Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Wikifarmer: Η ελληνική... Wikipedia των αγροτών πηγαίνει Ισπανία

Η startup που δίνει πρόσβαση στη δωρεάν αγροτική γνώση και τη διεθνή αγορά ανοίγει γραφεία στην Ισπανία, με στόχο να ενισχύσει τη μεσογειακή σκηνή food tech και το εμπόριο αγροδιατροφικών προϊόντων.

Wikifarmer: Η ελληνική... Wikipedia των αγροτών πηγαίνει Ισπανία

Την Ισπανία και ειδικότερα τη Σεβίλλη και τη Βαλένθια επέλεξε η ελληνική startup για να ανοίξει νέα γραφεία, υλοποιώντας μια σημαντική κίνηση τόσο για την ίδια την εταιρεία όσο και για το αγροτικό οικοσύστημα.

Η ελληνική startup εταιρεία Wikifarmer λειτουργεί ως διαδικτυακή πλατφόρμα που προσφέρει δωρεάν αγροτική γνώση στους αγρότες. Παράλληλα λειτουργεί ως μια B2B αγορά που συνδέει προμηθευτές με αγοραστές αγροδιατροφικών προϊόντων σε όλο τον κόσμο, με στόχο να ενδυναμώσει τους αγρότες και να προωθήσει την καινοτομία στον αγροτικό τομέα.

«Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα μεσογειακό B2B Hub, ενώνοντας τοπικούς παραγωγούς με επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο», δήλωσε σχετικά με την επέκταση στην Ισπανία ο Εμπορικός Διευθυντής του Ισπανικού τομέα του Wikifarmer, Miguel Colmenero.

Μέσω της άμεσης σύνδεσης των αγροτών με επιχειρηματίες αγοραστές και τη διάδοση σύγχρονων τεχνικών καλλιέργειας, το Wikifarmer έχει ήδη επιφέρει σημαντικές αλλαγές στη διεθνή αγροτική σκηνή. Μέχρι σήμερα, το Wikifarmer έχει βοηθήσει περισσότερους από 22 εκατομμύρια αγρότες προερχόμενους από περισσότερες από 195 χώρες να βρουν τις πληροφορίες που χρειάζονται και να προωθήσουν τα προϊόντα τους σε 7.000 πελάτες B2B.

Ευκαιρίες για βελτίωση

Η παγκόσμια παραγωγή στην αγορά γεωργίας προβλέπεται να φτάσει τα US$3,90 τρισ. το 2024, με ετήσιο ρυθμό αύξησης περίπου 5,66% (CAGR 2024-2028). Μέχρι το 2028, η παγκόσμια ακαθάριστη παραγωγή αναμένεται να φτάσει τα 4,86 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, αναδεικνύοντας τη γεωργία ως κλάδο ύψιστης σημασίας για την οικονομία και την κοινωνική ευημερία. Στην Ισπανία, η αξία της ακαθάριστης παραγωγής στην αγορά γεωργίας αναμένεται να αγγίξει τα US$55,79 δισ. το 2024 και τα US$60,77 δισ. μέχρι το 2029, προβλέποντας ετήσιο ρυθμό αύξησης 1,72% (CAGR 2024-2029).

Παρά τη σημαντική ανάπτυξη του κλάδου, ένας σημαντικός αριθμός αγροτών δεν έχει πρόσβαση σε σύγχρονες γεωργικές πρακτικές, με δεδομένο μάλιστα ότι ο χώρος υπολείπεται σημαντικά στην ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών. Τα τελευταία χρόνια καταγράφεται ενισχυμένη ζήτηση για βιώσιμες λύσεις και ενισχυμένη ασφάλεια τροφίμων στις εφοδιαστικές αλυσίδες αγροδιατροφικών προϊόντων. Η Wikifarmer, ικανοποιώντας την τρέχουσα ανάγκη, αναπτύσσεται συνεχώς, καθώς αποτελεί τον φορέα που προσφέρει νέες τεχνολογίες και πρακτικές που οδηγούν σε αναδιαμόρφωση της γεωργίας.

Η ανάγκη για αυξημένη αποδοτικότητα

Το Wikifarmer είναι ένα οικοσύστημα πολύτιμου περιεχομένου και αγροτικών προϊόντων που προωθεί μια δικαιότερη, πιο διαφανή και βιώσιμη αλυσίδα αξίας στη βιομηχανία τροφίμων, παρέχοντας εκπαιδευτικούς πόρους για βιώσιμες γεωργικές τεχνικές.

Μέχρι σήμερα, έχουν μεταφραστεί πάνω από 3 εκατομμύρια λέξεις σε 17 γλώσσες, από επιστήμονες, ερευνητικά κέντρα και γεωπόνους.

Παράλληλα, με όπλο το Wikifarmer, οι αγρότες έχουν πρόσβαση σε πλειάδα αγοραστών διεθνώς, που οδηγεί σε καλύτερες τιμές πώλησης των προϊόντων τους, ενώ έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν την αγορά σε πραγματικό χρόνο. Προσφέροντας εγγυήσεις, επιλογές πίστωσης και χρηματοδότησης, και εργαλεία διαπραγμάτευσης για καλύτερα περιθώρια, το Wikifarmer επιτρέπει επίσης τη συγκέντρωση παραγγελιών από διαφορετικούς παραγωγούς σε μια αποστολή για πρόσθετη εξοικονόμηση κόστους.

Το success story

Ξεκίνησε το 2017 σαν μια πλατφόρμα, όπου οι παραγωγοί θα μπορούσαν να αντλήσουν χρήσιμες πληροφορίες και στατιστικά στοιχεία για τις αγροτικές καλλιέργειες, διαβλέποντας το κενό που υπήρχε στον συγκεκριμένο τομέα σε επίπεδο αξιόπιστων πηγών πληροφόρησης.

Χαρακτηρίστηκε από τον Διεθνή Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) των Ηνωμένων Εθνών ως η Wikipedia των αγροτών, διαθέσιμη σε 12 γλώσσες, με περισσότερους από 12 εκατομμύρια χρήστες σε όλο τον κόσμο.

Οι ιδρυτές της Wikifarmer, ο γεωπόνος Πέτρος Σάγκος και ο πρώην εργαζόμενος της Google, Ηλίας Σούσης, λίγο πριν το ξέσπασμα της πανδημίας αποφάσισαν να κάνουν το επόμενο βήμα, το οποίο περιλάμβανε την εξέλιξη της πλατφόρμας σε ένα marketplace χονδρικής, στο οποίο οι αγρότες και παραγωγοί έχουν τη δυνατότητα να καταχωρήσουν τα προϊόντα τους, που συνοδεύονται από λεπτομερείς περιγραφές και φωτογραφίες.

Με τη Wikifarmer, οι παραγωγοί ξεπερνούν τον σκόπελο του μεσάζοντα και παράλληλα έχουν την ευκαιρία να διαπραγματευτούν τις τιμές και τις ποσότητες ενώ οι αγοραστές μπορούν να προμηθευτούν τα αγροτικά προϊόντα σε καλή ποιότητα και ανταγωνιστικές τιμές καθώς, μεταξύ άλλων, μπορούν να ζητήσουν προσφορές για το προϊόν που επιθυμούν να αγοράσουν.

Είχε προηγηθεί η επέκταση στη Γαλλία και την Ιταλία, δίνοντας τη δυνατότητα σε παραγωγούς από τις συγκεκριμένες χώρες να πουλήσουν τα προϊόντα τους μέσω της πλατφόρμας.

Η ιδέα του Wikifarmer εντυπωσίασε και τον Ματίας Κάμπραντ, γιο του ιδρυτή των Ikea, Ινγκβαρ Κάμπραντ, που υπήρξε ένας εκ των επενδυτών, οι οποίοι συμμετείχαν σε μία από τις χρηματοδοτήσεις που έλαβε η πλατφόρμα.

Στους επενδυτές της ελληνικής startup συγκαταλέγονται επίσης ο Γάλλος επιχειρηματίας Alexandre Vilgrain, ο οποίος είναι επικεφαλής του ομίλου SOMDIAA, που δραστηριοποιείται στο εμπόριο ζάχαρης από την Αφρική, το ελληνικό venture capital Metavallon και άλλοι angel investors.

Το Wikifarmer μέχρι στιγμής έχει αντλήσει πάνω από 6,5 εκατομμύρια ευρώ από σημαντικούς angel investors, αλλά κι από venture capital funds, όπως η Point 9 capital, ένα από τα πιο σημαντικά venture capitals στον χώρο των B2B marketplaces παγκοσμίως.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v