Helleniq Energy: Στόχος για EBITDA 1 δισ. ευρώ το 2023

«Θα είναι η δεύτερη πιο επιτυχημένη χρονιά στην ιστορία της εταιρείας», υποστήριξε ο CEO Ανδρέας Σιάμισιης. Αναμένει τη λύση της κυβέρνησης για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας. Επιθετική ανάπτυξη στις ΑΠΕ.

Helleniq Energy: Στόχος για EBITDA 1 δισ. ευρώ το 2023

Προσαρμοσμένο EBITDA περί το 1 δισ. ευρώ αναμένει για το σύνολο του έτους η διοίκηση της Helleniq Energy.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ανδρέας Σιάμισιης, μιλώντας χθες στους αναλυτές κατά τη διάρκεια του conference call, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του α’ εξαμήνου, εξέφρασε την πεποίθηση ότι το 2023 θα είναι ακόμη ένα δυνατό οικονομικό έτος, λόγω των επιδόσεων που επιτεύχθηκαν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. «Θα είναι η δεύτερη πιο επιτυχημένη χρονιά στην ιστορία της εταιρείας», είπε χαρακτηριστικά. Υπενθυμίζουμε ότι το 2022 η Helleniq Energy παρουσίασε προσαρμοσμένο EBITDA 1,601 δισ. ευρώ.

Ενδιαφέρον υπήρξε από αναλυτές για την εξέλιξη της μειοψηφικής συμμετοχής (35%) της εταιρείας στη ΔΕΠΑ Εμπορίας. Ο κ. Σιάμισιης επισήμανε, καταρχάς, ότι η στρατηγική που εφαρμόζει η Helleniq Energy περιλαμβάνει πάντα καθαρές λύσεις.

«Στην περίπτωση, όμως, της ΔΕΠΑ Εμπορίας δεν έχουμε καθαρή λύση από την κυβέρνηση». Αναφέρθηκε, ειδικότερα, στην απόπειρα να πωληθεί η εταιρεία, χωρίς τελικά να προχωρήσει αυτή η επιλογή (σ.σ. για τους γνωστούς λόγους της συνεχιζόμενης δικαστικής διαμάχης με την ELFE). Περιμένουμε, είπε ο CEO της Helleniq Energy, να αποφασίσει το ελληνικό δημόσιο. Εφόσον η λύση που επιλεγεί περνά μέσα από το Χρηματιστήριο, «θα την υποστηρίξουμε».

Επί της ουσίας, ο κ. Σιάμισιης επιβεβαίωσε αυτό που έχει γράψει ήδη το Euro2day.gr, ότι ακόμη δεν έχει ληφθεί απόφαση από τα συναρμόδια υπουργεία, με διάφορα σενάρια να βρίσκονται στο τραπέζι. Από το placement μετοχών, όπως θα γίνει με τις επιπλέον μετοχές της Helleniq Energy για την ενίσχυση του free float της, έως την πώληση του μεριδίου της εταιρείας στο δημόσιο και στη συνέχεια εισαγωγή της ΔΕΠΑ Εμπορίας στο Χρηματιστήριο.

Κριτική έκανε ο κ. Σιάμισιης και για την αγορά καυσίμων. Όπως είπε, είναι ακόμα «περιορισμένη» με νομοθετικές παρεμβάσεις, προσαρμοσμένες στις ημέρες της πανδημίας. «Μας κόβει περιθώρια κέρδους από τις πωλήσεις μας», επισήμανε.

Ο τομέας των ΑΠΕ, εξάλλου, είχε καλές επιδόσεις στο α’ εξάμηνο, συνεισφέροντας με 21 εκατ. ευρώ στο προσαρμοσμένο EBITDA της εταιρείας, έναντι 9 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2022.
Η εγκατεστημένη ισχύς των εν λειτουργία ΑΠΕ υπολογίζεται σε 356 MW (+25%), ενώ υπό κατασκευή βρίσκονται έργα συνολικής ισχύος 100 MW στην Ελλάδα και τη Ρουμανία.

Έτοιμα προς κατασκευή είναι επιπλέον 200 MW και στις δύο χώρες, ενώ σε διάφορα στάδια ανάπτυξης βρίσκονται συνολικά 400 MW στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων και έργων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας. Στόχος της εταιρείας είναι να διαθέτει παραγωγή πράσινης ενέργειας πάνω από 1 GW έως τα τέλη του 2025 και 2 GW το 2030.

Τα 11 φωτοβολταϊκά πάρκα που εξαγόρασε στην Κοζάνη, συνολικής ισχύος 180 MW, προβλέπεται να λειτουργήσουν στο γ’ τρίμηνο του 2024 και ήδη πάνω από το 50% είναι συμβολαιοποιημένα με μακροπρόθεσμες συμβάσεις. Τα πρώτα 100 MW έργων αποθήκευσης με μπαταρίες, στη Θεσσαλονίκη, θα είναι έτοιμα ως το 2025. Η Helleniq Energy προτίθεται να συμμετάσχει και στους επόμενους διαγωνισμούς της ΡΑΑΕΥ για έργα αποθήκευσης.

Στη Ρουμανία είναι υπό κατασκευή ή έτοιμα προς υλοποίηση 4 φωτοβολταϊκά πάρκα, συνολικής ισχύος 211 MW, που θα λειτουργήσουν σταδιακά από το δ’ τρίμηνο του 2023 μέχρι το γ’ τρίμηνο του 2025, ενώ υπάρχει συμφωνία-πλαίσιο για την ανάπτυξη χαρτοφυλακίου με αρχικά 600 MW. Η αγορά της Ρουμανίας θεωρείται ελκυστική για τη Helleniq Energy, γιατί διαθέτει υψηλότερες τιμές και είναι μία αγορά υπό ανάπτυξη. Σήμερα το μερίδιό της στην πράσινη ενέργεια του ομίλου είναι στο 31%.

Στην Κύπρο είναι εν λειτουργία τα δύο φωτοβολταϊκά πάρκα που εξαγοράσθηκαν, συνολικής ισχύος 15 MW. Ήδη η Helleniq Energy έχει συστήσει και εταιρεία προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας για B2B πωλήσεις, με τη διοίκησή της να προαναγγέλλει χθες και νέες επενδυτικές κινήσεις στη Μεγαλόνησο στους επόμενους μήνες.

Από την άλλη πλευρά, ο τομέας της ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω της Elpedison, δέχθηκε πίεση στο α’ εξάμηνο και λόγω της μειωμένης ζήτησης που επέφεραν οι καλές κλιματικές συνθήκες, αλλά και των εργασιών συντήρησης σε μονάδες της εταιρείας. Το EBITDA διαμορφώθηκε στα 65 εκατ. ευρώ (-21%) και οι πωλήσεις της στα 790 εκατ. ευρώ (-36%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v