Για τον επιχειρηματία Σπύρο Θεοδωρόπουλο, ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζει η παγκόσμια κοινότητα είναι η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις που έχει αυτή στη γεωργία, στην οικονομία και στις τιμές.
«Οι επιπτώσεις έχουν αρχίσει και κανείς δεν ξέρει που οδηγούμαστε» ανέφερε πρόσφατα από το βήμα του συνεδρίου που διοργάνωσε στην Αθήνα ο Κύκλος Ιδεών. Όπως είπε τίποτε δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα, από τη στιγμή μεγάλες βιομηχανικές χώρες όπως οι ΗΠΑ, Ινδία και Κίνα αδιαφορούν για την κλιματική αλλαγή, ενώ εκτίμησε ότι τα πορτοκάλια θα είναι το πρώτο προϊόν που μέσα στο επόμενο 12μηνο θα αρχίσει να εμφανίζει ελλείψεις.
Η πτώση της παραγωγής πορτοκαλιών έχει οδηγήσει σε σημαντική αύξηση της τιμής του συμπυκνωμένου χυμού. Τις τελευταίες εβδομάδες, όπως αναφέρει το investire.biz, καταγράφηκε ιστορικό επίπεδο τιμών στα 4,19 δολάρια ανά λίβρα, το υψηλότερο από το 1996 όταν άρχισαν να διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης τα μελλοντικά συμβόλαια για κατεψυγμένο συμπυκνωμένο χυμό πορτοκαλιού. Εκτός από την τιμή, πρόβλημα είναι και η διαθεσιμότητα, καθώς οι ποσότητες του χυμού πορτοκαλιού που διατίθενται στην Ευρώπη έχουν μειωθεί σημαντικά, ενώ η διεθνής βιομηχανία τροποποιεί τις συνταγές ανάμεικτων ποτών με την αντικατάσταση του χυμού πορτοκαλιού με χυμό μήλου.
Το ενδιαφέρον του κ. Θεοδωρόπουλου με την κλιματική αλλαγή, την πρωτογενή παραγωγή και τις διεθνείς τιμές των πορτοκαλιών, πέραν όλων των άλλων, σχετίζεται και με τις επενδύσεις του στον πρωτογενή τομέα. Συμμετέχει στη Wonderplant, μια πρότυπη υδροπονική μονάδα καλλιέργειας ντομάτας στη Δράμα και στην εταιρεία Ελληνικοί Χυμοί που έχει επενδύσει μαζί με το επενδυτικό κεφάλαιο EOS Capital Partners που διαχειρίζεται ο Απόστολος Ταμβακάκης.
Πέρυσι η εταιρεία Ελληνικοί Χυμοί πέτυχε αύξηση 17,79% στις πωλήσεις της που ανήλθαν στα 29,784 εκατ. ευρώ, τα μικτά κέρδη μειώθηκαν 6,88% στα 5,96 εκατ. ευρώ, ενώ το προσαρμοσμένο EBITDA υποχώρησε κατά 25,9% στα 3,068 εκατ. ευρώ. Σε ότι αφορά τα κέρδη προ φόρων μειώθηκαν κατά 45% στα 2 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη περιορίσθηκαν στα 1,445 εκατ. ευρώ από 3,008 εκατ. ευρώ το 2022.
Η εταιρεία αποπλήρωσε μέρος του ομολογιακού δανείου συνολικού ποσού 10,5 εκατ. ευρώ μειώνοντας τον δανεισμό της από 24,8 εκατ. ευρώ σε 14,3 εκατ. ευρώ, ενώ τον περασμένο Φεβρουάριο, κατέβαλε αποζημίωση για τερματισμό συμβατικής υποχρέωσης, για τον οποίο όμως δεν δίνει περαιτέρω πληροφορίες. Σημειώνοντας πάντως ότι το γεγονός αυτό δεν θα επηρεάσει τα αποτελέσματα του 2023 καθώς η εταιρεία θα αποζημιωθεί για το αντίστοιχο ποσό.
Αναφορικά με τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν τον περασμένο Σεπτέμβριο την περιφέρεια Θεσσαλίας, σημειώνει ότι οι εγκαταστάσεις και το προσωπικό της δεν εκτέθηκαν σε κίνδυνο ούτε και επηρεάστηκαν από τα φαινόμενα. Ωστόσο υπήρξε παύση των εργασιών για 7 μέρες, η οποία όμως δεν επηρέασε ουσιωδώς την επιχειρηματική δραστηριότητα της. Για την τρέχουσα οικονομική χρήση, η διοίκηση της εταιρείας εκτιμά ότι παρά τις πληθωριστικές πιέσεις, θα διατηρηθούν οι όγκοι και το επίπεδο κερδοφορίας.
Σημειώνεται ότι στις 31 Αυγούστου του 2022 ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση του 100% των μετοχών της εταιρείας στη νεοϊδρυθείσα Juice Invest A.E., ενώ στις 30 Δεκεμβρίου ολοκληρώθηκε η απορρόφηση της Juice Invest A.E. από την θυγατρική της, την εταιρεία. Η αναπροσαρμογή αφορά αξία εμπορικού σήματος που αναγνωρίστηκε κατά την εξαγορά της εταιρείας από την Juice Invest και μέσω της συγχώνευσης αναγνωρίστηκε στην κατάσταση χρηματοοικονομικής θέσης της εταιρείας. Η αναπροσαρμογή συγχώνευσης αφορά την αποαναγνώριση της συμμετοχής ύψους 47 εκατ. ευρώ που είχε η Juice Invest στην εταιρεία
Κατά την εξαγορά της εταιρείας από την Juice Invest προέκυψε υπεραξία ύψους 19,272 εκατ. ευρώ η οποία μέσω της συγχώνευσης αναγνωρίστηκε στην κατάσταση χρηματοοικονομικής θέσης της εταιρείας. Το ποσό 1,189 εκατ. ευρώ αφορά απαίτηση που προέκυψε από την εξαγορά της εταιρείας από την Juice Invest με αντίστοιχη μείωση του τιμήματος εξαγοράς.