Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πλώρη για το Χρηματιστήριο βάζει ο Σπ. Θεοδωρόπουλος 

Τι λέει ο γνωστός επιχειρηματίας και υποψήφιος για την προεδρία του ΣΕΒ για τα επίπεδα τιμών, τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης και ποιος ο σχεδιασμός του για την Bespoke.

Πλώρη για το Χρηματιστήριο βάζει ο Σπ. Θεοδωρόπουλος

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχουμε ένα υψηλότερο επίπεδο τιμών. Όμως, εάν με ρωτήσετε μετά από 47 χρόνια που δραστηριοποιούμαι στον κλάδο γιατί είναι ακριβότερα τα προϊόντα στην Ελλάδα, εγώ δεν ξέρω. Σας μιλώ ειλικρινά, δεν ξέρω».

Αυτό είπε χθες ο επικεφαλής του ομίλου Bespoke και υποψήφιος πρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος, αναφερόμενος στο θέμα του πληθωρισμού. Αποκάλυψε ότι πρόσφατα ζήτησε από το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας της Ελλάδος, στο οποίο είναι μέλος, να κάνει μια σοβαρή μελέτη, όπως είπε, για να καταλάβουν ποιοι τομείς στην Ελλάδα έχουν ακριβότερο κόστος και οδηγούν τις τιμές υψηλότερα.

Ο ίδιος σημείωσε ότι δεν κατανοεί τι ακριβώς είναι τα υπερκέρδη, τονίζοντας: «Δεν ξέρω πού είναι το θεμιτό κέρδος και από εκεί και πέρα αρχίζει το υπερκέρδος. Κάποιος πρέπει κάποια στιγμή να μας το ορίσει».

Υποστήριξε ότι στις περισσότερες κατηγορίες λειτουργεί ο ανταγωνισμός και δεν υπάρχουν καρτέλ, για να συμπληρώσει ότι υπάρχουν κάποια στοιχεία κόστους που στην ελληνική αγορά οδηγούν τις τιμές υψηλότερα. Ένα εξ αυτών είναι τα πολύ μικρά μαγαζιά, 24.000 convenience stores, τα οποία όπως ανέφερε, «μας αναγκάζουν να έχουμε δικό μας δίκτυο διανομής».

Εξειδικεύοντας στα τρόφιμα αναφέρθηκε στην πορεία των τιμών του βούτυρου κακάο, το οποίο πέρυσι το προμηθευόταν προς 4,3 ευρώ/κιλό, πριν από λίγες εβδομάδες έφτασε στα 44 ευρώ/κιλό και τώρα είναι, όπως είπε, στα 26 ευρώ/κιλό. Ανάλογη πορεία, όπως σημείωσε, ακολουθεί ο καφές, τα κρέατα και το πορτοκάλι, όπου πέρυσι το αγόρασε προς 230 δολάρια/τόνο και φέτος είναι στα 750 δολάρια/τόνο και στη συγκομιδή στα 600 δολάρια/τόνο. 

Όμως αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα. Το ακόμη πιο σημαντικό είναι ότι «από κάποια στιγμή και μετά, σε κάποια προϊόντα το πρόβλημα δεν θα είναι η τιμή. Απλά δεν θα υπάρχουν. Όπως τα πορτοκάλια. Αν δεν συνέλθει ο μεγάλος πορτοκαλεώνας που είναι της Νοτίου Αμερικής, δεν θα φτάνει το πορτοκάλι. Όσο και να πληρώσεις, δεν θα φτάνει. Δεν θα υπάρχει. Δεν μπορείς να αγοράσεις κάτι που δεν υπάρχει». Σε ό,τι αφορά ενδεχόμενη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, ο κ. Θεοδωρόπουλος υποστήριξε ότι η μείωση θα περάσει στις τελικές τιμές. 

Σχετικά με τα σχέδιά του με την Bespoke, είπε πως το βασικό πλάνο είναι η εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο μέσα στην επόμενη τριετία-τετραετία, δηλαδή τη διετία 2027-2028. «Αγοράσαμε κάποιες εταιρείες που θέλουν αναδιοργάνωση. Το 2022 ήταν ο πρώτος χρόνος και ακόμη είμαστε σε φάση αναδιάρθρωσης. Εφέτος θα κάνουμε τα πρώτα καλά αποτελέσματα και από του χρόνου θα τελειώσουμε τις επενδύσεις μας, γιατί κάνουμε και μεγάλες επενδύσεις και πιστεύω ότι θα έχουμε τα αποτελέσματα που θέλουμε».

Ο κ. Θεοδωρόπουλος ξεκαθάρισε ότι στην ομπρέλα της Bespoke κατά την εισαγωγή στο ΧΑ θα υπαχθούν και οι εταιρείες στις οποίες διαθέτει πλειοψηφική συμμετοχή -σ.σ. οι μειοψηφικές θα μείνουν εκτός-, ενώ απέφυγε να απαντήσει ποιοι είναι οι επόμενοι επενδυτικοί του στόχοι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v