Με ταχείς ρυθμούς συνεχίζει την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της στον κλάδο των τροφίμων και των ποτών σε συνεργασία με την Carrefour η εισηγμένη εταιρεία AVE, ενώ παράλληλα «κλείνει τις τρύπες» του παρελθόντος και αποκαθιστά το ζήτημα της επαρκούς διασποράς των μετοχών της στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.
Ήδη σήμερα η AVE (βασικός μέτοχος ο Νικόλαος Βαρδινογιάννης) λειτουργεί μέσα από ένα δίκτυο 42 καταστημάτων λιανικής στην ελληνική αγορά (εκ των οποίων τα 17 εταιρικά και τα υπόλοιπα μέσω franchising), ενώ παράλληλα έχει ως στόχο να αποκτήσει άλλα 22 καταστήματα μέχρι τον προσεχή Μάιο και το συνολικό δίκτυο να ξεπεράσει τα 70 σημεία λιανικής πώλησης έως το τέλος του έτους. Επιπρόσθετα, σύντομα αναμένεται να ανοίξουν τα πρώτα καταστήματα στη Βουλγαρία, με στόχο να ξεπεράσουν τα είκοσι μέχρι τον Σεπτέμβριο.
Συνολικότερα, στρατηγική της AVE είναι να αναπτύξει ένα μεικτό δίκτυο εταιρικών και συνεργαζόμενων super markets (εταιρικών στα μεγάλα αστικά κέντρα και μέσω franchising στους τουριστικούς προορισμούς), με στόχο να καρπωθεί μερίδια αγοράς κυρίως σε βάρος των μικρών αλυσίδων, πολλές εκ των οποίων παρουσιάζουν τάσεις υποχώρησης. Το ίδιο μοντέλο θα επιχειρηθεί και στη Βουλγαρία, ενώ επιπλέον εξετάζεται και η από κοινού επέκταση με την Carrefour και σε άλλες χώρες του εξωτερικού.
Η στρατηγική της εταιρείας
Πέρα όμως από την επέκταση του δικτύου λιανικής, στόχος της AVE είναι η απόκτηση ιδιόκτητων αποθηκών (βρίσκεται σε διαδικασία αναζήτησης), η αντιπροσώπευση και άλλων εμπορικών σημάτων αλλά και ενδεχομένως η εξαγορά κάποιων παραγωγικών εταιρειών (π.χ. κάποιων που θα μπορούσαν να ενταχθούν στη λίστα των διεθνών προμηθευτών της Carrefour).
Σύμφωνα με τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο της AVE Θωμά Ρούμπα, η μέχρι τώρα πορεία της εισηγμένης στον κλάδο των τροφίμων και των ποτών -με βάση τους υπάρχοντες πόρους- βρίσκεται σε καλό δρόμο, ωστόσο το project αφορά μια αγορά που βρίσκεται σε ώριμη φάση και που η ανάπτυξή του απαιτεί χρόνο, υπομονή και κεφάλαια.
Ειδικότερα, ενώ πέρυσι η αγορά κατέγραψε πτώση σε όγκους και άνοδο σε αξία λόγω του πληθωρισμού, φέτος υποχρεώνεται σε ταυτόχρονη υποχώρηση όγκου και αξίας. «Θα επιδιώξουμε μέσα στο 2024 η εταιρεία να ξεκαθαρίσει από τα παλαιά βάρη και από του χρόνου, η όποια ενδεχόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου να έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα και να επικεντρώνεται στον κλάδο των τροφίμων και των ποτών. Το 2025 λοιπόν προσβλέπουμε σε μια αναπτυξιακή χρονιά», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αύξηση κεφαλαίου, τακτοποίηση free float
Η χθεσινή έκτακτη γενική συνέλευση της εισηγμένης εταιρείας αποφάσισε τόσο την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου από την οποία η AVE θα ενισχύσει τα ίδια κεφάλαιά της κατά 7 εκατ. ευρώ (τα κεφάλαια έχουν ήδη καταβληθεί από τους βασικούς μετόχους και για τον λόγο αυτό θα λάβουν 3.500.000 νέες κοινές μετοχές), όσο και τη μετατροπή των 17.142.857 προνομιούχων τίτλων σε κοινούς. Μετά τις χθεσινές αποφάσεις, η AVE θα διαθέτει 175.797.703 κοινές μετοχές και καμία προνομιούχο.
Μέσα από τη μετατροπή των προνομιούχων τίτλων σε κοινούς θα διευρυνθεί δραστικά η μετοχική διασπορά της εισηγμένης (μέχρι πριν τις αποφάσεις τις χθεσινής γενικής συνέλευσης ήταν μικρότερη του 10% στους κοινούς τίτλους), καθώς οι προνομιούχες μετοχές έχουν μεταβιβαστεί σε στελέχη-συνεργάτες της εταιρείας, αλλά και σε τρίτους επενδυτές.
Η εξέλιξη αυτή αποτελεί ένα μεγάλο βήμα για την τακτοποίηση της απαίτησης για ελάχιστη διασπορά 25% που πιθανότατα θα απαιτήσει ο νέος κανονισμός του Χρηματιστηρίου της Αθήνας.