Παγιδευμένη σε μια επικυρωμένη από το Πρωτοδικείο Αθηνών εξυγίανση, που εν πολλοίς είχε ως ακρογωνιαίο λίθο της την αποδέσμευση ακινήτων και περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας, ύψους 33 εκατ.ευρώ (με όρους αποτίμησης 2022) εξακολουθεί να βρίσκεται η νέα Folli Follie και μαζί της οι 1.000 άμεσοι και έμμεσοι εργαζόμενοι της, οι οποίοι προέβησαν σε δημόσια έκκληση.
Η δέσμευση περιουσιακών στοιχείων από την Αρχή Ξεπλύματος Μαύρου Χρήματος εδράζονταν νομικά στα πεπραγμένα της διοίκησης των αρχικών μετόχων, ήτοι της οικογένειας Κουτσολιούτσου, οι οποίοι δικάζονται επιτέλους μετά από έξι χρόνια. Στο μεταξύ όμως τα συγκεκριμένα assets έχουν νομικώς αποτελέσει εχέγγυα για τους πιστωτές της νέας Folli Follie, και μέρος ενός οικονομικού διακανονισμού που θα επέτρεπε τη βιωσιμότητα της εταιρείας.
Μετά από έξι χρόνια ωστόσο εξακολουθούν να αποτελούν διακύβευμα, με την ελληνική δικαιοσύνη να αδυνατεί να δώσει λύση, καθώς από τη μια η θετική απόφαση του Συμβουλίου Εφετών ακυρώθηκε, το μπαλάκι πέρασε στον Άρειο Πάγο, και αυτός με τη σειρά του αποφάνθηκε πως αρμόδιο είναι να κρίνει την υπόθεση το Ποινικό Δικαστήριο, που δικάζει τις ευθύνες της οικογένειας Κουτσολιούτσου. Στο μεταξύ ασκήθηκε και μήνυση κατά της διορισμένης (από την ΕΚ) διοίκησης της νέας Folli Follie από τον υπόδικο κ. Τζώρτζη Κουτσολιούτσο με αντικείμενο το θέμα των δεσμευμένων assets.
Οι νομικές διαδρομές της εν λόγω υπόθεσης ξεπερνούν το όριο της οικονομικής παρακολούθησης της υπόθεσης, ωστόσο το ερώτημα παραμένει «καυτό» και διατυπώνεται πλέον και από τους εργαζόμενους της εταιρείας (ακολουθεί η πλήρης επιστολή).
Υπενθυμίζεται πως στα τέλη του 2023, ολοκληρώθηκε η σύσταση της νέας Folli Follie λαμβάνοντας σχετικό ΑΦΜ αλλά και το βάρος διατήρησης ζωντανής της εμπορικής της δραστηριότητας.
Η εταιρεία λειτουργεί επί 6 χρόνια (από το ξέσπασμα του σκανδάλου τον Μάιο του 2018 έως σήμερα) χωρίς δανεισμό, χάνοντας βαθμηδόν τον κύριο όγκο του εμπορικού της αντικειμένου (συνολικά 42 brands και έναν ολόκληρο κλάδο), με την υποχρέωση να προπληρώνει για την αγορά εμπορευμάτων, έχει αποδώσει στο Ελληνικό Δημόσιο 150 εκατ. ευρώ και εξακολουθεί να εξυπηρετεί τις ρυθμισμένες οφειλές της, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζει να αναπτύσσει μέρος των δραστηριοτήτων της, αλλά και να συζητά το ενδεχόμενο εισόδου νέου επενδυτή.
Η επιστολή των εργαζομένων
ΠΡΟΣ: ΚΑΘΕ ΑΡΜΟΔΙΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΦΟΡΕΑ
ΔΗΛΩΣΗ – ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ FOLLI FOLLIE
Εμείς οι άμεσα και έμμεσα εργαζόμενοι στην FOLLI FOLLIE εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για τις δικαστικές εξελίξεις γύρω από την υπόθεση εξυγίανσης της επιχείρησης και σωτηρίας της εργασίας μας.
Για πάνω από 6 χρόνια με καθημερινό άγχος, αλλά συγχρόνως με πείσμα και αυτοθυσία κρατάμε σε λειτουργία την Εταιρεία, συνεισφέροντας με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για την αποπληρωμή ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων προς το δημόσιο.
Κρατάμε σε λειτουργία έναν Όμιλο, που συμβάλλει σημαντικά στην Εθνική Οικονομία και προσφέρει εργασία σε πάνω από 1.000 οικογένειες.
Αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία να εκφράσουμε την ανησυχία μας και την έντονη απογοήτευσή μας για την αδιαφορία των θεσμικών οργάνων, για τις συνεχείς καθυστερήσεις στην αποδέσμευση των περιουσιακών στοιχείων της Folli Follie.
Η απόδοση αυτών των περιουσιακών στοιχείων αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της εξυγίανσης και κυρίως προβλέπεται από τη σχετική συμφωνία που επικυρώθηκε από το δικαστήριο.
Ζητούμε έστω και τώρα να δοθεί άμεσα λύση ώστε να συνεχίσει να λειτουργεί απρόσκοπτα η επιχείρηση και να εξασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας.
Επιτέλους, μην τιμωρείτε εμάς και τις οικογένειες μας, αντί για τους πραγματικούς ενόχους…»