Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΥΔΑΠ: Το σχέδιο για τη λειψυδρία και οι επενδύσεις των 2 δισ. ευρώ

Πρωτοβουλίες κάλυψης της Αττικής για την επόμενη τριετία έχει αναλάβει η εταιρεία, ενώ ταυτόχρονα επεξεργάζεται σχέδιο ασφάλειας για τα επόμενα χρόνια. Προχωρά το βασικό πλάνο επενδύσεων. 

ΕΥΔΑΠ: Το σχέδιο για τη λειψυδρία και οι επενδύσεις των 2 δισ. ευρώ

Μια από τις πιο δύσκολες εξισώσεις της κλιματικής αλλαγής καλείται να λύσει η ΕΥΔΑΠ, η μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης ύδρευσης και αποχέτευσης της χώρας, η οποία εκπονεί σε συνδυασμό με την EΥΔΑΠ Παγίων (η οποία ανήκει στο ελληνικό δημόσιο) πρόγραμμα κάλυψης υδροδότησης της πρωτεύουσας για τα επόμενα χρόνια.

Η ανομβρία των προηγούμενων δύο ετών έχει επιφέρει σημαντική  μείωση υδάτινων πόρων (περίπου 100 εκατομμύρια κυβικών λίτρων κατ’ έτος), επιβάλλοντας την ανατροφοδότηση των αποταμιευτήρων της Αττικής.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας κ. Χ. Σαχίνη και των δηλώσεών του στο πλαίσιο της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων, σύντομα αναμένεται να ενεργοποιηθεί η άντληση νερού από την Υλίκη ενώ θα τεθούν σε λειτουργία έως και 17 γεωτρήσεις στη Μαυροσουβάλα. Η εταιρεία επίσης προετοιμάζεται να θέσει σε λειτουργία και τις γεωτρήσεις του μέσου ρου του Βοιωτικού Κηφισού. Σημειώνεται δε ότι το μεγαλύτερο κόστος ενέργειας που θα προκύψει από τις παραπάνω ενέργειες θα πληρωθεί από την ΕYΔΑΠ Παγίων (σ.σ. Ελληνικό Δημόσιο).

Πέρα από τη διαχείριση της συγκυρίας, που σύμφωνα με τον κ. Σαχίνη διαμορφώνει ασφαλές περιθώριο για μια τριετία, η εταιρεία επεξεργάζεται εναλλακτικά σενάρια υδροδότησης της Αττικής σε συνεργασία με την ΕYΔΑΠ Παγίων και το ΥΠΕΝ, που απαιτούν ωστόσο επενδύσεις της τάξης των 500-750 εκατ. ευρώ, προκειμένου να εξασφαλιστεί η συνεπής υδροδότηση του νομού και τα επόμενα χρόνια.

Όπως επισήμως παρουσιάστηκε και στη Βουλή, η ΕYΔΑΠ επεξεργάζεται λύσεις όπως η ένταξη νέων ταμιευτήρων στο υδροδοτικό σύστημα (π.χ. παραποτάμους που συνδέονται με τον ποταμό Εύηνο), τον εμπλουτισμό του υπόγειου υδροφορέα με ανακυκλωμένο νερό από τα Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων (π.χ. της Ψυτάλλειας ή του Θριασίου), την αφαλάτωση, αλλά και εκμετάλλευση των βρόχινων υδάτων σε υποδομές συγκέντρωσης ομβρίων. 

Το σχέδιο κατά της λειψυδρίας έχει ασφαλώς μεγάλο ενεργειακό κόστος και γι' αυτό η ΕΥΔAΠ σύναψε στρατηγική συμφωνία με την ΕΤΕπ, η οποία θα αναλάβει τη διενέργεια μελετών για το βέλτιστο μίγμα ενεργειών. Σημειώνεται ότι οι παραπάνω παρεμβάσεις θα χρηματοδοτηθούν αποκλειστικά από ευρωπαϊκά κονδύλια στο πλαίσιο του InvestEU. 

Πέρα από τις έκτακτες συνθήκες που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή, η ΕYΔΑΠ συνεχίζει να επενδύει στην Ανατολική Αττική με έργα ύψους 900 εκατ. ευρώ, με το 90% αυτών να χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης, προχωρά σε έργα μετασχηματισμού (έξυπνο δίκτυο και μετρητές, ενεργειακά έργα, νέα συστήματα οικονομικών υπηρεσιών και εφοδιαστικής αλυσίδας) 350 εκατ. ευρώ και άλλα έργα αποχέτευσης προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ.

Εκτός των μεγάλων επενδύσεων ωστόσο η εταιρεία αναμένει την ενεργοποίηση της ρυθμιστικής αρχής, προκειμένου με συντεταγμένο τρόπο να διεκδικήσει αύξηση τιμολογίων παροχής υπηρεσιών, τα οποία είναι «παγωμένα» εδώ και περισσότερα από 13 χρόνια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v