγότερο επικερδείς χρηματοδοτήσεις wholesale, η Marfin Popular είναι ικανή να ξεπεράσει τις ανταγωνίστριες τράπεζες και να αυξήσει το μερίδιό της στην ελληνική αγορά δανείων από 4,3% που είναι τώρα σε περισσότερο από 5% έως τα τέλη του 2008, σύμφωνα με τον κ. Βγενόπουλο.

Ο Έλληνας επιχειρηματίας, ως άριστος ξιφομάχος, τονίζει ότι «το "κλείσιμο" συμφωνιών και η ξιφομαχία μοιάζουν καθώς δεν μπορείς να κάνεις τίποτα μένοντας προσκολλημένος σε έναν μόνο τρόπο σκέψης. «Ποτέ δεν φοβήθηκα να ρισκάρω, αλλά πάντοτε ήθελα να έχω υπολογίσει τα πάντα, καθώς με αυτόν τον τρόπο θα ήξερα τις εναλλακτικές ευκαιρίες εάν κάτι πήγαινε στραβά. Αυτό αποτελεί κλειδί τόσο για την ξιφομαχία όσο και για τις επιχειρήσεις».

Αναφερόμενος στην τακτική της MIG να επικεντρώσει τις εξαγορές της στην ελληνική αγορά, ο Έλληνας επιχειρηματίας σημειώνει χαρακτηριστικά: «Αντί να ρίξουμε κεφάλαια σε μία σειρά μη εισηγμένων εταιριών στη νοτιοανατολική Ευρώπη, οι οποίες δεν έχουν ισχυρές ταμειακές ροές και κέρδη και για να τις αποκτήσουμε θα έπρεπε να καταβάλουμε αναίτια υψηλό αντίτιμο, προτιμήσαμε να επικεντρώσουμε το πρόγραμμά μας σε επενδύσεις σε εισηγμένες ελληνικές εταιρίες, με ισχυρή ταμειακή ροή, πολύ καλή οργανική ανάπτυξη και σημαντικές προοπτικές διεθνούς ανάπτυξης».

Πάντως ο κ. Βγενόπουλος δεν αρνείται το αίσθημα απογοήτευσης για την αποτυχία της MIG να «προκαλέσει» αλλαγή στον ΟΤΕ, αλλά ταυτόχρονα δηλώνει ικανοποιημένος από τους όρους βάσει των οποίων ο όμιλος αποχώρησε από τον ελληνικό οργανισμό. «Ρευστότητα 2,6 δισ. ευρώ αυτήν τη στιγμή έχει πολύ μεγαλύτερη αξία απ’ ό,τι τον Σεπτέμβριο του 2007», τονίζει.

Σε ό,τι αφορά τον «φόβο» των επενδυτών ότι το μερίδιο που κατέχει το Dubai Financial σε MIG και Marfin Popular του προσφέρει υπερβολική επιρροή, ο κ. Βγενόπουλος τονίζει ότι η επενδυτική εταιρία διαθέτει μόλις τέσσερις από τις 15 θέσεις στα διοικητικά συμβούλια και των δύο ομίλων (ο κ. Ba’alawy είναι μη εκτελεστικός πρόεδρος στην τράπεζα και αντιπρόεδρος στη MIG).

Επιπρόσθετα οι 12 μεγαλύτεροι μέτοχοι της MIG -μεταξύ των οποίων Centaurus Capital, Fidelity, Fortress, Franklin Mutual Advisors, Julius Baer Investment Management και Marshall Wace- διαθέτουν θέσεις στο συμβούλιο και παρέχουν συμβουλές τόσο για το management όσο και για πιθανές εξαγορές.

Για την υποχώρηση των μετοχών τόσο της Marfin όσο και της MIG ο κ. Βγενόπουλος είναι απόλυτα ειλικρινής. Υπογραμμίζει ότι οι επενδυτές στο αρχικό closed-end fund που είχε δημιουργήσει, το Marfin Classic, είχαν «δει» τις μετοχές τους να ακολουθούν κάθετη υποχώρηση μεταξύ 2000 και 2006 -στα 6 ευρώ από τα 17 ευρώ- λόγω της αντίστοιχης πορείας στην ευρύτερη ελληνική αγορά αλλά και ανησυχιών για την επέκταση της Marfin στον χρηματοοικονομικό κλάδο.

«Ορισμένοι επενδυτές πούλησαν και φυσικά είχαν απώλειες», σημειώνει, «όμως όσοι έμειναν σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα "είδαν" την τιμή της μετοχής να φτάνει στα 55 ευρώ μετά τη συγχώνευση του 2007, όπου δημιουργήθηκε η Marfin Popular».

Ως εκ τούτου, καταλήγει ο κ. Βγενόπουλος, «είμαι σίγουρος ότι το ίδιο θα συμβεί με τις Marfin Popular και MIG εν καιρώ, με τους μακροχρόνιους επενδυτές να ανταμείβονται και όσους πώλησαν νωρίς να αποδεικνύεται ότι έχασαν».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v