Κυριολεκτικά «εφ' όλης της ύλης» τοποθετήθηκε χθες ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης.
Όπως είπε, για το 2023 η Mytilineos προσβλέπει σε EBITDA πάνω από 1 δισ. ευρώ, με την προϋπόθεση ότι δεν θα προκύψουν δραματικές εξελίξεις, όπως μία όξυνση του ρωσο-ουκρανικού πολέμου. Αυτό θα επιτρέψει στην εταιρεία να επεκταθεί και σε άλλες χώρες και ηπείρους, πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι η Ευρώπη θα καθυστερήσει να συνέλθει από το σοκ της κρίσης, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ.
Το επόμενο μεγάλο επενδυτικό πλάνο της εταιρείας φαίνεται να είναι ένα δεύτερο εργοστάσιο αλουμινίου, όχι όμως στην Ελλάδα, ούτε στην Ευρώπη. «Ετοιμάζουμε και δεύτερο Αλουμίνιον», αποκάλυψε ο μάνατζερ της Mytilineos, χωρίς να έχει επιλεγεί ακόμη αν θα αφορά στην παραγωγή πρωτόχυτου ή δευτερόχυτου αλουμινίου.
Χθες, εξάλλου, ανακοινώθηκε η συμφωνία για την εξαγορά χαρτοφυλακίου 5 φωτοβολταϊκών έργων στον Καναδά, η πρώτη του είδους για τη Mytilineos στη Βόρεια Αμερική. Από το συνολικό κόστος της επένδυσης, ύψους 1,16 δισ. ευρώ, τα 300 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από χρηματοδότηση του καναδικού δημοσίου, στο πλαίσιο της πολιτικής της χώρας για την ενίσχυση των πράσινων επενδύσεων. Από την ενίσχυση εκτιμάται ότι το IRR θα αυξηθεί κατά 2-2,5 ποσοστιαίες μονάδες.
«Όσοι μέτοχοι δεν έχουν καταλάβει ότι η εταιρεία έχει αλλάξει επίπεδο, μπορεί να παραξενεύτηκαν με το μέγεθος της συμφωνίας», είπε ο κ. Μυτιληναίος. «Η επένδυση θέλει 3-4 χρόνια για να ολοκληρωθεί, άρα μιλάμε για επενδύσεις 200-250 εκατ. ευρώ ετησίως, όταν το επενδυτικό μας πρόγραμμα κινείται στα 800 εκατ. ευρώ τον χρόνο».
Με το Inflation Reduction Act οι ΗΠΑ «έβαλαν λεφτά στο τραπέζι», τόνισε ο κ. Μυτιληναίος. Προβληματίστηκε η Ευρώπη, συνέχισε, δημιουργήθηκε μεγάλη αναταραχή στις Βρυξέλλες, αλλά μέτρα μηδέν. Τα μέτρα που έλαβε η Κομισιόν ως απάντηση δεν έχουν λεφτά στο τραπέζι, έχουν καλογραμμένο ευχολόγιο, που δεν συγκινεί τους Ευρωπαίους επενδυτές και ειδικά τις ενεργοβόρες βιομηχανίες, που έχουν ανακοινώσει μεταφορά έδρας στην Αμερική. «Το πάμφθηνο, σήμερα, φυσικό αέριο στην Ευρώπη είναι 5 φορές ακριβότερο από το αέριο στις ΗΠΑ και δη τη Βόρεια Αμερική».
Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη ΑΠΕ, ανέφερε ότι μπορεί να έχει μειωθεί το κόστος για τα πάνελ, αλλά είχε προηγηθεί τεράστια αύξηση, συνεπώς, οι τιμές δεν έχουν ισορροπήσει. Επιπλέον, υπάρχει και το κόστος από την καθυστέρηση των αδειοδοτήσεων, που επηρεάζει τον χρόνο παράδοσης, με συνέπεια να χάνονται μέρες παραγωγής «όπου θα έβγαζες 10 ώρες ρεύμα με μοναδικό κόστος την α’ ύλη».
Οι προοπτικές για τη χώρα και για τον όμιλο
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο κ. Μυτιληναίος άφησε ανοιχτό το θέμα της μεταφοράς έδρας στο εξωτερικό, ενώ επανέλαβε ότι η εταιρεία δεν μπορεί να πάρει από διεθνείς οίκους την επενδυτική βαθμίδα, καίτοι ανταποκρίνεται στις προϋποθέσεις που θέτουν (η σχέση δανεισμού με EBITDA το 2022 είναι κάτω του 1, όταν το όριο που τίθεται είναι το 1,5), γιατί δραστηριοποιείται σε χώρα που δεν διαθέτει επενδυτική βαθμίδα.
Η ανάκτησή της από την Ελλάδα εκτιμάται, όπως είπε ο ίδιος, ως τα τέλη του έτους, ενώ παράλληλα αναμένεται στη συνέχεια -εφόσον καλυφθούν οι σοβαρές προϋποθέσεις- και η μετάταξη της χώρας από την κατηγορία των αναδυόμενων αγορών στις ανεπτυγμένες. Τούτο σημαίνει, όπως εξήγησε ο ισχυρός άνδρας της Mytilineos, ότι αμέσως μετά θα υπάρξει «τεράστια εισροή διεθνών κεφαλαίων, που θέλουν να έρθουν αλλά δεν μπορούν, γιατί τους δεσμεύει το καταστατικό τους».
Ενδεχομένως, λοιπόν, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα και η συνακόλουθη κατάταξή της στις ανεπτυγμένες αγορές να αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για μια μελλοντική απόφαση, αν η εταιρεία θα συνεχίσει να έχει ως έδρα τη χώρα μας.
Ο ίδιος έσπευσε, επιπλέον, να διευκρινίσει ότι η δυνητική μεταφορά της έδρας της εταιρείας είναι εσωτερική επιλογή και δεν σχετίζεται με την πολιτική σταθερότητα της χώρας. Μας πιέζουν, είπε, μεγάλοι μέτοχοι που θεωρούν ότι σήμερα η μετοχή της εταιρείας τελεί υπό διαπραγμάτευση «σε εξευτελιστικά επίπεδα» και πιστεύουν ότι στην Ελλάδα είναι δύσκολο να πάρει τις αποτιμήσεις που δικαιούται, συγκριτικά με ανεπτυγμένες χώρες. Ένα παράδειγμα: οι μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι επιλέγουν να τοποθετούνται σε μετοχές με πολύ υψηλότερες αποτιμήσεις με βάση την κερδοφορία (EBITDA) από αυτές που έχει να επιδείξει η εταιρεία.
Γι’ αυτό ο κ. Μυτιληναίος επέλεξε να στείλει και ένα μήνυμα με πολλούς αποδέκτες, κυρίως, εκτός συνόρων, για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας: «ό,τι κι αν γίνει στις 25 Ιουνίου, θα έχουμε πολιτική σταθερότητα, είμαστε ώριμη δημοκρατία».
Οι αρνητικές τιμές
Η μεγάλη διακύμανση των τιμών ενέργειας μέσα στην ημέρα δημιουργεί το φαινόμενο των αρνητικών τιμών. Στην Ελλάδα, ωστόσο, έχουμε μηδενικές τιμές, όταν η ζήτηση είναι χαμηλή, η παραγωγή από ΑΠΕ υψηλότερη και δεν μπορούν να γίνουν εξαγωγές. Ο κ. Μυτιληναίος προέβλεψε ότι όσοι παραγωγοί ΑΠΕ δραστηριοποιηθούν στην ελεύθερη αγορά θα υποστούν μεγάλη ζημία, εκτός κι αν έχουν εξασφαλίσει feed in tariffs ή έχουν κλείσει PPAs.
Η Mytilineos έχει λύσει αυτό το πρόβλημα με την «μπαταρία» που λέγεται Αλουμίνιον, διότι του απορροφά την ενέργεια που περισσεύει. Με την ευκαιρία αυτή, ο κ. Μυτιληναίος έκανε μια εξαιρετικά δυσοίωνη πρόβλεψη. Είπε ότι θα χρειαστεί να περάσουν 15-20 χρόνια για να αποκτήσει η Αττική τα αναγκαία συστήματα αποθήκευσης.
Ενεργειακή κρίση για άλλα τρία χρόνια
Δεν έχουμε αφήσει πίσω την ενεργειακή κρίση, υπογράμμισε ο κ. Μυτιληναίος. Φέτος τον χειμώνα, η Ευρώπη ήταν πολύ τυχερή, γιατί είχαμε ήπιες θερμοκρασίες και γιατί δεν υπήρξε ζήτηση από την Κίνα για LNG. Όμως, ήδη έχει ανακάμψει η ζήτηση στην Κίνα και οι τιμές στην Άπω Ανατολή αυξάνονται, με συνέπεια πολλά φορτία να αλλάξουν ρότα προς τις χώρες αυτές.
Έτσι, η ενεργειακή κρίση θα είναι παρούσα ως το 2026, οπότε θα έχουν ολοκληρωθεί οι μεγάλες επενδύσεις για επιπλέον LNG κυρίως από το Κατάρ. «Θα είμαστε στο έλεος του καιρού και της Κίνας», είπε δηκτικά ο κ. Μυτιληναίος.
Προμήθεια από ΔΕH
Η Αλουμίνιον διαθέτει συμβόλαιο προμήθειας ρεύματος με τη ΔΕH, που λήγει το 2024. Ωστόσο, όπως φαίνεται, δεν αποκλείεται μία νέα συνεργασία με την τελευταία. «Στο ηλεκτρικό καλάθι μας θα έχουμε ηλεκτρική ενέργεια από διάφορες πηγές. Δεν έχουμε πρόβλημα αν το 10-20% συνεχίσει να είναι η συμμετοχή της ΔEΗ», είπε ο κ. Μυτιληναίος.