Στον «πάγο» μπαίνει -τουλάχιστον για την ώρα- η εφαρμογή του τέλους κρουαζιέρας, λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας που καταγράφεται στη Σαντορίνη, έναν από τους κορυφαίους προορισμούς κρουαζιέρας στην Ελλάδα.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, στο πλαίσιο της ημερίδας «Λιμένας Κέρκυρας: Πύλη ανάπτυξης στην τοπική κοινωνία και οικονομία - Η συμβολή της κρουαζιέρας», ο Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, γενικός γραμματέας Ναυτιλίας και Λιμένων, τόνισε πως «αυτή την περίοδο η κυβέρνηση έχει άλλες προτεραιότητες».
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην αναστολή του τέλους κρουαζιέρας (σ.σ. φτάνει έως τα 20 ευρώ για Σαντορίνη και Μύκονο) που ψηφίστηκε τον προηγούμενο Δεκέμβριο, γι’ αυτό και μέχρι στιγμής δεν έχει εκδοθεί και η Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα ενεργοποιήσει την εφαρμογή του.
Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν, πάντως, πως η κυβέρνηση είχε καταλήξει στην αναδρομική ισχύ του μέτρου, κάτι που είχε εγείρει αντιδράσεις στους κόλπους της ναυτιλιακής κοινότητας.
Και μπορεί μέχρι στιγμής καμία εταιρεία κρουαζιέρας, πλην της Viking που έχει ξεκινήσει ήδη τα δρομολόγιά της, να μην έχει τροποποιήσει το πρόγραμμά της λόγω της σεισμικής δραστηριότητας στη Σαντορίνη και στην ευρύτερη περιοχή, ωστόσο, όλοι οι μεγάλοι παίκτες του θαλάσσιου τουρισμού που έχουν το κυκλαδίτικο νησί στο δρομολόγιό τους, βρίσκονται σε αναζήτηση εναλλακτικών προορισμών σε περίπτωση που δεν επιτραπεί από τις ελληνικές Αρχές η προσέγγιση κρουαζιερόπλοιων στην Καλντέρα.
«Η κρουαζιέρα στην Ελλάδα υφίσταται εδώ και πάρα πολλά χρόνια και έχει περάσει διάφορες κρίσεις. Θεωρώ ότι η κρίση στη Σαντορίνη σίγουρα επηρεάζει παροδικά την κρουαζιέρα, χωρίς όμως να σημαίνει ότι τα πλοία θα φύγουν.
Τα πλοία έχουν την ευελιξία να μπορούν έστω και τελευταία στιγμή να ακυρώσουν αν συμβεί κάτι, αλλά και να επιστρέψουν άμεσα όταν ομαλοποιηθεί μία κατάσταση και διασφαλιστούν η ασφάλεια των επιβατών και των πλοίων.
Άρα για το 2025 δεν φαίνεται να υπάρχει καμία αλλαγή σε σχέση με την κρουαζιέρα στην Ελλάδα. Αυτό που είναι πιο επικίνδυνο στην Ελλάδα δεν είναι ούτε οι καιρικές κρίσεις, ούτε τα ηφαίστεια, ούτε οι σεισμοί. Είναι η διαχείριση που γίνεται από εμάς τους Έλληνες.
Στην κρουαζιέρα, τα δρομολόγια και οι τιμές καθορίζονται πολύ καιρό πριν. Δεν νοείται να λαμβάνονται αποφάσεις που επηρεάζουν την κρουαζιέρα τελευταία στιγμή και να ανακοινώνονται για να ισχύσουν χθες», τόνισε από την πλευρά του στο πλαίσιο της ημερίδας ο Γιώργος Κουμπενάς, πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας.
«Κανείς δεν θεωρεί ότι δεν πρέπει να γίνουν αυξήσεις, όμως οι αυξήσεις αυτές πρέπει να γίνονται με τρόπο μελετημένο και να δίνεται ο χρόνος για να αντιδράσουν οι εταιρείες και να δουν πώς θα διαχειριστούν αυτά τα θέματα. Έχουμε ζητήσει επανειλημμένως οι αποφάσεις που λαμβάνονται και αφορούν την κρουαζιέρα να έχουν ορίζοντα εφαρμογής τουλάχιστον ενός έτους», προσέθεσε.
Ενδεικτικό του ρόλου της Σαντορίνης ως προορισμού για την κρουαζιέρα είναι το γεγονός ότι το 90% των προγραμμάτων που σχεδιάζουν οι μεγάλοι παίκτες του θαλάσσιου τουρισμού περιλαμβάνει το νησί.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinΣύμφωνα, δε, με τα επίσημα στοιχεία της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος (ΕΛΙΜΕ), η Σαντορίνη βρέθηκε στην κορυφή της λίστας με τα λιμάνια στα οποία προσέγγισαν οι μεγάλες εταιρείες κρουαζιέρας το 2023. Συγκεκριμένα, στο νησί καταγράφηκαν 800 προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων, με τον αριθμό των επιβατών να ανέρχεται σε 1,29 εκατ., σημαντικά αυξημένος σε σχέση με το 2022.
Τι θα ισχύσει όταν εφαρμοστεί
Υπενθυμίζεται ότι η επιβολή του τέλους κρουαζιέρας που ανακοινώθηκε από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ψηφίστηκε τον προηγούμενο Δεκέμβριο. Βάσει νόμου, εισάγεται τέλος κρουαζιέρας για τους επιβάτες που θα αποβιβάζονται στα ελληνικά λιμάνια. Το τέλος θα είναι αυξημένο για τους δύο premium νησιωτικούς προορισμούς της χώρας, τη Σαντορίνη και τη Μύκονο, με κλιμάκωση ανά χρονική περίοδο.
Πιο αναλυτικά, το τέλος κρουαζιέρας ανά επιβάτη που αποβιβάζεται στα λιμάνια της Μυκόνου και της Σαντορίνης θα είναι ύψους 20 ευρώ και στα υπόλοιπα λιμάνια της χώρας 5 ευρώ για το διάστημα από 1η Ιουνίου έως 30 Σεπτεμβρίου.
Για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Οκτώβριο, το τέλος θα είναι μειωμένο κατά 40%, δηλαδή 12 ευρώ για Μύκονο και Σαντορίνη και 3 ευρώ για τα υπόλοιπα λιμάνια και για μήνες Νοέμβριο έως Μάρτιο, θα είναι μειωμένο 80%, ήτοι 4 ευρώ και 1 ευρώ αντίστοιχα.
Το ετήσιο έσοδο υπολογίζεται σε 50 εκατ. ευρώ. Το έσοδα θα αποδίδονται κατά το ένα τρίτο στους δήμους, κατά ένα τρίτο στο υπουργείο Ναυτιλίας και κατά ένα τρίτο στο υπουργείο Τουρισμού.