Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Dimand: Εμφαση στα οικιστικά projects με 300 νέες κατοικίες

Συνεχίζει να προσθέτει νέα projects, μεγεθύνοντας το GDV στο 1,16 δισ. ευρώ. Ο βαθμός εμπορευματοποίησης από τα «σχέδια» και η επέκταση στα οικιστικά projects. Τα «καρφιά» για το Ελληνικό.

Dimand: Εμφαση στα οικιστικά projects με 300 νέες κατοικίες

Χαρτοφυλάκιο 23 εν εξελίξει έργων ανάπτυξης ακινήτων, η μεικτή αξία των οποίων φθάνει πλέον το 1,163 δισ. ευρώ (από 700 εκατ. ευρώ) στο τέλος του 2022,  διαθέτει σήμερα η εισηγμένη Dimand, σύμφωνα με την ενημέρωση που παρείχε ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Δ. Ανδριόπουλος, στο περιθώριο της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της. 

Ο χρόνος ολοκλήρωσης των παραπάνω έργων -στα οποία η Dimand κατέχει ως επί το πλείστον την ιδιοκτησία- εκτείνεται στην τριετία 2024-2026, ενώ σύμφωνα με τον κ. Ανδριόπουλο, το 30% των έργων που αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2026 έχουν ήδη προσύμφωνα πώλησης ή μίσθωσης. Το ποσοστό ανεβαίνει για τα έργα που θα ολοκληρωθούν μέσα το 2023 και το 2024, καθώς σήμερα το 52% των τ.μ. ανάπτυξης ακινήτων είναι προμισθωμένα, εκτιμώντας ότι έως τον Σεπτέμβριο θα αγγίξουν το 60%.

Ο κ. Ανδριόπουλος αναφέρθηκε στη διασπορά του χαρτοφυλακίου της Dimand, που επιτρέπει καλύτερη διαχείριση του ρίσκου (γραφεία, μικτές χρήσεις, logistics και κατοικίες), ανακοινώνοντας ότι στο πλάνο της εταιρείας είναι η αύξηση των επενδύσεων σε οικιστικά projects. Ως γνωστόν έως πρότινος, τα οικιστικά έργα αφορούσαν serviced apartments και καταλάμβαναν μικρό μέρος στη δραστηριότητα της Dimand, ωστόσο στο νέο pipeline έργων, η εταιρεία εντάσσει 5 νέα σχέδια. 

Κατά τον κ. Ανδριόπουλο, σε ορίζοντα 3-5 ετών αναμένεται να δημιουργηθούν 300 περίπου νέα διαμερίσματα από την Dimand σε ακίνητα ιδιοκτησίας της. Ειδικότερα, η εταιρεία θα δημιουργήσει ως γνωστόν διαμερίσματα στο πρώην ακίνητο του Μινιόν, επίσης στην Ομόνοια σε ακίνητο στην οδό Απελλού, θα αξιοποιήσει μέρος του ακινήτου για διαμερίσματα στη Σοφοκλέους (αποτελεί «προίκα» από το χαρτοφυλάκιο του Skyline), θα δημιουργήσει επίσης διαμερίσματα στο εργοστάσιο ΦΙΞ στη Θεσσαλονίκη, ενώ σκοπεύει να αξιοποιήσει οικιστικά οικόπεδο που διαθέτει στον Πειραιά, στον Άγιο Διονύσιο, περιοχή που ως γνωστόν η Dimand έχει αφήσει το αποτύπωμά της. Επιπλέον επαναβεβαίωσε το ενδιαφέρον της Dimand για ακίνητα κατά μήκος της Γραμμής 4 του Μετρό, τόσο για οικιστική όσο και για εμπορική χρήση

Τα νέα έργα

Πέρα από τα οικιστικά projects, η διοίκηση του ομίλου αναφέρθηκε στα έργα που εντάχθηκαν το 2023 στον σχεδιασμό της αλλά και στην εξέλιξη του project Skyline. 

Αναλυτικότερα, η εταιρεία αναμένει την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τον διαγωνισμό όπου ανακηρύχθηκε ανάδοχος και αφορά τη δημιουργία του νέου δικαστικού Μεγάρου στον Πειραιά (σε ιδιόκτητο οικόπεδο). 

Ο κ. Ανδριόπουλος αναφέρθηκε επίσης στη συνεπένδυση για το ακίνητο στο Μαρούσι, ιδιοκτησίας του ΤΕΕ, αναφέροντας ότι θα δημιουργηθεί κτίριο 12.000 τ.μ., στο οποίο το ΤΕΕ θα λάβει ως αμοιβή αντιπαροχής 3.500 τ.μ. Το υπόλοιπο εμβαδό 8.500 τ.μ.  θα ανήκει σε μικτή εταιρεία των Dimand, ΤΕΡΝΑ και Ιατρικού Αθηνών, το οποίο έχει ήδη έναν αποκλειστικό μισθωτή. 

Τέλος, σε ό,τι αφορά το Skyline, αρχίζει η τμηματική παράδοση ακινήτων, με τον κ. Ανδριόπουλο αφενός να αναφέρει πως «υπάρχει πολύ θετική ανταπόκριση για τις προπωλήσεις ακινήτων του εν λόγω χαρτοφυλακίου και αφετέρου να επιβεβαιώνει την είσοδο της EBRD στο μετοχικό σχήμα των Dimand- Premia με ποσοστό περίπου 15%

Τα κόστη και οι προοπτικές 

Η αύξηση του κόστους κατασκευής συνέχισε και το α’ τρίμηνο του 2023 κατά 15%, σύμφωνα με τον κ. Ανδριόπουλο, ο οποίος σημείωσε πως η Ελλάδα είναι η μοναδική αγορά πανευρωπαϊκά που συνεχίζει να υποδέχεται ανατιμήσεις. 

Στον τομέα των επιτοκίων, ανάφερε πως ο προσανατολισμός της εταιρείας σε βιώσιμα έργα έχει επιφέρει συγκράτηση του κόστους δανεισμού, καθώς επωφελείται από τους πόρους του ΤΑΑ, διαμορφώνοντας ένα μέσο επιτόκιο (spread πλέον euribor) στο 3%. 

Σε ό,τι αφορά τις κεφαλαιακές ανάγκες, εξηγήθηκε πως κάθε νέο έργο της Dimand έχει εξασφαλίσει μέσω δανεισμού το 65% των κεφαλαίων (project financing) και πως αν χρειαστεί μια μεγάλου μεγέθους επένδυση, όπου οι δυνατότητες καταβολής equity από ίδια κεφάλαια δεν επαρκεί, η εταιρεία πλέον έχει τη δυνατότητα να απευθυνθεί στην αγορά με μια πρόταση αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. 

Τα νότια προάστια και το Ελληνικό

Ο κ. Ανδριόπουλος ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ενδιαφέρον για το SPV γραφειακών χώρων στο Ελληνικό που λανσάρει η Lamda Development, είπε πως εάν και εφόσον υπάρξει επίσημη ενημέρωση για το  project, «η Dimand θα το εξετάσει και θα τοποθετηθεί».

Ο ίδιος αποκάλυψε ότι κατά το παρελθόν (2018-2019), σε συνεργασία με την Grivalia αλλά και την Prodea και την EBRD, είχε κατατεθεί επενδυτική πρόταση προς τη Lamda Develοpment για αναπτύξεις εντός του Ελληνικού, οι οποίες δεν είχαν τύχη.

Ο ίδιος επίσης σχολίασε την απουσία της Dimand από έργα στο παραλιακό μέτωπο της πόλης (πλην Πειραιά, της συνεπένδυσης με την Άβαξ στο Νέο Φάληρο, αλλά και της παροχής υπηρεσιών προς την Grivalia για το resort στα Αστέρια Γλυφάδας), σημειώνοντας πως το κόστος εισόδου στη συγκεκριμένη αγορά των νοτίων προαστίων είναι μεγάλο.

«Δεν έχουμε γυρίσει την πλάτη στο παραλιακό μέτωπο. Αποτελούμε αντίβαρο στην εκεί επενδυτική δραστηριότητα, γιατί μας αρέσει να αγοράζουμε φθηνότερα προς όφελος των μετόχων μας, γιατί έτσι βγάζουμε λεφτά. Το παραλιακό μέτωπο είναι για άλλες αξίες, είναι για άλλα target groups, έχει άλλους κινδύνους και είναι ευκολότερο να περιγράψουμε για τα επόμενα 4 χρόνια τι θα πετύχουμε σε αναπτύξεις που δημιουργούμε στα κέντρα των πόλεων», ανέφερε. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v