Τα σχέδια Λαυρεντιάδη για τον ΟΛΠ (και όχι μόνον)

Διαβλέποντας την αυξανόμενη στρατηγική σημασία των λιμένων στη γεωπολιτικά αναβαθμιζόμενη ΝΑ. Ευρώπη, ο κ. Λαυρεντιάδης κάνει κίνηση σε μια πλευρά της «σκακιέρας» που δεν του είναι άγνωστη.

  • του Χρήστου Κίτσιου
Τα σχέδια Λαυρεντιάδη για τον ΟΛΠ (και όχι μόνον)
Άλλη μια επιχειρηματική κίνηση-έκπληξη προσθέτει στο σύντομο, αλλά ήδη βαρύ, βιογραφικό του ο κ. Λ. Λαυρεντιάδης με την απόφασή του να διεκδικήσει μέσω της Alapis και από κοινού με τη Hutchison την ανάληψη της εκμετάλλευσης των ΣΕΜΠΟ του ΟΛΠ.

Την ίδια ημέρα που o κ. Λαυρεντιάδης πουλούσε τη Νεοχημική στο Carlyle Group, επικεντρώνοντας το επιχειρηματικό ενδιαφέρον του στην Alapis, το Euro2day αποκάλυπτε ότι η Alapis και η θυγατρική της ΛΥΔ, υπέβαλαν από κοινού προσφορά με τον όμιλο Hutchison για τον ΣΕΜΠΟ του ΟΛΠ. 

Η αγορά σχεδόν δεν το πίστεψε. Όπως ακόμη δυσκολεύεται να πιστέψει ότι η Νεοχημική πουλήθηκε την περασμένη Παρασκευή στα 19 ευρώ ανά μετοχή (ήτοι αποτίμηση 684 εκατ. ευρώ για το 100% ή 750 εκατ. ευρώ αν συνυπολογιστεί και το ΜΟΔ) όταν πριν από πέντε χρόνια η αποτίμησή της έφτανε μόλις στα 49 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, πάντως, οι όμιλοι Hutchison και Alapis συμμετέχουν με 50% ο καθένας στην κοινοπραξία η οποία φέρεται να διεκδικεί δυναμικά την ανάληψη της εκμετάλλευσης των ΣΕΜΠΟ του ΟΛΠ. H δε Alapis αποτελεί τη μοναδική, ελληνικών συμφερόντων, εταιρία που, όπως όλα δείχνουν, θα «παίξει» τόσο δυνατά στη διεκδίκηση της εκμετάλλευσης των λιμένων. Ακόμη και ο κατασκευαστικός όμιλος ΕΛΤΕΧ συμμετέχει, σύμφωνα με πληροφορίες, μόλις με 20% στην κοινοπραξία για τον ΟΛΘ υπό την Dubai Ports.

Διαθέτοντας ίδια κεφάλαια υψηλότερα του 1,5 δισ. ευρώ, η Alapis πληρούσε τον όρο του διαγωνισμού για ελάχιστα ίδια κεφάλαια τριετίας 500 εκατ. ευρώ και επομένως δεν είχε πρόβλημα να συμμετάσχει με 50% στην κοινοπραξία με τη Hutchison. Η τελευταία αναζητούσε εγχώριο συνεταίρο και οι επιτυχημένες συνεργασίες του κ. Λαυρεντιάδη με πολυεθνικές όπως οι Henkel, Unilever, Bayer μέτρησαν.

Γιατί όμως μια εταιρία εμπορίας φαρμάκων, ιατρικού εξοπλισμού και παραγωγής και διάθεσης απορρυπαντικών, καλλυντικών και βιολογικών προϊόντων ενδιαφέρεται να αναλάβει σε συνεργασία με τον εξειδικευμένο όμιλο Hutchison τη διαχείριση των προβλητών του ΟΛΠ;

Η απάντηση έγκειται προφανώς στην επιχειρηματική ανησυχία του κ. Λ. Λαυρεντιάδη. Διαβλέποντας την ολοένα αυξανόμενη στρατηγική σημασία των λιμένων διεθνώς και ειδικότερα στη γεωπολιτικά αναβαθμιζόμενη περιοχή της ΝΑ. Ευρώπης, κάνει κίνηση σε μια πλευρά της «σκακιέρας» που δεν του είναι άγνωστη.

Ο έλεγχος λιμενικών και αποθηκευτικών εγκαταστάσεων αποτέλεσε κρίσιμο κλειδί για την αλματώδη ανάπτυξη της εμπορίας και παραγωγής χημικών πρώτων υλών και προϊόντων τόσο για τη Νεοχημική όσο και για την Alapis.

Ως βασικός μέτοχος της Νεοχημικής είχε επιδείξει σημαντική προεργασία σε αυτό το κομμάτι, μεταβάλλοντας την εισηγμένη στον μεγαλύτερο terminal operator της Ελλάδας και προχωρώντας σε αντίστοιχες κινήσεις και στο εξωτερικό.

Η εξαγορά του σερβικού διυλιστηρίου Rafinerija nafte Beograd από τη Νεοχημική έγινε με πρώτο στόχο την αξιοποίηση των λιμενικών και αποθηκευτικών εγκαταστάσεών της στον Δούναβη οι οποίες παρέχουν τη δυνατότητα εύκολης και γρήγορης πρόσβασης σε ολόκληρη την κεντρική και ανατολική Ευρώπη.

Η Νεοχημική ανήκει από την περασμένη Παρασκευή στο Carlyle Group και η επιχειρηματική δραστηριότητα του κ. Λαυρεντιάδη επικεντρώνεται στην Alapis. Για την οποία σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Thomson Financial και στο Euro2day δήλωσε ότι θα κάνει «κράτει» στις εξαγορές το επόμενο διάστημα περιμένοντας τις καλύτερες αποτιμήσεις που φέρνει η κρίση.

Με ρευστότητα 300 εκατ. ευρώ και εκτιμώμενη καθαρή κερδοφορία για φέτος 160 εκατ. ευρώ η Alapis βρίσκεται στη συγκυρία με ισχυρές ταμειακές ροές, τις οποίες μπορεί να αξιοποιήσει για ενίσχυση της οργανικής της ανάπτυξης στα φάρμακα και στον ιατρικό εξοπλισμό, τομείς όπου η κατοχή ισχυρής ρευστότητας αποδεικνύεται κλειδί για χρηματοδότηση δυσβάστακτων απαιτήσεων.

Ενδεχόμενη δε ανάδειξη της κοινοπραξίας Hutchison - Alapis στην προτιμητέα για την ανάληψη της διαχείρισης των ΣΕΜΠΟ του ΟΛΠ θα επιφέρει και την απαραίτητη μόχλευση των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού για την Alapis σε μια περίοδο όπου, κατά δήλωση της διοίκησής της, δεν αναμένονται σημαντικές εξελίξεις στο μέτωπο των εξαγορών.


** Η ανακοίνωση της εταιρίας

Στην αποτελεσματικότερη χρηματοοικονομική μόχλευση των υπό επένδυση κεφαλαίων της στοχεύει η Alapis, όπως αναφέρει η εταιρία σε χρηματιστηριακή ανακοίνωσή της,  επιβεβαιώνοντας το δημοσίευμα του euro2day.gr.  

Ειδικότερα, η εταιρία αναφέρει τα εξής: "Η ΑΛΑΠΙΣ ABEE (εφεξής «ΑΛΑΠΙΣ») ανακοινώνει ότι, μαζί με τη θυγατρική της ΛΥΔ Α.Ε. και σε κοινοπραξία με τις εταιρίες Hutchison Port Holdings Limited και Hutchison Port Investments SArl κατά ποσοστό 50%, κατέθεσε στις 9/5/2008 δήλωση συμμετοχής στον Διεθνή Δημόσιο Διαγωνισμό για την παραχώρηση των προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων («ΣΕΜΠΟ») του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς για περίοδο τριάντα ετών.

Έχοντας ως στρατηγικό στόχο την περαιτέρω εξάπλωση και ανάπτυξη στον κλάδο της υγείας και κυρίως στον κλάδο των φαρμάκων, η ΑΛΑΠΙΣ σκοπεύει βραχυπρόθεσμα στην αποτελεσματικότερη χρηματοοικονομική μόχλευση των υπό επένδυση κεφαλαίων της και στη μακροπρόθεσμη στρατηγική στη σταδιακή αποκλειστική δραστηριοποίησή της στην αγορά των φαρμάκων και των ιατρικών μηχανημάτων της Ελλάδος και του εξωτερικού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v