Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Info-Quest: Ζημίες 12 εκατ. ευρώ το 2002

Με κύκλο εργασιών που διαμορφώθηκε στα 416 εκατ. ευρώ και ζημίες 12 εκατ. ευρώ, στοιχείο που αποδίδεται στο αρχικό στάδιο λειτουργίας της Q-Telecom, έκλεισε η χρήση 2002 σε επίπεδο ομίλου για την Info-Quest.

Info-Quest: Ζημίες 12 εκατ. ευρώ το 2002
Την ολοκληρωμένη εικόνα των αποτελεσμάτων και της πορείας της Info-Quest κατά το 2002, καθώς και τη δραστηριότητα της Q-Telecom παρουσίασε o πρόεδρος της εταιρίας κ. Θεόδωρος Φέσσας στους εκπροσώπους των ΜΜΕ και στα μέλη του ΣΜΕΧΑ.

Τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα της Info-Quest για το 2002, όπως επισημαίνεται ότι είχε ανακοινωθεί, επηρεάζονται σημαντικά από το αρχικό στάδιο λειτουργίας της Q-Telecom, καθώς και από την ύφεση στην αγορά πληροφορικής.

Συγκεκριμένα, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της Info-Quest ανήλθε στα 416 εκατ. ευρώ. Ο όμιλος παρουσίασε ζημίες 12 εκατ. ευρώ, που οφείλονται στη δραστηριότητα της Q-Telecom(1). Εξαιρώντας τη δραστηριότητα αυτή, τα ενοποιημένα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε 14,6 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ φόρων σε 2,9 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι ο κλάδος της πληροφορικής παρουσίασε υστέρηση σε σχέση με το περασμένο έτος κυρίως λόγω της καθυστέρησης των έργων του Γ’ ΚΠΣ, ενώ η Q-Telecom βάσει του επιχειρηματικού σχεδίου της αναμένεται να παρουσιάσει κέρδη μετά το 2004.

Συγκεκριμένα τα ενοποιημένα αποτελέσματα ανά τομέα δραστηριότητας για το 2002 είναι τα εξής:

* Πληροφορική

Στην πληροφορική, η οποία αποτελεί τη βασική πηγή εσόδων της εταιρίας, ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε 333 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση περίπου 2,5% σε σχέση με τo αντίστοιχο περυσινό έτος.

Τα κέρδη προ φόρων από την πληροφορική διαμορφώθηκαν σε 2,9 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά περίπου 4 εκατ. ευρώ έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου, μείωση που οφείλεται, όπως ανακοινώθηκε, κυρίως στο αυξημένο κόστος διατήρησης της υποδομής (ανθρώπινο δυναμικό) για τα έργα και τις λύσεις πληροφορικής.

Συγκεκριμένα, ενώ ο κλάδος των προϊόντων παρουσίασε ικανοποιητική πορεία και επετεύχθη βελτίωση του μεριδίου αγοράς, στον κλάδο των Λύσεων & Έργων Πληροφορικής παρατηρήθηκε σημαντική υστέρηση πωλήσεων, λόγω της έως τώρα καθυστέρησης των έργων του Γ’ ΚΠΣ και της αναβολής ανάθεσης έργων από μεγάλους ιδιώτες πελάτες.

Η εταιρία, όπως επισημάνθηκε, έχει επιλέξει να διατηρήσει τις υποδομές της, θεωρώντας ότι το όφελος από την εκτέλεση έργων του Γ’ ΚΠΣ θα είναι σημαντικά αυξημένο.

* Τηλεπικοινωνίες

Τα έσοδα από τις Τηλεπικοινωνίες διαμορφώθηκαν σε 11,5 εκατ. ευρώ. Τα αποτελέσματα δεν είναι συγκρίσιμα με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, δεδομένου ότι στο 2002 δεν ενοποιείται η Com-Quest (Hellas On Line), στην οποία η εταιρία δεν συμμετέχει πλέον από τον περασμένο Μάιο, ενώ υπάρχει η δραστηριότητα της Q-Telecom.

* Q-TELECOM

Η Q-Telecom(1) από την έναρξη της δραστηριότητάς της στις 19 Ιουνίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2002 παρουσίασε κύκλο εργασιών 5,5 εκατ. ευρώ, λειτουργικά αποτέλεσμα EBITDA -10 εκατ. ευρώ και αποτελέσματα προ φόρων -15,2 εκατ. ευρώ.

Οπως επισημάνθηκε, η πορεία της Q-Telecom κατά το πρώτο εξάμηνο λειτουργίας της θεωρείται ικανοποιητική, ενώ τα αποτελέσματά της είναι σύμφωνα με τις προβλέψεις. Κατά το 2002, ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στην ανάπτυξη του εμπορικού δικτύου της Q-Telecom, το οποίο ξεπέρασε τα 1.000 σημεία πώλησης, ενώ ο ρυθμός των συνδέσεων παρουσίασε μεγάλη ανάπτυξη φτάνοντας περίπου τις εκατό χιλιάδες συνδέσεις στο τέλος του 2002.

* Βασικοί Δείκτες Επίδοσης της Q-Telecom

Το μέσο μηνιαίο έσοδο ανά σύνδεση ARPU(2) για την περίοδο από 19/6/2002 έως 31/12/2002 διαμορφώθηκε περίπου στα 20 ευρώ για τις συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας και σε 19 ευρώ για τις συνδέσεις σταθερής τηλεφωνίας.

Ο μέσος μηνιαίος χρόνος ομιλίας ανά σύνδεση AMOU(3) για την ίδια περίοδο διαμορφώθηκε σε 68 λεπτά για τις συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας και σε 327 λεπτά για τις συνδέσεις σταθερής τηλεφωνίας. Τέλος, ο μέσος μηνιαίος αριθμός γραπτών μηνυμάτων ανά σύνδεση κινητής τηλεφωνίας ANSMS(3) διαμορφώθηκε στα 39 μηνύματα.

* Λοιπές δραστηριότητες

Τα έσοδα από τις λοιπές δραστηριότητες και τις επενδύσεις του ομίλου προέρχονται κυρίως από την ACS και διαμορφώθηκαν σε 71 εκατ. ευρώ, έναντι 64 εκατ. ευρώ κατά το 2001, παρουσιάζοντας αύξηση περίπου 10%. Τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε 3 εκατ. ευρώ, έναντι 3,1 εκατ. ευρώ κατά το 2001, ενώ τα αποτελέσματα προ φόρων ανήλθαν σε 1,3 εκατ. ευρώ, από 4,88 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Η διαφορά οφείλεται κυρίως στην έλλειψη έκτακτων κερδών από επενδυτική δραστηριότητα κατά το 2002.

Κατά το 2003 αναμένεται σημαντική αύξηση της δραστηριότητάς της Q-Telecom και υπερδιπλασιασμός των συνδέσεών της. Τα αποτελέσματα (ζημίες) της Q-Telecom αναμένεται να κυμανθούν στα επίπεδα του 2002, με βελτίωσή τους από το τέλος του 2003.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίδεται στην ανάπτυξη του δικτύου πρόσβασης της κινητής τηλεφωνίας (σταθμοί βάσης), το οποίο θα συμβάλει σε σημαντική μείωση του κόστους περιαγωγής (roaming) με αποτέλεσμα την αύξηση του περιθωρίου κέρδους της εταιρίας.

Στoν κλάδο της πληροφορικής ο τομέας των προϊόντων αναμένεται να παρουσιάσει θετική πορεία κυρίως όσον αφορά την κερδοφορία. Στον τομέα των έργων πληροφορικής αναμένεται σημαντική μεταστροφή της εικόνας του 2002.

Η δραστηριότητα αυτή θα παρουσιάσει σημαντική ανάπτυξη έως το 2005, ενώ για το 2003 αναμένεται κατ’ ελάχιστο να μην επιβαρύνει τα αποτελέσματα της εταιρίας. Η συμβολή της θα εξαρτηθεί από τους ρυθμούς επιτάχυνσης των διαδικασιών ανάθεσης-εκτέλεσης των δημόσιων έργων πληροφορικής.

Τέλος, όσον αφορά τις λοιπές δραστηριότητες, η ACS αναμένεται να παρουσιάσει διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης πωλήσεων για το 2003 και αντίστοιχη αύξηση της κερδοφορίας της.

Ο πρόεδρος και δ/νων σύμβουλος της εταιρίας, κ. Θ. Φέσσας, δήλωσε σχετικά: ”Έχουμε εστιάσει τις δραστηριότητες μας στην Πληροφορική και τις Τηλεπικοινωνίες. Οι σημαντικές επενδύσεις που πραγματοποιούνται στις τηλεπικοινωνίες έχουν προϋπολογισμένη αρνητική επίδραση στην κερδοφορία της εταιρείας. Η ανάπτυξη των δραστηριοτήτων αυτών και η απόδοση των επενδύσεων που πραγματοποιούνται εκτιμούμε ότι θα ανταμείψουν όσους επενδύουν στην εταιρία μας με μακροπρόθεσμο ορίζοντα”.



1. Η Q-Telecom αναπτύσσει δικό της τηλεπικοινωνιακό δίκτυο κινητής τηλεφωνίας στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, με στόχο να κατέχει μερίδιο αγοράς 5% (περίπου 500.000 συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας) έως το 2005. Η επιτυχία των στόχων αυτών, όπως επισημάνθηκε, αναμένεται να συνεισφέρει υψηλή κερδοφορία στα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρίας.

Δεδομένου ότι η Q-Telecom αποτελεί επιχειρησιακή μονάδα της μητρικής εταιρίας και όχι ξεχωριστή εταιρεία ώστε να δημοσιεύει δικά της αποτελέσματα, για την ορθότερη αξιολόγηση της δραστηριότητάς της, αλλά και των υπόλοιπων αποτελεσμάτων της εταιρίας παρουσιάζονται Pro-Forma τα αποτελέσματά της, καθώς και τα ενοποιημένα αποτελέσματα, και τα αποτελέσματα της μητρικής εταιρείας χωρίς αυτήν.

2. Το ARPU (μέσο μηνιαίο έσοδο ανά σύνδεση) υπολογίζεται για κάθε περίοδο διαιρώντας τα μέσα μηνιαία έσοδα και εξαιρώντας τα έσοδα εξοπλισμού και συνδέσεων (έσοδα από πώληση συσκευών, αξεσουάρ, συνδέσεις και πωλήσεις καρτών ανανέωσης χρόνου που δεν έχουν ενεργοποιηθεί), με τον μέσο αριθμό των συνδέσεων της περιόδου αυτής. Ο μέσος αριθμός συνδέσεων προκύπτει από το άθροισμα των ημερήσιων αριθμών συνδέσεων της περιόδου, διαιρούμενο με το πλήθος των ημερών της περιόδου.

3. To AMOU (μέσος μηνιαίος χρόνος ομιλίας σε λεπτά ανά σύνδεση) υπολογίζεται για κάθε περίοδο διαιρώντας τα συνολικά μέσα μηνιαία λεπτά ομιλίας (εισερχόμενα και εξερχόμενα) της περιόδου με τον μέσο αριθμό των συνδέσεων της περιόδου.

4. Το ANSMS (μέσος μηνιαίος αριθμός SMS ανά σύνδεση) υπολογίζεται για κάθε περίοδο διαιρώντας τον μέσο μηνιαίο αριθμό SMS της περιόδου με τον μέσο αριθμό των συνδέσεων της περιόδου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v