Τα «πράσινα» deals €1,4 δισ. της Aktor ως το 2030

Τι θα χρηματοδοτήσει το πράσινο επενδυτικό πρόγραμμα των 1,4 δισ. Τα έτοιμα έργα και η έμφαση στις εγγυημένες ταρίφες. Στόχος για EBITDA 130 εκατ. ευρώ από πράσινα έργα. Τα πέντε αντλησιοταμιευτικά και ο ρόλος της ΔΕΗ.

Τα «πράσινα» deals €1,4 δισ. της Aktor ως το 2030

Σε μια άκρως φιλόδοξη ενεργειακή στρατηγική προχωρά ο όμιλος της Aktor, μέσω εξαγορών, δεσμευτικών συμφωνιών και συμμαχιών, με στόχο να γίνει βασικός παίκτης στην αγορά των ΑΠΕ, βάζοντας πλώρη για ένα πράσινο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 1,4 δισ. ευρώ ως τα τέλη της δεκαετίας.

Σε πρώτη φάση, μέχρι το 2030, στοχεύει στην ανάπτυξη ενός portfolio 1,3 GW από φωτοβολταϊκά, αιολικά και μπαταρίες, τα οποία θα απορροφήσουν τη μερίδα του λέοντος του συνολικού επενδυτικού πλάνου ύψους 2 δισ. ευρώ του ομίλου. Το σχέδιο όμως δεν σταματά εκεί.

Σε δεύτερη φάση, από τα τέλη της δεκαετίας και μετά, προβλέπονται ακόμη μεγαλύτερες επενδύσεις για έργα συνολικής ισχύος 2,8 GW, όπου περιλαμβάνονται και πέντε μεγάλα έργα αντλησιοταμίευσης (1,5 GW). Τα αντλησιοταμιευτικά θα αναπτυχθούν από κοινού με άλλον παίκτη της αγοράς, όπως είπε, μιλώντας νωρίτερα στους αναλυτές, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου, Αλέξανδρος Εξάρχου, με ένα κόστος επένδυσης που θα κυμανθεί στο 1,5 δισ. ευρώ.

Κρίσιμος παράγοντας για τη διείσδυση του ομίλου στις ΑΠΕ θα είναι ο ρόλος της ΔEΗ και η στρατηγική συμφωνία που έχει συνάψει μαζί της. Σε πρώτη φάση, η συμφωνία αφορά ένα ώριμο χαρτοφυλάκιο αιολικών πάρκων ισχύος 164 MW, ωστόσο σε δεύτερη φάση, προβλέπεται η από κοινού ανάπτυξη μιας δεξαμενής έργων 1,6 GW, εκ των οποίων τα 276 MW βρίσκονται υπό ανάπτυξη και αναμένεται να εξασφαλίσουν όρους σύνδεσης την περίοδο 2026-2027. Τα δε υπόλοιπα 1,3 GW είναι σε αρχικό στάδιο και ανήκουν στη κατηγορία των πιο μακροπρόθεσμων έργων.

Κρίσιμο επίσης στοιχείο είναι το γεγονός ότι βασικό κριτήριο για το μπαράζ εξαγορών που δρομολογεί ο όμιλος, όπως είπε ο κ. Εξάρχου, είναι ότι όλες αυτές οι μελλοντικές επενδύσεις θα αφορούν έργα με εγγυημένες τιμές (ταρίφες) για χρονικό ορίζοντα 15-20 ετών, καθώς κατέστη σαφές ότι η εταιρεία δεν ενδιαφέρεται να ακολουθήσει τον δρόμο των μακροπρόθεσμων συμβάσεων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας (PPA). Επίσης τα προς εξαγορά έργα θα πρέπει όλα να διαθέτουν ήδη όρους σύνδεσης είτε να υπάρχουν εγγυήσεις ότι θα τους λάβουν στο ορατό μέλλον (2024-2025). Κρίσιμη παράμετρος του εγχειρήματος είναι η ελαχιστοποίηση του ρίσκου σε μια ολοένα και πιο μεταβαλλόμενη αγορά των ΑΠΕ, γεμάτη ανατροπές και απρόοπτα.

Στην ουσία πρόκειται για ένα επιχειρηματικό μοντέλο που θα στηρίζεται σε έργα με εσωτερική απόδοση (IRR) της τάξης του 9%, με την παραδοχή ότι στο μέλλον θα έχουμε περικοπές της τάξης του 9% τον χρόνο για τα φωτοβολταϊκά και 4% για τα αιολικά.

Επί του συνόλου των ποσών της πρώτης φάσης ύψους 1,4 δισ. ευρώ, το 1,06 δισ. ευρώ θα προέλθουν από δανεισμό και το υπόλοιπο από ίδια κεφάλαια, με τη σχέση δανειακών προς ίδια κεφάλαια να διαμορφώνεται στο 80-20.

Στο ερώτημα πόσα από τα έργα των 1,3 GW της πρώτης φάσης, δηλαδή μέχρι το 2030, είναι διασφαλισμένα, ο κ. Εξάρχου εξήγησε ότι για 912 MW η εταιρεία έχει ήδη συνάψει δεσμευτικές συμφωνίες (κυρίως φωτοβολταϊκά αλλά και αιολικά). Εξ αυτών, στην πρίζα πρόκειται να μπουν 200 MW εντός του 2025, ενώ έτοιμα προς κατασκευή που αναμένεται ότι θα διασφαλίσουν όρους σύνδεσης εντός του επόμενου έτους είναι τα υπόλοιπα 568 MW.

Συνολικά η εταιρεία προσβλέπει σε ένα χαρτοφυλάκιο εν λειτουργία έργων συνολικής ισχύος 500 MW στο τέλος του 2025, με τις ΑΠΕ να συνεισφέρουν στο EBITDA του επόμενου χρόνου 22 εκατ. ευρώ. Τα ποσά αυτά αναμένεται να εξαπλασιαστούν στα 130 εκατ. ευρώ το 2030.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v