Μια σειρά κινήσεων με στόχο τη βελτίωση των εποπτικών δεικτών της και το κλείσιμο αβεβαιοτήτων εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα διοίκηση της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Ειδικότερα, η Εθνική Ασφαλιστική μετά την αλλαγή του ιδιοκτησιακού της καθεστώτος και το πέρασμα του μετοχικού της ελέγχου στο αμερικανικό fund CVC, αφενός έχει ολοκληρώσει κάποιες πωλήσεις ακινήτων της και αφετέρου έχει την αρχική πρόθεση να προχωρήσει σε αντασφάλιση των παλαιών της επενδυτικών συμβολαίων που είχαν υψηλή ετήσια εγγυημένη απόδοση.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για την ανάληψη της αντασφάλισης των συγκεκριμένων συμβολαίων από τον αμερικανικό οίκο RGA (Reinsurance Group of America), o οποίος εξειδικεύεται σε καλύψεις ζωής και υγείας. Μια τέτοια κίνηση εκτιμάται πως θα αύξανε πάνω από είκοσι μονάδες το Solvency Ratio της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, «σε θεωρητική βάση, μια αύξηση των εποπτικών δεικτών μιας ασφαλιστικής εταιρείας μπορεί να επιτρέψει στη διοίκησή της είτε μια περαιτέρω άνοδο της ασφαλιστικής παραγωγής και των δαπανών για επενδύσεις, είτε μια νέα επιστροφή κεφαλαίου προς τους μετόχους (όπως έγινε στην Εθνική Ασφαλιστική το 2022), είτε, τέλος, ένα συνδυασμό των δύο προαναφερθεισών επιλογών».
Σύμφωνα πάντως με το ρεπορτάζ, η Τράπεζα της Ελλάδος έχει εκφράσει κάποιες πρώτες επιφυλάξεις στο συγκεκριμένο θέμα, συνεκτιμώντας τόσο την τάση του Ευρωπαίου επόπτη (EIOPA) να μην ενθαρρύνει στην παρούσα συγκυρία τέτοιου είδους επιλογές, όσο επίσης και τη συνθετότητα μιας τέτοιας κίνησης, καθώς πολλά από τα συμβόλαια που εξετάζεται να αντασφαλιστούν, πέρα από ελάχιστο ετήσιο εγγυημένο επιτόκιο, προβλέπουν και συμμετοχή επί ενδεχόμενων υπεραποδόσεων. Σε κάθε περίπτωση, πρόθεση της Τραπέζης της Ελλάδος είναι να διασφαλίσει πως μια τέτοια κίνηση δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει σε βάρος των συμφερόντων των ασφαλισμένων.
Όπως δηλώνουν κύκλοι της αγοράς, με βάση το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, η Τράπεζα της Ελλάδος δεν μπορεί να απαγορεύσει μια τέτοια κίνηση, προσθέτοντας ωστόσο ότι πάντοτε οι ασφαλιστικές εταιρείες λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τις προτροπές του επόπτη και επίσης ότι ο τελευταίος έχει π.χ. τη δυνατότητα μετά από μια τέτοια κίνηση να ζητήσει από μια εταιρεία να δημιουργήσει επιπλέον αποθεματικά κεφάλαια.
Πάντως, θεωρείται αρκετά πιθανόν ότι ο «διάλογος» μεταξύ Εθνικής Ασφαλιστικής και Τραπέζης της Ελλάδος θα συνεχιστεί.
Σύμφωνα επίσης με φημολογίες, η Εθνική Ασφαλιστική εξετάζει το ενδεχόμενο και άλλων κινήσεων διαχείρισης του ισολογισμού της, με στόχο την περαιτέρω αύξηση των εποπτικών δεικτών της, χωρίς ωστόσο η διοίκησή της να έχει λάβει οποιαδήποτε σχετική απόφαση.
H φετινή πορεία
Η Εθνική Ασφαλιστική δεν έχει προχωρήσει φέτος στην ανακοίνωση τριμηνιαίων ή εξαμηνιαίων οικονομικών αποτελεσμάτων. Πάντως, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Robert Gauci έχει ξεκαθαρίσει πως φετινός στόχος δεν είναι η κερδοφορία αλλά η προώθηση της λειτουργικής της αναδιάρθρωσης.
Ήδη προς αυτή την κατεύθυνση έχουν γίνει επιλογές που ανεβάζουν το λειτουργικό κόστος, ενώ για φέτος τα λογιστικά κέρδη του ασφαλιστικού κλάδου θα επηρεαστούν και από την εφαρμογή του προτύπου IFRS-17 που θα αντικαταστήσει το IFRS-4.