Πραγματοποιήθηκε την 25η Σεπτεμβρίου 2024, η Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών (Σ.Ε.Β.Κ.).
Στην εισήγησή του ο Πρόεδρος κ. Ελευθέριος Κούρταλης, επεσήμανε:
«Η επιτάχυνση και μεγέθυνση της οικονομίας μας εξαρτάται από την πλήρη αξιοποίηση όλων των παραγωγικών δυνατοτήτων, όλων των παραγωγικών μας κλάδων, και η χώρα, η βιομηχανία της και η κλωστοϋφαντουργία της, έχουν ακόμη πολλές αναξιοποίητες δυνατότητες.
Κατά τον κ. Κούρταλη, αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι το σημερινό μας αναπτυξιακό μοντέλο (υπερτουρισμός, βιομηχανία χαμηλής τεχνολογικής έντασης και υπηρεσίες μειωμένης παραγωγικότητας) εξάντλησε τον δυναμισμό του και δεν μπορεί, πλέον να δώσει λύσεις στα διαχρονικά διαρθρωτικά προβλήματα της οικονομίας μας (εμπορικά ελλείμματα, εξωτερικός δανεισμός, βραδείς αναπτυξιακοί ρυθμοί).
Η αντικατάσταση του μοντέλου αυτού με ένα άλλο, που βασικό μοχλό ανάπτυξης θα έχει τη βιομηχανία υψηλής και μέσης τεχνολογίας, για την παραγωγή περισσότερων, διεθνώς εμπορεύσιμων, προϊόντων, με μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία, είναι σήμερα μονόδρομος.
Και το σκοπό αυτό αναγκαία είναι, ένα ρεαλιστικό μεταρρυθμιστικό σχέδιο εκσυγχρονιστικών παρεμβάσεων στη δομή του παραγωγικού μας συστήματος και μαζικές επενδύσεις.
Στον χώρο της Κλωστοϋφαντουργίας, κατά τον κ. Κούρταλη, σαν στόχος, θα πρέπει να τεθεί, η παραγωγή υψηλής ποιότητας ανταγωνιστικότερων προϊόντων, με τη βελτίωση διαδικασιών παραγωγής και διάθεσης, την αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογικών εξελίξεων και τη συνεχή επανεκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού.
Το 2023, πάντως, ήταν μια χρονιά δοκιμασίας για τον χώρο της «κλωστοϋφαντουργίας-ένδυσης». Τόσον οι εξαγωγές, όσο και οι εισαγωγές κινήθηκαν πτωτικά:
• Η συνολική αξία των ελληνικών εξαγωγών ειδών ένδυσης και κλωστοϋφαντουργίας, ανήλθαν, το 2023, σε 1,82 δισ. ευρώ, έναντι 2,35 δισ. ευρώ που ήταν το 2022, μείωση κατά 22,8%).
Ειδικότερα, οι εξαγωγές ενδυμάτων, παρουσίασαν μείωση 22,5%, ενώ οι εξαγωγές της κλωστοϋφαντουργίας μειώθηκαν κατά -10,9% και, οι εξαγωγές βαμβακιού μειώθηκαν κατά -33,4%.
• Η συνολική αξία των ελληνικών εισαγωγών, το 2023, ειδών ένδυσης και κλωστοϋφαντουργίας, ανήλθε σε 3,3 δις ευρώ (κάμψη 9,2%) σε σχέση με το 2022.
Η πτωτική πορεία των προϊόντων της αλυσίδας ένδυσης - κλωστοϋφαντουργίας συνεχίστηκε και κατά το Α΄ εξάμηνο του 2024 καθώς οι μεν συνολικές εξαγωγές μειώθηκαν κατά 21,4%, οι δε συνολικές εισαγωγές μειώθηκαν κατά 8,7%.
Η κλωστοϋφαντουργία είναι ένας δυναμικός παραγωγικός κλάδος που ήδη έχει προσφέρει πολλά στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας και που διεκδικεί μια εξ ίσου πρωταγωνιστική θέση στο νέο τοπίο της βιομηχανίας που η πράσινη ανάπτυξη και η 4η βιομηχανική επανάσταση διαμορφώνουν στη χώρα μας.
Τα βασικά αιτήματα του κλάδου για την υλοποίηση του στόχου αυτού είναι:
1. Μείωση, κατά τρόπον πάγιον, του ενεργειακού κόστους των κλωστοϋφαντουργιών μας – που αποτελεί σημαντικό μέρος του συνολικού κόστους παραγωγής τους – ώστε να αντιμετωπίζουν, με ίσους όρους, τους ξένους ανταγωνιστές τους, οι κυβερνήσεις των οποίων προχώρησαν, ήδη, σε μέτρα αντιστάθμισης των περιοδικών ενεργειακών ανατιμήσεων. Το κόστος ενέργειας στη χώρα μας είναι διπλάσιο έναντι των ευρωπαίων ανταγωνιστών μας.
Χωρίς ανταγωνιστική ενέργεια, κάθε προσπάθεια διεύρυνσης του αναπτυξιακού ρόλου της βιομηχανίας δεν θα έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα.
2. Η αντιμετώπιση του συνεχώς διευρυνόμενου, στη χώρα μας, μη μισθολογικού κόστος εργασίας (φόρος και ασφαλιστικές εισφορές), το οποίον, τελικά, καταλήγει να γίνεται σοβαρό αντικίνητρο στην αύξηση της απασχόλησης, αλλά και στη χορήγηση καλύτερων πραγματικών αμοιβών, χωρίς να αμφισβητείται, πάντως, η σημασία της ικανοποίησης των αναγκών των εργαζομένων.
3. Ο περιορισμός των καθυστερήσεων που παρατηρούνται στην απορρόφηση των κοινοτικών αναπτυξιακών πόρων (Ταμείο Ανάκαμψης -ΕΣΠΑ), με την διεύρυνση των δικαιούχων και την απλοποίηση των σχετικών διαδικασιών
4. Η εξάλειψη των αντικινήτρων για την συμμετοχή και της Κλωστοϋφαντουργίας στα κοινοτικά προγράμματα ενίσχυσης της Βιομηχανίας
5. Ταχύτερη μείωση, των επιτοκίων από την Ε.Κ.Τ., ώστε η κάμψη του κόστους χρήματος και στη χώρα μας, να ενθαρρύνει την υλοποίηση σύγχρονων επενδυτικών σχεδίων, στον κλάδο μας.
6. Οι ελληνικές Τράπεζες, θα πρέπει να καταλάβουν ότι η κλωστοϋφαντουργία παραμένει ένας από τους πιο δυναμικούς αναπτυξιακούς και εξαγωγικούς μας πυλώνες και ότι η ευνοϊκή χρηματοδότηση βιώσιμων και δυναμικών κλωστοϋφαντουργιών (μικρών, μεσαίων και μεγάλων) αποτελεί τον καλύτερο τρόπο ώστε να σταματήσει η διόγκωση του ιδιωτικού χρέους και να αρχίσει η αναγέννηση του Κλάδου.
7. Η θεσμοθέτηση ευνοϊκότερης χρηματοδοτικής και φορολογικής αντιμετώπισης επενδυτικών πρωτοβουλιών που στοχεύουν στη καθετοποίηση της παραγωγής κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων (από το χωράφι στο ράφι) για τον περιορισμό της εξαγωγής ακατέργαστου βαμβακιού και για τον εμπλουτισμό, τη διαφοροποίηση και την ποιοτική αναβάθμιση της παραγωγής.
8. Η θέσπιση των ισχυρών κινήτρων, ώστε οι εισροές ξένων κεφαλαίων να κατευθύνονται, όχι τόσο σε κερδοσκοπικές τοποθετήσεις (αγορά επιχειρήσεων που λειτουργούν, ακινήτων και «κόκκινων» δανείων), αλλά σε καθαρά παραγωγικές δραστηριότητες.
Συμπληρωματικά, ο κ. Κούρταλης τόνισε ότι «η ελληνική οικονομία, παρόλο ότι ανακάμπτει σταθερά, μετά από μια μακρά περίοδο μνημονιακής λιτότητας, εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σοβαρά διαρθρωτικά προβλήματα που απαιτούν ευρύτερες συναινέσεις για ορθολογικότερες μεταρρυθμίσεις και ουσιαστικότερη παραγωγική ανασυγκρότηση.
Στα πλαίσια αυτά, καταλήγει ο κ. Κούρταλης, «η Κλωστοϋφαντουργία παραμένει ένας διαχρονικά δυναμικός αναπτυξιακός και εξαγωγικός πυλώνας που μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην επαναβιομηχάνιση της χώρας με νέα υψηλής στάθμης και τεχνολογίας προϊόντα.»
Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης, ακολούθησαν εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΒΚ, για την επόμενη τετραετία.
Στις εκλογές αυτές, Πρόεδρος επανεξελέγη ο κ. Ελευθέριος Κούρταλης, με Αντιπροέδρους τον κ. Ευριπίδη Δοντά, τον κ. Βασίλη Πολύχρονο και την κα Ελευθερία Μουζάκη.