Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μειωμένα κέρδη για τη φετινή χρονιά περιμένει η Πλαστικά Κρήτης

Υποτονική παραμένει η ζήτηση. Εντείνεται ο ανταγωνισμός. Η εξαίρεση της Κίνας και πώς αντιστάθμισε την πίεση στα περιθώρια του ομίλου. Οι νέες επενδύσεις.

Μειωμένα κέρδη για τη φετινή χρονιά περιμένει η Πλαστικά Κρήτης

Μείωση κύκλου εργασιών, EBITDA και καθαρής κερδοφορίας εμφάνισε στο Α΄ εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης κατέγραψε ο όμιλος Πλαστικά Κρήτης, λόγω της μείωσης της αξίας πωλήσεων που επέφερε η αποκλιμάκωση στις τιμές πρώτων υλών, ενώ η διοίκηση δεν αναμένει ανατροπή της παραπάνω εικόνας, κατά τους τελευταίους μήνες του έτους. 

Ο κύκλος εργασιών του ομίλου διαμορφώθηκε σε 198 εκατ. ευρώ, μειωμένος κατά 9,3% σε ετήσια βάση, ενώ της μητρικής ανήλθε σε 98,4 εκατ. ευρώ ( -11,5%). Οι αυξημένες πωλήσεις των θυγατρικών σε Ρωσία και Κίνα, όπου τον περασμένο Μάρτιο άρθηκαν και οι τελευταίοι περιορισμοί κατά της πανδημίας (σ.σ. οι όγκοι πωλήσεων επανήλθαν στα προ πανδημίας επίπεδα) εξηγούν την καλύτερη επίδοση του ομίλου σε τζίρους.  Ρόλο έπαιξε, επίσης, η έναρξη λειτουργίας του νέου εργοστασίου παραγωγής αγροτικών φύλλων και γεωμεμβρανών στο Anhui, που αύξησε τη δυναμικότητα του ομίλου στην Κίνα κατά 30%. 

Τα ενοποιημένα ΕΒΙΤDA μειώθηκαν κατά 9,1% σε 35,6 εκατ. ευρώ και της μητρικής κατά 14,2% (17,7 εκατ. ευρώ), με το σχετικό περιθώριο να παραμένει σχεδόν σταθερό (18%) σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων του ομίλου ανήλθαν σε 31 εκατ. ευρώ (-11,2%) και της μητρικής σε 15,3 εκατ. ευρώ (-16,3%), με το σχετικό περιθώριο να παραμένει στα ίδια περίπου επίπεδα με τα περσινά (16%). 

Τα κέρδη μετά από φόρους του ομίλου διαμορφώθηκαν σε 24,2 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 12%, ενώ της μητρικής αυξήθηκαν κατά 12,9% (16,2 εκατ. ευρώ), λόγω της είσπραξης μερίσματος από τη ρουμανική θυγατρική. 

Ο όμιλος έχει σε εξέλιξη σειρά επενδύσεων, με σημαντικότερες την αντικατάσταση γραμμής παραγωγής στο εργοστάσιο παραγωγής αγροτικών φύλλων και γεωμεμβρανών της θυγατρικής εταιρείας Shanghai Hitec Plastics και την εγκατάσταση νέας γραμμής παραγωγής στο εργοστάσιο παραγωγής αγροτικών φύλλων και γεωμεμβρανών της γαλλικής θυγατρικής Agripolyane. Αμφότερες αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους. 

Σύμφωνα με τη διοίκηση του ομίλου, η ζήτηση παραμένει σχετικά υποτονική στις περισσότερες αγορές που δραστηριοποιείται ο όμιλος, εξέλιξη που ενέτεινε τον ανταγωνισμό και άσκησε πίεση στα περιθώρια κέρδους. Εξαίρεση αποτέλεσε η Κίνα, στην οποία το πρώτο εξάμηνο ο όμιλος εμφάνισε αύξηση πωλήσεων (41 εκατ. ευρώ) και κερδοφορίας (EBITDA 9 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 6,6 εκατ. ευρώ), χάρη στην ανάκαμψη της εσωτερικής ζήτησης και των εξαγωγών. Η ανάκαμψη της Κίνας αντιστάθμισε και την πίεση στα περιθώρια κέρδους του ομίλου. 

Η αποκλιμάκωση των τιμών των πρώτων υλών και των θαλάσσιων ναύλων, καθώς και η σταθεροποίηση του κόστους ενέργειας, έχουν βοηθήσει στη βελτίωση του κόστους των εξαγωγών από Ευρώπη και Κίνα. 

Η διοίκηση του ομίλου αναφέρει ότι λόγω της ρευστότητας των συνθηκών, δεν είναι εφικτή κάποια ακριβής πρόβλεψη, ως προς το αποτέλεσμα της χρήσης 2023. Σημειώνει, όμως, πως στην παρούσα φάση φαίνεται ότι το αποτέλεσμα θα είναι μειωμένο, σε σχέση με το 2022.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v