Εντυπωσιακή άνοδο σημείωσαν τα αποτελέσματα εννεαμήνου της Cenergy, καθώς ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 36%, το προσαρμοσμένο EBITDA ενισχύθηκε από τα 81,5 στα 94,7 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη διευρύνθηκαν από τα 30,5 στα 44 εκατ. ευρώ.
Αναλυτές ωστόσο θεωρούν πως μέσα από μια προσεκτικότερη ανάγνωση των αποτελεσμάτων, προκύπτει πως οι προοπτικές του εισηγμένου ομίλου, τόσο για το τελευταίο φετινό τρίμηνο όσο και για το 2023, δείχνουν ακόμη καλύτερες. Και αυτό γιατί όπως επισημαίνουν:
Πρώτον, η λειτουργική κερδοφορία του ομίλου (προσαρμοσμένο EBITDA) αυξάνεται από τρίμηνο σε τρίμηνο, καθώς από 22,6 εκατ. στο Q1, ανέβηκε στα 29,1 εκατ. στο Q2 και στα 43,1 εκατ. στο Q3. Με δεδομένο ότι σημαντικό κομμάτι στην άνοδο παίζει η ολοένα και βελτιούμενη επίδοση των Σωληνουργείων Κορίνθου, υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις και για ένα ιδιαίτερα κερδοφόρο Q4. Αν κάτι τέτοιο επιτευχθεί -και με δεδομένο ότι δεν θα επαναληφθεί η περυσινή έκτακτη δικαστική επιβάρυνση των Σωληνουργείων Κορίνθου στις ΗΠΑ- είναι πολύ πιθανόν η μετοχή να φτάσει να διαπραγματεύεται με χρηματιστηριακούς δείκτες στους οποίους θα πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή.
Δεύτερον, έχει μεγάλη σημασία κάποιος να παρατηρήσει την πορεία των ανεκτέλεστων συμβάσεων από τρίμηνο σε τρίμηνο. Περιληπτικά, το Σεπτέμβριο του 2021 ο Όμιλος είχε σημειώσει ρεκόρ ξεπερνώντας ελαφρά τα 800 εκατ. ευρώ, στα μέσα του 2022 σκαρφάλωσε στο 1,1 δισ. ευρώ και στις 30/9/2022 εκτινάχθηκε στο 1,75 δισ. ευρώ. Δηλαδή, στο τέλος του φετινού εννεαμήνου η Cenergy έχει «κλεισμένα» υπερδιπλάσιας αξίας έργα σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή ημερομηνία. Επιπρόσθετα, το εργοστάσιο καλωδίων στη Θήβα (καλωδιακά προϊόντα) συνεχίζει να δουλεύει με πολύ υψηλό δείκτη παραγωγικής δυναμικότητας.
Τα επενδυτικά σχέδια
Σε ό,τι αφορά τα επενδυτικά σχέδια του Ομίλου, ξεχωρίζουν:
- Η προσθήκη μιας ακόμη γραμμής παραγωγής στη μονάδα υποβρύχιων καλωδίων της Κορινθίας (υπάρχει διαθέσιμος όμορος χώρος) προϋπολογισμού 30-35 εκατ. ευρώ, καθώς το εργοστάσιο δουλεύει ήδη full capacity και ο πίνακας των παραγγελιών συνεχώς μεγαλώνει. Το project βρίσκεται σε επίπεδο μελετών, καθώς εξετάζονται τεχνικά ζητήματα (π.χ. πώς δεν θα διακοπεί -έστω και προσωρινά- η παραγωγική διαδικασία) και ο τρόπος της χρηματοδότησης.
- Η μονάδα παραγωγής βάσεων για θαλάσσια αιολικά πάρκα στη Μαγνησία σε έκταση που ήδη κατέχει ο Όμιλος Viohalcο, η οποία αφορά τα Σωληνουργεία Κορίνθου. Έχει ήδη υποβληθεί φάκελος προκειμένου να ενταχθεί το project στις «εμβληματικές επενδύσεις» και αναμένεται η περαιτέρω έκβαση της υπόθεσης.
- Το ακίνητο της πρώην Πετζετάκις στη Θήβα, το οποίο αποκτήθηκε πρόσφατα σε πλειστηριασμό, με την αγορά να μιλά για ελκυστικό τίμημα. Η διοίκηση της Cenergy δηλώνει πως απέκτησε το συγκεκριμένο ακίνητο «προκειμένου να χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή χερσαίων καλωδίων χαμηλής τάσης και καλωδίων τηλεπικοινωνιών καθώς και ως αποθήκη πρώτων υλών και ημιτελών προϊόντων», ωστόσο δεν υπάρχει μέχρι σήμερα κάποιο χρονοδιάγραμμα, σχετικά με το πότε θα μπορούσε να ξεκινήσει μια τέτοια επένδυση (θα εξετασθεί σε βάθος χρόνου).
- Τέλος, «ζωντανό» παραμένει το πολυσυζητημένο joint venture με τους Δανούς της Orsted για δημιουργία παραγωγικής μονάδας υποβρύχιων καλωδίων στις ΗΠΑ, με την πλευρά της Cenergy να έχει ολοκληρώσει την προετοιμασία και να περιμένει τη συμφωνία μεταξύ Δανών και Αμερικανών.