Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πάτησε γκάζι η ασφαλιστική αγορά στην Κύπρο

Σημαντική άνοδο σημείωσε η παραγωγή ασφαλίστρων και η καθαρή κερδοφορία των ασφαλιστικών εταιρειών στην Κύπρο το πρώτο εξάμηνο. Πρωταγωνιστές οι όμιλοι Τράπεζας Κύπρου και Ελληνικής.

Πάτησε γκάζι η ασφαλιστική αγορά στην Κύπρο

Σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης σημείωσε η ασφαλιστική παραγωγή στην Κύπρο το πρώτο φετινό εξάμηνο, γεγονός που συνοδεύτηκε και από υψηλή κερδοφορία τουλάχιστον για τις θυγατρικές των τοπικών τραπεζών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία τού Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου κατά το πρώτο μισό τού 2024 η παραγωγή τού κλάδου ζωής διαμορφώθηκε στα 322,9 εκατ. ευρώ (+10,9% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, η οποία είχε εμφανίσει άνοδο 11,8% σε σχέση με εκείνη του 2022) και των γενικών καλύψεων στα 308,9 εκατ. ευρώ (+5,6% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, η οποία είχε εμφανίσει άνοδο 9,7% σε σχέση με εκείνη του 2022).

Στον κλάδο ζωής, τα υψηλότερα μερίδια αγοράς σημείωσαν o όμιλος της Ελληνικής Τράπεζας με 31,1% (CNP Cyprialife 23,8% και Hellenic 7,3%), η Eurolife (θυγατρική τής Τράπεζας Κύπρου) με 30,1%, η Universal με 10,8%, η Ancoria με 9,7%, ενώ από ελληνικής πλευράς είχαμε κατά σειρά την Prime Insurance (ελέγχεται κατά πλειοψηφία από τη Eurobank λόγω κόκκινων δανείων του εκλιπόντος Δημήτρη Κοντομηνά) με 4,8%, η Altius με 4,6% και η Εθνική Ασφαλιστική με 2,8%.

Στους γενικούς κλάδους, τα υψηλότερα μερίδια κατέγραψαν o όμιλος της Ελληνικής Τράπεζας με 21% (Παγκυπριακή 7,6%, Hellenic 0,1%, CNP Insurance 10,7% και CNP Cyprialife 2,6%), ο όμιλος της Τράπεζας Κύπρου με 16% (Γενικές Ασφάλειες Κύπρου 11,7%, Eurolife 4,3%), η Trust με 9,1%, η Universal με 6,9%, ενώ από ελληνικής πλευράς είχαμε την Εθνική Ασφαλιστική με 3,7%, την Altius με 3,6%, την Ypera (πρώην Υδρόγειος, εξακολουθεί να ελέγχεται μετοχικά από την οικογένεια Κασκαρέλη) με 3%, την Prime με 2%, την Interamerican (δραστηριοποιείται μόνο μέσω της Anytime) με 1,9% και την Allianz με 1%.

Επίσης, ο ασφαλιστικός κλάδος συνέχισε για μια ακόμη φορά να είναι ιδιαίτερα προσοδοφόρος για τους δύο μεγάλους τραπεζικούς ομίλους στο Νησί της Αφροδίτης.

Έτσι, όπως το Euro2day.gr έχει δημοσιεύσει και στο παρελθόν το πρώτο εξάμηνο του 2024 οι θυγατρικές τής Τράπεζας Κύπρου (Eurolife στον κλάδο ζωής και Κύπρου Γενικών Ασφαλίσεων στις ζημιές) εμφάνισαν καθαρά κέρδη 23,08 εκατ. ευρώ (+34,9 εκατ. κέρδη από ασφαλίσεις, -11,9 εκατ. από αντασφαλίσεις), έναντι 24,3 εκατ. ευρώ (+34 εκατ. από ασφαλίσεις και -9,78 εκατ. από αντασφαλίσεις) κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Η κερδοφορία των ασφαλιστικών εταιρειών αντιστοιχεί στο 18% των μη επιτοκιακών εσόδων τού ομίλου και στο 8,5% της συνολικής κερδοφορίας του (270,37 έναντι 242,29 εκατ. ευρώ).

Ο όμιλος της Ελληνικής Τράπεζας (η Eurobank κατέχει το 56% των μετοχών και η Δήμητρα Επενδυτική το 21,3%) σημείωσε κέρδη κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο ύψους 189 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 18% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Από τα 189 εκατ. ευρώ των κερδών, τα 8,9 εκατ. ευρώ (το 4,7%) προήλθαν από τις ασφαλιστικές εργασίες τού τραπεζικού ομίλου (έναντι 9,3 εκατ. ευρώ πέρυσι) και συγκεκριμένα από τις θυγατρικές Hellenic και Παγκυπριακή που δραστηριοποιούνται αντίστοιχα στις καλύψεις ζωής και ζημιών, αποκλειστικά μέσω του bancassurance.

Ωστόσο, ο ασφαλιστικός κλάδος θα επηρεάζει πολύ πιο έντονα από εδώ και στο εξής το συγκρότημα της Ελληνικής Τράπεζας. Συγκεκριμένα, μέσα στον φετινό Ιούλιο, η Ελληνική εξαγόρασε τις ασφαλιστικές δραστηριότητες του πολυεθνικού ομίλου CNP σε Κύπρο και Ελλάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v