Η Κρήτη μετατρέπεται σε κόμβο δεδομένων και υποβρύχιων καλωδίων 

Μετά την Αττική και τη Θεσσαλονίκη, ο νέος κόμβος δεδομένων στη χώρα μας γίνεται η Κρήτη, η οποία μπαίνει στο στόχαστρο επενδυτών για data centers και υποβρύχια καλώδια. Η τελευταία ανακοίνωση ήρθε από τη Lamda Hellix.

Η Κρήτη μετατρέπεται σε κόμβο δεδομένων και υποβρύχιων καλωδίων

Η θέση της αλλά και η διέλευση υποβρύχιων καλωδίων έχει βάλει την Κρήτη στο πλάνο επενδυτών, οι οποίοι ανακοινώνουν την κατασκευή data centers δημιουργώντας νέα δεδομένα για το νησί. Μόλις χθες η Lamda Hellix ανακοίνωσε ότι επεκτείνεται στην Ελλάδα με τη δημιουργία νέου Data Center στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Όπως αναφέρει, η επέκταση σηματοδοτεί ένα ακόμη βήμα στη στρατηγική επέκτασης της Digital Realty στη Μεσόγειο, για την παροχή υπηρεσιών αυξημένης ανθεκτικότητας και διαφοροποίησης για τους πελάτες της στη Μεσόγειο. 

Πρόκειται για την κατασκευή του πρώτου data center του ομίλου στην Κρήτη, ενισχύοντας τον ρόλο της ως κόμβου συνδεσιμότητας στην Ελλάδα και τη Μεσόγειο. Με έδρα το Ηράκλειο, το νέο data center θα είναι η πρώτη εγκατάσταση carrier-neutral στο νησί και αναμένεται να υποστηρίξει την ανάπτυξη έως και 6,5 MW εγκατεστημένου φορτίου ΙΤ, με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης να έχει προγραμματιστεί το 2025. Η Digital Realty θεωρεί ότι η εγκατάσταση θα λειτουργεί ως κόμβος διασύνδεσης για διηπειρωτικά και περιφερειακά υποθαλάσσια καλώδια που θα καταλήγουν μελλοντικά  στην Κρήτη, συμπεριλαμβανομένων των Χανίων, του Τυμπακίου και της Σητείας.

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της ελληνικής εταιρείας Lancom, η οποία θα δημιουργήσει επίσης ένα ακόμα data center στην Κρήτη. Στο πλαίσιο του νέου επενδυτικού της σχεδίου, η Lancom έχει ξεκινήσει ήδη τις διαδικασίες για την κατασκευή του τέταρτου κέντρου δεδομένων της στην Κρήτη. Το Balkan Gate Crete, το οποίο θα αποτελέσει το πρώτο Tier III carrier neutral Data Center της περιοχής, αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2024. Στόχος της στρατηγικής αυτής επένδυσης είναι να αποτελέσει έναν αποκλειστικά ουδέτερο κόμβο πάνω στον οποίο θα συνδέονται όλα τα υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών που θα ποντιστούν στη Μεσόγειο και το Αιγαίο και θα προσαιγιαλώνονται στα υφιστάμενα και μελλοντικά Cable Landing Stations (CLS) του νησιού.

Με την ολοκλήρωσή του το Balkan Gate Crete θα διασυνδεθεί άμεσα με τα υπόλοιπα τρία ιδιόκτητα Data Center της εταιρείας, δημιουργώντας με τον τρόπο αυτό μια ολοκληρωμένη τηλεπικοινωνιακή διαδρομή κατά μήκος της χώρας, η οποία θα προσφέρει εγγυημένη, ασφαλή και ταχύτατη μεταφορά δεδομένων από τα Βαλκάνια στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Υποβρύχια καλώδια 

Η Ελλάδα μπαίνει στον «χάρτη» των υποβρύχιων καλωδίων οπτικών ινών που έρχονται από την Ασία και τη Μέση Ανατολή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το σύστημα καλωδίων Blue και Raman, το οποίο υλοποιεί μία κοινοπραξία όπου συμμετέχουν η Google και η Sparkle, θα φέρνει κίνηση από τη Μέση Ανατολή και την Ασία στην Ευρώπη και θα προσαιγιαλώνεται στην περιοχή των Χανίων.

Στην ανάδειξη της Κρήτης ως «στάσης» των υποβρύχιων καλωδίων που υλοποιούνται στη νοτιοανατολική Μεσόγειο δεν είναι τυχαίο ότι η Grid Telecom έχει ανακοινώσει την κατασκευή νέου καλωδιακού σταθμού προσαιγιάλωσης οπτικών ινών (Cable Landing Station - CLS) στη νότια πλευρά της Κρήτης. 

Ο νέος καλωδιακός σταθμός θα λειτουργεί ως σημείο υποδοχής διεθνών υποθαλάσσιων καλωδιακών συστημάτων οπτικών ινών που αναπτύσσονται στην ανατολική Μεσόγειο, συνδέοντας την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων με πολλαπλούς προορισμούς προς την Ευρώπη και την Ασία. Η Grid Telecom έχει προχωρήσει ήδη σε συμφωνία με την Telecom Egypt για νέα διασύνδεση Ελλάδας και Αιγύπτου μέσω διακλάδωσης υποβρύχιου τηλεπικοινωνιακού καλωδίου, που ποντίζεται αυτή την περίοδο στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, με σημείο προσαιγιάλωσης την Κρήτη. Όπως, επίσης, και σε συμφωνία με την Cinturion για την προσαιγιάλωση του υποθαλάσσιου καλωδιακού συστήματος TEAS στην Ελλάδα.

Πληροφορίες θέλουν και άλλα υποβρύχια καλώδια να προσεγγίζουν τη νότια Κρήτη, όπως το 2A Africa που υλοποιεί η Meta (Facebook) αλλά και το India Europe Express (ΙΕΧ). 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v