Την πρώτη επίσημη επιβεβαίωση της πρόθεσής του να πωλήσει το σύνολο των δραστηριοτήτων του στη Ρουμανία, στο πλαίσιο των ενεργειών εξορθολογισμού της δραστηριότητάς του, παρείχε πριν από λίγο σε ενημέρωση αναλυτών ο ιταλικός όμιλος ENEL.
Ο όμιλος ανακοίνωσε, προ μηνών, την πρόθεσή του να διαθέσει περιουσιακά στοιχεία 20-25 δισ. αποχωρώντας από Λατινική Αμερική (Βραζιλία, Χιλή), ΝΑ Ευρώπη (Ελλάδα, Ρουμανία) και άλλες περιοχές. Ήδη έκλεισε την πώληση δραστηριοτήτων σε Χιλή και Βραζιλία ενώ προηγουμένως είχε αποχωρήσει από τη ρωσική αγορά.
Για το 2023 προβλέπεται να ολοκληρωθεί η πώληση δραστηριοτήτων σε Ρουμανία, Περού, Αργεντινή, ενώ δεν έχει οριστικοποιηθεί η δομή με την οποία θα διατηρήσει ή όχι παρουσία στην Ελλάδα.
Οι διαπραγματεύσεις για την πώληση της δραστηριότητας στη Ρουμανία βρίσκονται σε εξέλιξη, κάτι που επιβεβαίωσε η διοίκηση της ENEL. Υπενθυμίζεται ότι υπάρχουν εδώ και καιρό πληροφορίες, οι οποίες δεν έχουν διαψευσθεί κατηγορηματικά, που φέρουν μεταξύ των ενδιαφερόμενων αγοραστών και τη ΔEΗ.
Στις 31/12/2021 η ENEL διέθετε στη Ρουμανία μέσω της 100% θυγατρικής ENEL Green Power Romania, πάρκα εγκατεστημένης ισχύος 534 MW (498 ΜW αιολικά και 36 MW φωτοβολταϊκά) και είχε υπό κατασκευή άλλα 170 MW. Το pipeline δεν είναι ευδιάκριτο, ούτε το εγκριτικό καθεστώς στη Ρουμανία.
Κατέχει επίσης τρεις από τις οκτώ εταιρείες διανομής που λειτουργούν στη Ρουμανία. Στις δύο εξ αυτών η ENEL κατέχει το 51% και στην τρίτη το 78%. Οι μειοψηφίες ελέγχονται από το ρουμανικό Δημόσιο. Τέλος, ο ιταλικός όμιλος δραστηριοποιείται με δύο εταιρείες προμήθειας στη Ρουμανία, οι οποίες ελέγχονται κατά 100% και κατέχουν ηγετικά μερίδια αγοράς.
Στην εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας κατέχει περίπου το ένα τρίτο της τοπικής αγοράς. Πέρυσι, πώλησε στους πελάτες της ηλεκτρική ενέργεια 9,1 TW, ενώ παρήγαγε 1,3TW. Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την εκτίναξη των τιμών χονδρικής, οδήγησαν σε τεράστιες ανάγκες κεφαλαίου κίνησης.
Όσον αφορά στην ENEL Green Power Greece ο ιταλικός όμιλος ενέταξε τη δραστηριότητα, όπως και αυτή στην Αυστραλία, σε “Stewardship Model”. Αυτό σημαίνει ότι επιδιώκει στρατηγική συνεργασία με τρίτους. Εξ ου και στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι επιδιώκεται για τις δύο αγορές ( Ελλάδα, Αυστραλία) η προσέλκυση επενδύσεων τρίτων ύψους 15 δισ. ευρώ.
Οι Ιταλοί διενήργησαν μέσω της BNP διερεύνηση αγοράς για συνεπενδυτή στην ENEL Green Power Greece, δεν έχουν οριστικοποιήσει, όμως, βάσει των ως τώρα πληροφοριών, το ποσοστό μετοχικού κεφαλαίου το οποίο προτίθενται να μεταβιβάσουν ή αν επιθυμούν να κρατήσουν δυνατότητα επαναγοράς μέρους του συνόλου των μετοχών της ENEL Green Power Greece.
Η ENEL Green Power Hellas διαθέτει στην Ελλάδα ΑΠΕ με εγκατεστημένη ισχύ 481 MW. Εξ αυτών ισχύς 368 MW προέρχεται από αιολικά πάρκα, 94,2 MW από φωτοβολταικούς σταθμούς και 19,3 MW από υδροηλεκτρικούς σταθμούς. Αρκετά από τα αιολικά της είναι παλαιά και απολαμβάνουν υψηλές «ταρίφες».