Metlen: «Κρυφές υπεραξίες» από το deal με Rio Tinto πριν το… επόμενο

Ερχεται και τρίτη συμφωνία στη μεταλλουργία, με «διεθνές πρόσημο», πιθανότατα επί ελληνικού εδάφους, μέσα στο πρώτο εξάμηνο. Πώς η εταιρεία «κλειδώνει» πελατεία και πωλήσεις για τη νέα επένδυση στην «Αλουμίνιον».

Metlen: «Κρυφές υπεραξίες» από το deal με Rio Tinto πριν το… επόμενο

Τη βιωσιμότητα της επένδυσης των 300 εκατ. ευρώ για τη νέα γραμμή παραγωγής βωξίτη, αλουμίνας και γαλλίου στο εργοστάσιο της «Αλουμίνιον» σφραγίζει και επίσημα η συμφωνία της MetlenΜΥΤΙΛ +1,63% με την κορυφαία βιομηχανία εξορύξεων Rio Tinto, «κλειδώνοντας» πελατεία και έσοδα για πάνω από μια δεκαετία.

Ενα deal που είναι το δεύτερο κατά σειρά στη μεταλλουργία μέσα σε ένα μήνα και που σύμφωνα με τις πληροφορίες του Euro2day.gr, θα έχει συνέχεια με μια τρίτη κίνηση, όπως είχαν προαναγγείλει πηγές της εταιρείας, πιθανότατα μέσα στο πρώτο εξάμηνο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα πρόκειται για μια ακόμη συμφωνία που έχει στα σκαριά η Μetlen, με «διεθνές πρόσημο», όχι υπό την έννοια ότι θα γίνει στο εξωτερικό αλλά ότι θα αφορά εγχείρημα με εξαγωγικό προσανατολισμό, πιθανότατα και πάλι επί ελληνικού εδάφους.

Κατά την ίδια λογική, των διεθνούς βεληνεκούς επενδύσεων, το 100% της παραγωγής θα εξάγεται σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Καναδά, όπως ακριβώς η κίνηση με το γάλλιο, όπου η εταιρεία έρχεται να καλύψει μια στρατηγική ανάγκη διεθνώς και να μπει σφήνα στην κυριαρχία της Κίνας αλλά και η συμφωνία για την αλουμίνα με τη Rio Tinto.

Το «τάιμινγκ» συμπίπτει με τη σημερινή ανακοίνωση της Μetlen για τα αποτελέσματα του 2024, με τους αναλυτές να προβλέπουν ότι τα EBITDA θα κινηθούν στα επίπεδα των 1,05 -1,07 δισ. ευρώ, τα καθαρά κέρδη πάνω από τα 600 εκατ. ευρώ και να κάνουν λόγο για μέρισμα 1,54 -1,55 ευρώ ανά μετοχή.

Eκτός από τα ανοίγματα σε νέες αγορές, τη στρατηγική της στις ΑΠΕ και γενικότερα τις προοπτικές του ενεργειακού τομέα, το ενδιαφέρον πρόκειται να στραφεί περισσότερο παρά ποτέ στις επενδύσεις της Μetlen στη μεταλλουργία, μετά και το μπαράζ ειδήσεων του τελευταίου μήνα και φυσικά τη συμφωνία με τον βρετανο-αυστραλιανό κολοσσό.

Οι κρυφές «υπεραξίες» του τελευταίου αυτού deal βρίσκονται ακριβώς στα έσοδα των περίπου 3,5 δισ. δολαρίων που θα έχει σε βάθος πέραν της δεκαετίας η ελληνική εταιρεία από τις πωλήσεις αλουμίνας στον leader της εξορυκτικής βιομηχανίας, ο οποίος μετρά παρουσία σε 35 χώρες και χυτήρια αλουμινίου από τον Καναδά και την Αυστραλία μέχρι τη Ν. Ζηλανδία και την Ισλανδία.

Το πιο κομβικό κομμάτι στο παζλ

«Κλειδώνοντας» τις πωλήσεις αλουμίνας, μπαίνει ίσως το πιο κομβικό κομμάτι στο παζλ της επένδυσης στον Αγ. Νικόλαο Βοιωτίας που αναμένεται να ξεκινήσει παραγωγή το 2027, δίνοντας την ευκαιρία στη Μetlen να μετατραπεί σε στρατηγικό προμηθευτή μετάλλων ζωτικής σημασίας για την Ευρώπη, παραμονές μάλιστα ενός νέου εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας.

Είναι μια εξέλιξη που διασφαλίζει τις χρηματοροές της επένδυσης για περισσότερα από δέκα χρόνια και αποτελεί ένα ακόμη δείγμα ότι η νέα μονάδα σχεδιαζόταν πολύ καιρό πριν ληφθεί η τελική επενδυτική απόφαση τον Γενάρη.

Σε συνέχεια των πρώτων συμφωνιών με πελάτες από Ευρώπη, ΗΠΑ και Καναδά για τους 50 τόνους γαλλίου, του σπάνιου αυτού μετάλλου, που θα παράγει από το 2027 η βιομηχανία της Αλουμίνιον, τώρα η Μetlen «προπωλεί» και την παραγωγή 3,9 εκατ. μετρικών τόνων αλουμίνας στην κορυφαία εταιρεία εξορύξεων στον κόσμο για μια οκταετία (2027-2034), με δυνατότητα για τριετή παράταση (2035-2037).

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

Είναι η ίδια ακριβώς διάρκεια, δηλαδή 11 χρόνια, που προβλέπει η συμφωνία για την προμήθεια από τη Rio Tinto των 14,9 εκατ. τόνων βωξίτη με τους οποίους θα παράγονται οι παραπάνω ποσότητες αλουμίνας στον Αγ. Νικόλαο Βοιωτίας, που εν συνεχεία η «Αλουμίνιον» θα πουλά στην πολυεθνική των 57.000 εργαζομένων.

Οι προχωρημένες συζητήσεις για το γάλλιο

Στην πράξη, όλα παραπέμπουν σε ένα καλοδουλεμένο σχέδιο που απλώς ανακοινώνεται σε δόσεις και για το οποίο έχει μεσολαβήσει μακροχρόνια προετοιμασία, που απέδειξε ότι η επένδυση είναι βιώσιμη και τα κόστη παραγωγής ανταγωνιστικά. Καθόλου τυχαίο ότι ακριβώς ένα μήνα μετά την ανακοίνωση για τη νέα γραμμή παραγωγής στο αλουμίνιο, όχι μόνο «τρέχουν» οι μελέτες για τον χώρο που θα τη φιλοξενήσει, εντός των ορίων του εργοστασίου, αλλά υπάρχουν και προχωρημένες συζητήσεις ή και συμφωνίες με πελάτες για το γάλλιο.

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν η γερμανική Freiberger, από τους κορυφαίους παραγωγούς στο αρσενιούχο γάλλιο που χρησιμοποιείται μεταξύ άλλων για ανάπτυξη μικροτσίπ σε υπολογιστές, smartphones και ηλεκτρονικό εξοπλισμό, η επίσης γερμανική Tradium, που μέχρι πρότινος προμηθευόταν γάλλιο αποκλειστικά από την Κίνα και η σλοβάκικη CMK.

Στην ίδια κατηγορία ανήκουν οι NEO, Coherent και Indium Corporation με έδρα τον Καναδά και τις ΗΠΑ και αντικείμενο είτε το αρσενιούχο γάλλιο, είτε το νιτρίδιο του γαλλίου, ένα άλλο κράμα, που στην τελική του μορφή αποτελεί βασική πρώτη ύλη για οπτικές ίνες, LEDs και λέιζερ, με εφαρμογές στην αεροδιαστημική και στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v