Στα 21,2 ευρώ έναντι και 18,2 ευρώ (τρέχουσα τιμή 14,2 ευρώ) ανεβάζει την τιμή στόχο για τη ΓΕΚ Τέρνα η Axia σε νέα ανάλυσή της. Η σύσταση είναι «αγορά».
Εξηγεί ότι θεωρεί πως η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι μια κορυφαία κάθετη ολοκληρωμένη πλατφόρμα που εστιάζει στην ανάπτυξη υποδομών στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη με το τρέχον χαρτοφυλάκιό της να περιλαμβάνει στρατηγικές θέσεις και ορόσημα, όπως το μεγαλύτερο δίκτυο αυτοκινητοδρόμων στην Ελλάδα που εκτείνεται πάνω από 1.500 χλμ και η μεγαλύτερη πλατφόρμα ΑΠΕ στην Ελλάδα (μέσω του 37,3% στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή) με πάνω από 2 GW σε λειτουργία ή υπό κατασκευή.
Παράλληλα, ο όμιλος, μεταξύ άλλων, αναπτύσσει το 2ο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Ελλάδας στο Καστέλι της Κρήτης και το μοναδικό Integrated Casino Resort στην ηπειρωτική Ευρώπη που βρίσκεται στο Ελληνικό σε συνεργασία με τη Hard Rock.
Με βάση τη μοντελοποίηση κάθε περιουσιακού στοιχείου, η Axia υπολογίζει την καθαρή αξία ενεργητικού (NAV) του ομίλου, αφού υπολογίζει μια έκπτωση 10%, σε 2,04 δισ. ευρώ (ή 21,20 ευρώ/μετοχή), υποδηλώνοντας 50% περιθώριο ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα.
Επιπρόσθετα ο οίκος επισημαίνει ότι η Ελλάδα έχει εισέλθει σε μια περίοδο σημαντικών επενδύσεων υπέρ των υποδομών σε μια προσπάθεια να μειώσει το τεράστιο επενδυτικό κενό που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της μακράς και βαθιάς ύφεσης της χώρας και ταυτόχρονα να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα όπως η ενεργειακή μετάβαση και ο ψηφιακός μετασχηματισμός. Με τη βοήθεια χρηματοδότησης της ΕΕ, οι προσδοκίες είναι ότι οι συνολικές επενδύσεις σε υποδομές θα ξεπεράσουν τα 25 δισ. ευρώ έως το 2030, ενώ οι ιδιωτικές επενδύσεις σε όλους τους τομείς θα παραμείνουν ισχυρές (οι επενδύσεις που σχετίζονται αποκλειστικά με την ενέργεια θα φτάσουν τα 30 δισ. ευρώ τα επόμενα 4 χρόνια).
Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι μοναδικά τοποθετημένη: Με την πάροδο των ετών, έχει εξελιχθεί από κατασκευαστικός όμιλος ετερογενών δραστηριοτήτων σε κορυφαία καθετοποιημένη πλατφόρμα για την ανάπτυξη περιουσιακών στοιχείων που σχετίζονται με τις υποδομές. Ο όμιλος συμμετέχει ήδη και έχει τη δυνατότητα να συμμετάσχει περαιτέρω σε όλους σχεδόν τους σημαντικούς διαγωνισμούς παραχώρησης/ΣΔΙΤ που βρίσκονται σε εξέλιξη ή προγραμματίζονται για σχεδόν μεσοπρόθεσμα, συνολικής συνολικής αξίας άνω των 11 δισ. ευρώ.
Μακροπρόθεσμες και ορατές ταμειακές ροές: Το χαρτοφυλάκιο παραχωρήσεων προσφέρει μακροπρόθεσμες και ορατές ταμειακές ροές στη ζώνη των 6 δισ. ευρώ κατά την υπόλοιπη διάρκεια ζωής των έργων (περίπου 30 χρόνια). Είναι σημαντικό ότι υπάρχει ευελιξία τιμολόγησης σε περιόδους πληθωρισμού, καθώς αυτές οι συμβάσεις περιλαμβάνουν μηχανισμούς προσαρμογής των τιμών για την προστασία των αποδόσεων από τον πληθωρισμό και τις αυξήσεις των επιτοκίων.
Όσον αφορά τον κλάδο ΑΠΕ της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή), το χαρτοφυλάκιο των λειτουργικών και υπό κατασκευή περιουσιακών της στοιχείων υπερβαίνει τα 2 GW (περίπου 1,2 GW αιολικής ενέργειας, 0,7 GW έργα αποθήκευσης υδραντλίας, ενώ το υπόλοιπο είναι φωτοβολταϊκά) με σχεδόν το 100% της χωρητικότητας να υποστηρίζεται με συμβάσεις σταθερής τιμολόγησης για περισσότερα από 17 χρόνια.
Παράλληλα, το ανεκτέλεστο κατασκευαστικό υλικό βρίσκεται επί του παρόντος σε ιστορικό υψηλό των 5,5 δισ. ευρώ και αναμένεται να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα.
Ο υγιής ισολογισμός υποστηρίζει περαιτέρω επέκταση υποστηρίζει η Axia καθώς το ακαθάριστο χρέος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ διαμορφώθηκε στα 3 δισ. ευρώ στο τέλος του 2022.
Παράλληλα, ο οίκος περιμένει πολύ ισχυρή αύξηση των κερδών ανά μετοχή τα επόμενα χρόνια. Μετά από μια εξαιρετική χρονιά το 2022 λόγω της συγκυρίας, η κερδοφορία θα ομαλοποιηθεί φέτος, αλλά θα παραμείνει υψηλή. Το προσαρμοσμένο EBITDA φαίνεται να αυξάνεται με τον μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης (CAGR) 2023-26 στο 19,7% και τα EPS την ίδια περίοδο κατά 40%.