Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με επένδυση 70 εκατ. η Ολυμπος έστησε παραγωγή και στην Κύπρο

Στα 650 εκατ. ευρώ οι πωλήσεις του ομίλου Ελληνικά Γαλακτοκομεία, των αδελφών Σαράντη, εφέτος. Οι προκλήσεις, οι πιέσεις στην κατανάλωση και γιατί δεν «βλέπει» να μπαίνει στην πρωτοβουλία της εθελοντικής μείωσης τιμών εντός του έτους.

Με επένδυση 70 εκατ. η Ολυμπος έστησε παραγωγή και στην Κύπρο

Παραγωγικό «πόδι» και στην Κύπρο, μετά τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Ελλάδα, απέκτησε ο όμιλος Ελληνικά Γαλακτοκομεία, της Τρικαλινής οικογένειας Σαράντη.

Η επέκταση στη Μεγαλόνησο και τα σημαντικά κεφάλαια που επένδυσε η οικογένεια την τελευταία διετία -σ.σ. η επένδυση για το εργοστάσιο άγγιξε τα 70 εκατ. ευρώ- δίνουν τη δυνατότητα στον Ελληνικό όμιλο να παράγει σε βάθος 5ετίας 18.000 τόνους χαλλούμι, δηλαδή το 40% της συνολικής παραγωγής που κάνει σήμερα η Κύπρος.

Η επέκταση αυτή αποτελεί στρατηγική κίνηση σε μια αγορά όπου το χαλλούμι, ένα παραδοσιακό κυπριακό τυρί Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), έχει αυξανόμενη ζήτηση. Το χαλλούμι είναι αναμφίβολα ένα προϊόν με διεθνή απήχηση – το 97% της κυπριακής παραγωγής εξάγεται στο εξωτερικό.

Αλλά πίσω από τις μεγάλες ποσότητες και τα ποσοστά κρύβονται και προκλήσεις. Το ζήτημα της πρώτης ύλης, συγκεκριμένα η εξασφάλιση επαρκούς ποσότητας γάλακτος για τη νέα μονάδα, παραμένει καίριο. Η Κύπρος, παρά την ανάπτυξή της, δεν διαθέτει ανεξάντλητα αποθέματα γάλακτος, και η επιτυχία της επένδυσης εξαρτάται από τη δημιουργία μιας «ζώνης γάλακτος» που θα τροφοδοτεί την παραγωγή. Αυτό αποτελεί άλλωστε και το επόμενο μεγάλο στοίχημα για τον όμιλο.

Πάνω από 650 εκατ. ευρώ οι φετινές πωλήσεις

Ο όμιλος Ελληνικά Γαλακτοκομεία προβλέπει να κλείσει το 2024 με πωλήσεις άνω των 650 εκατ. ευρώ. Οι εξαγωγές της φέτας, σημειώνουν φέτος αύξηση 7% και η φέτα της Όλυμπος ξεπερνά τους μέσους όρους της αγοράς με διψήφια ποσοστά ανάπτυξης. Ωστόσο, ενώ οι αριθμοί φαίνονται εντυπωσιακοί, παραμένει η σκληρή πραγματικότητα της εγχώριας αγοράς, όπου η κατανάλωση γαλακτοκομικών έχει καταρρεύσει, με τις πωλήσεις στην Ελλάδα να υποχωρούν σε μόλις 30.000 τόνους.

Στον τομέα των αναψυκτικών του ομίλου σύμφωνα με τον κ. Σαράντη, οι πωλήσεις αυξάνονται με ρυθμούς της τάξης του 30%, ενώ η κατηγορία του νερού σημειώνει ανάπτυξη 10%. Ο κλάδος των χυμών και των φυτικών ροφημάτων, αν και παρουσιάζει ανάπτυξη, δέχεται πιέσεις λόγω της αύξησης των τιμών της πρώτης ύλης.

Η τιμή παραγωγού για το πορτοκάλι έχει σχεδόν τριπλασιαστεί μέσα σε ένα χρόνο, γεγονός που έχει οδηγήσει σε αύξηση των τελικών τιμών και σε μείωση της ζήτησης κατά 25%.

Στα φυτικά καταγράφεται στασιμότητα, καθώς το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών συρρικνώνεται, γεγονός που επηρεάζει και την κατηγορία των φυτικών ροφημάτων. Παρόλα αυτά, όπως σημείωσε ο Στέλιος Σαράντης, αυτή η κατηγορία παραμένει επικερδής, καθώς διατηρεί υψηλό περιθώριο κέρδους.

Μια από τις βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Όμιλος Ελληνικά Γαλακτοκομεία είναι η διαχείριση των τιμών παραγωγού, ιδιαίτερα στο αγελαδινό γάλα, το οποίο έχει σημειώσει αύξηση 18% στην Ελλάδα αλλά και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, όπως είπε. Αυτό οφείλεται κυρίως στην αυξημένη ζήτηση σε συνδυασμό με περιορισμένη προσφορά, και αποτελεί έναν από τους λόγους που ο όμιλος δεν αναμένεται να συμμετάσχει στη πρωτοβουλία για εθελοντική μείωση τιμών.

Παράλληλα, η οικογένεια Σαράντη έχει σχέδια για την περαιτέρω αξιοποίηση των ακινήτων της Αγνό. Ωστόσο, η επένδυση στο παγωτό δεν περιλαμβάνεται στους άμεσους σχεδιασμούς του ομίλου.

Στην τελετή εγκαινίων της νέας μονάδας, που πραγματοποιήθηκε χθες Πέμπτη, παρευρέθηκαν κορυφαία στελέχη της Κυπριακής και Ελληνικής κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας τη σημασία της επένδυσης. Εκπροσωπώντας την Κυπριακή Δημοκρατία, η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Μαρία Παναγιώτου, τόνισε τη σημασία της επένδυσης για την τοπική οικονομία. Από την Ελληνική πλευρά, παρευρέθηκαν ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου και άλλοι αξιωματούχοι, όπως ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκρέκας.

Επίσης το παρών έδωσαν και αρκετοί επιχειρηματίες και γνωστα στελέχη της αγοράς μεταξύ αυτών και τρία από τον όμιλο Vivartia.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v