Σε δημόσια διαβούλευση αναρτήθηκε χθες ο φάκελος για την ανάπτυξη του πρώτου σύγχρονου οικοσυστήματος υπηρεσιών υποστήριξης για την αερομεταφορά στην Ελλάδα, μια επένδυση ύψους 140 εκατ. ευρώ που υλοποιεί η AEGEAN.
Όπως αναφέρεται, ο σχετικός επενδυτικός φάκελος, το περιεχόμενο του οποίου θα βρίσκεται σε διαβούλευση μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου, προβλέπει τη δημιουργία ενός Κέντρου Ολοκληρωμένων Υπηρεσιών Συντήρησης Αεροσκαφών και Εκπαίδευσης Πληρωμάτων από την Olympic Air, θυγατρική της AEGEAN, και κατατέθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο στην Enterprise Greece, με στόχο να ενταχθεί στις Στρατηγικές Επενδύσεις και στις πρόνοιες της fast track αδειοδότησης.
Το υπό μελέτη έργο, φορέας υλοποίησης του οποίου είναι η Olympic Air, αφορά την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου κέντρου υπηρεσιών συντήρησης αεροσκαφών και πτητικών μέσων, καθώς και κέντρου προσομοιωτών πτήσεων και εκπαίδευσης πληρωμάτων, εντός της έκτασης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».
Η επένδυση απαρτίζεται από δύο διακριτές και παράλληλες δράσεις, τη δημιουργία βάσης συντήρησης, επισκευής και τεχνικού ελέγχου πτητικών μέσων (αεροσκαφών και ελικοπτέρων) (MRO) και τη δημιουργία κέντρου προσομοιωτών πτήσεων και εκπαίδευσης πληρωμάτων (training center).
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στον φάκελο «ο φορέας επένδυσης αιτείται ένταξη του έργου στις διατάξεις του Ν.4864/2021 ως “Εμβληματική Επένδυση Εξαιρετικής Σημασίας”, με προϋπολογισμό ύψους 71 εκατ. ευρώ, τονίζοντας τη συμβολή της επένδυσης στην πράσινη ενεργειακή μετάβαση και εξοικονόμηση φυσικών πόρων καθώς και τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Η εταιρεία Olympic Air αιτείται να λάβει το κίνητρο της φορολογικής απαλλαγής του άρθρου 8 του Ν.4864/2021 και το κίνητρο της ενίσχυσης δαπανών με τη μορφή επιχορήγησης του άρθρου 10 του Ν.4864/2021».
To project φιλοδοξεί να αποτελέσει μια μοναδική επενδυτική πρωτοβουλία για τα δεδομένα της χώρας, καθότι συμβάλλει στη διαμόρφωση ενός κόμβου πρωτοπορίας, καινοτομίας και τεχνολογικής αριστείας διεθνών προδιαγραφών. Ειδικότερα, θα λειτουργήσει ως παράγοντας πολλαπλής προστιθέμενης αξίας για τη χώρα και τις εταιρείες του κλάδου, καθώς θα επαναφέρει στην Ελλάδα ένα σημαντικό εύρος υπηρεσιών που μέχρι και σήμερα εκτελούνται στο εξωτερικό.
Στην ωρίμανσή του, το έργο θα δημιουργήσει έως και 635 νέες μόνιμες θέσεις εργασίας υψηλών δεξιοτήτων και προστιθέμενης αξίας (1.100 νέες άμεσες και έμμεσες θέσεις συνολικά) και θα δημιουργήσει νέες δυνατότητες και πεδία ανάπτυξης για την Aegean, ενισχύοντας τη συμβολή της στην ελληνική και διεθνή αερομεταφορά. Σημαντικά εκτιμάται ότι θα είναι και τα δημοσιονομικά οφέλη, καθώς αναμένονται φορολογικά έσοδα και εισφορές άνω των 400-450 εκατ. ευρώ κατά την διάρκεια της παραχώρησης.
Παράλληλα, ο σχεδιασμός προβλέπει πλήρη εναρμόνιση με την ευρύτερη στρατηγική βιωσιμότητας της εταιρείας, της χώρας αλλά και του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, το οποίο αποτελεί ένα από τα πλέον «πράσινα» αεροδρόμια της Ευρώπης. Μέσα από την υλοποίηση «πράσινων» επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειες (π.χ. φωτοβολταϊκά) για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών και σε δράσεις για τη συνολική βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού, θα διασφαλίζεται η ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των εγκαταστάσεων και των δραστηριοτήτων.
Υπενθυμίζεται ότι το Κέντρο θα στεγαστεί στο κτίριο που λειτουργούσε και παλαιότερα ως Τεχνική Βάση της Ολυμπιακής Αεροπορίας, με τον χαρακτήρα της επένδυσης να είναι συμβατός με τις επιτρεπόμενες χρήσεις του χωροταξικού σχεδιασμού της περιοχής του «Ελευθέριος Βενιζέλος» (εξοπλισμός αεροναυτιλίας αεροδρομίου και/ή άλλος εξοπλισμός αεροναυτιλίας ή σχετιζόμενες εγκαταστάσεις).