Ολοκληρώθηκε η διαδικασία της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Cenergy, με την έκδοση 22.222.222 νέων μετοχών και τιμή διάθεσης τα εννέα ευρώ.
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, συνηθίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις να προκύπτει ένα discount σε σύγκριση με την τρέχουσα τιμή του τίτλου στο ταμπλό (είχε ξεπεράσει ακόμη και τα δέκα ευρώ κάποια στιγμή τον Σεπτέμβριο), και συμπληρώνουν: «Το discount αυτό ήταν μικρό σε σύγκριση με την τιμή της μετοχής στις 10 Οκτωβρίου, ενώ το ύψος της υπερκάλυψης που προσέγγισε τις τρεις φορές, δείχνει το ζωηρό ενδιαφέρον για τη μετοχή από Ελλάδα και κυρίως από το εξωτερικό.
Δεν αποκλείεται ο τίτλος να παιδευτεί χρηματιστηριακά βραχυπρόθεσμα, καθώς οι επενδυτές που κάλυψαν το ποσοστό της Viohalco στην ΑΜΚ θα έχουν ως κόστος κτήσης τα εννέα ευρώ και ήδη καταγράφουν υπεραξίες με το καλημέρα. Αυτό όμως -ακόμη και αν επιβεβαιωθεί στην πράξη- θα έχει βραχυπρόθεσμη επίδραση και δεν θα αφορά εκείνους τους μετόχους μειοψηφίας που συμμετείχαν στην ΑΜΚ, επειδή και αυτοί απέκτησαν νέες μετοχές προς εννέα ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση όμως, το όλο εγχείρημα θα πρέπει να αξιολογηθεί με μεσομακροπρόθεσμα κριτήρια και έτσι μόνο ως θετικό θα μπορούσε να αποτιμηθεί τόσο για την Cenergy και τη μητρική της Viοhalco, όσο και για την ελληνική κεφαλαιαγορά γενικότερα».
Από την πλευρά της, η διοίκηση της Cenergy έχει αναφερθεί πως η ΑΜΚ έρχεται να σηματοδοτήσει μια νέα ανοδική φάση για την εταιρεία.
Τι κερδίζει όμως από όλη αυτή τη διαδικασία η Cenergy:
- Ρευστότητα: Διακόσια εκατ. ευρώ εισέρρευσαν ήδη στο ταμείο της εταιρείας, ή με άλλα λόγια έχουμε μια μείωση του καθαρού της δανεισμού από τα 494 εκατ. (30/6/2024) στα 294 εκατ. ευρώ. Με το προσαρμοσμένο φετινό EBITDA να αναμένεται μεταξύ 245 και 265 εκατ. ευρώ, ο δείκτης καθαρού χρέους προς EBITDA διαμορφώνεται στο εξαιρετικό 1,2 ή και ακόμη χαμηλότερα. Όσο για το project της Αμερικής που θα απαιτήσει επιπλέον γύρω στα 170 εκατ. δολάρια μέσα στην επόμενη τετραετία, αυτά μπορούν να χρηματοδοτηθούν με χαρακτηριστική άνεση από τις ελεύθερες ταμειακές ροές των επόμενων ετών, καθώς το προσαρμοσμένο EBITDA θα είναι υψηλότερο από το φετινό των 245-265 εκατ. ευρώ, οι λοιπές επενδυτικές ανάγκες θα είναι μειωμένες και τα επιτόκια δανεισμού αποκλιμακούμενα.
- Εκμετάλλευση ευκαιριών: Η Cenergy έχει θέσει ως στόχο -με τη μορφή που είναι σήμερα- μέσα στα επόμενα χρόνια να ανεβεί σταδιακά σε ένα προσαρμοσμένο EBITDA της τάξεως των 380-420 εκατ. ευρώ, εξέλιξη που όχι μόνο θα υπερκαλύψει τις ανάγκες χρηματοδότησης του project στις ΗΠΑ, αλλά θα αφήσει και μεγάλα περιθώρια για την αξιοποίηση σημαντικών επενδυτικών ευκαιριών, όταν και αν αυτές προκύψουν.
- Μείωση του ρίσκου: Η δραστική μείωση του καθαρού δανεισμού έρχεται να μειώσει περαιτέρω τον ήδη χαμηλό επιχειρηματικό κίνδυνο που αντιμετώπιζε η Cenergy. Ο πιστωτικός κίνδυνος είναι πολύ μικρός λόγω των πολύ αξιόπιστων πελατών της, ενώ τα υπογεγραμμένα συμβόλαια είναι σε θέση να καλύψουν το 100% του capacity του εισηγμένου ομίλου για τα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια, παρά το γεγονός ότι από την αρχή του 2025 θα έχει διπλασιαστεί η παραγωγική δυναμικότητα στο εργοστάσιο υποβρυχίων καλωδίων στην Κορινθία και από τα τέλη του ίδιου έτους η παραγωγική δυναμικότητα στις μονάδες χερσαίων καλωδίων στη Βοιωτία.
- Διεύρυνση του free-float: Η ελεύθερη μετοχική διασπορά διευρύνθηκε κατά περίπου 10 ποσοστιαίες μονάδες, γεγονός που θα βοηθήσει στη ρευστότητα της μετοχής, αλλά και στον συντελεστή στάθμισής της σε μια σειρά από χρηματιστηριακούς δείκτες. Μετά την ΑΜΚ, η αποτίμηση της εισηγμένης έφτασε πλέον στο επίπεδο των δύο δισ. ευρώ. Εξαιτίας όλων αυτών, είναι πιθανόν να αυξηθεί περαιτέρω το ενδιαφέρον των ξένων θεσμικών χαρτοφυλακίων για τη μετοχή, καθώς ήδη αρκετά από αυτά τα funds συμμετείχαν στην αύξηση κεφαλαίου που μόλις ολοκληρώθηκε.
«Συν» στη Viohalcο
Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο μεγαλύτερος ωφελημένος της όλης υπόθεσης είναι η μητρική Viohalco, από τη στιγμή που κατά την προηγούμενη δεκαετία της οικονομικής κρίσης πίστεψε (και επένδυσε) στο εγχείρημα και τις προοπτικές της Cenergy και που περίμενε την κατάλληλη στιγμή μέχρις ότου να διαθέσει έμμεσα περίπου το 10% της θυγατρικής της. Γιατί μπορεί τα 9 ευρώ της τιμής διάθεσης να είναι λιγότερα από την τρέχουσα τιμή του φετινού Σεπτεμβρίου, πλην όμως θα πρέπει να συνεκτιμηθεί πως πριν από πέντε χρόνια -όταν η Viohalcο δεχόταν κρούσεις για αύξηση του free float στη θυγατρική της- η τιμή της Cenergy στο ταμπλό του ΧΑ ήταν χαμηλότερη από το 1,5 ευρώ (πχ 1,366 ευρώ στις 10/10/2019 και κάτω από ένα ευρώ το 2020, όταν συζητείτο η στρατηγική συνεργασία των Ελληνικών Καλωδίων με την Nexans).
Προφανώς, η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Cenergy μείωσε τον καθαρό δανεισμό του ομίλου Viohalcο από το 1,928 δισ. (30/6/2024) στο 1,728 δισ. ευρώ (τα 700 εκατ. σταθερού επιτοκίου) και το δείκτη του καθαρού δανεισμού προς το προσαρμοσμένο EBITDA από το 3,3 στο 2,95.
Στην αγορά κυκλοφορούν φήμες ότι θα ακολουθήσει και μια αντίστοιχη κίνηση με αυτή τής Cenergy στην (επίσης θυγατρική της Viohalco) ElvalHalcor, ωστόσο η οικογένεια Στασινόπουλου έχει αποδείξει κατά το παρελθόν πως δεν προχωρεί σε διαθέσεις μετοχών αν προηγουμένως δεν εξασφαλίσει ικανοποιητικό αντίτιμο.