Ενεργειακή επάρκεια: Πού σκοντάφτει η πλήρης αξιοποίηση λιγνιτικών μονάδων

Μόνο σε περιόδους αιχμής και όχι σε συνεχόμενη βάση μπορεί να καλύψει, με τα σημερινά δεδομένα, η εξόρυξη λιγνίτη. Ποια είναι τα δεδομένα για τις επιμέρους μονάδες της Επιχείρησης και ποιες κινήσεις δρομολογούνται.

Ενεργειακή επάρκεια: Πού σκοντάφτει η πλήρης αξιοποίηση λιγνιτικών μονάδων

Δεν θα μπορούν να λειτουργούν σε συνεχόμενη βάση όλες οι υφιστάμενες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ στην περίπτωση που απαιτηθεί η συνδρομή τους, στο απευκταίο σενάριο της διακοπής του ρωσικού αερίου.

Τα εναπομείναντα, πλέον, ορυχεία λιγνίτη της Επιχείρησης, στη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη, ακόμη και εάν ενισχυθεί η παραγωγή τους, μπορούν να καλύψουν τις μονάδες σε περιόδους αιχμής και όχι σε καθημερινή βάση για μεγάλο διάστημα. Η μόνη μονάδα που ενδεχομένως θα έχει αυτή τη δυνατότητα είναι ο ΑΗΣ Μελίτης, στη Φλώρινα, καθώς η τροφοδοσία του σε λιγνίτη από το β’ 15νθήμερο του Απριλίου θα γίνεται αποκλειστικά από δύο ιδιωτικά ορυχεία.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του Euro2day.gr, η δυναμικότητα των δύο λιγνιτωρυχείων της ΔΕH, του Νοτίου Πεδίου Πτολεμαΐδας και του Κεντρικού Πεδίου (Μαυροπηγή), στη Δυτική Μακεδονία, μπορούν να δώσουν παραγωγή-«ταβάνι» έως τα 15.000.000 τόνους σε ετήσια βάση, από περίπου 10.000.000 τόνους σήμερα. Έως τώρα τροφοδοτούν τις έξι λιγνιτικές μονάδες της ΔEΗ (ΑΗΣ Άγιος Δημήτριος με 5 μονάδες και ΑΗΣ Μελίτη), ενώ από φέτος θα προστεθεί και η Πτολεμαϊδα V, η οποία θα τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία το καλοκαίρι, από το Φθινόπωρο θα δίνει μικρή ισχύ στο Σύστημα και επίσημα θα είναι σε εμπορική λειτουργία από το 2023.

Στη Μεγαλόπολη, από την άλλη πλευρά, το μοναδικό ορυχείο που υπάρχει τροφοδοτεί τη Μεγαλόπολη IV, με ετήσια παραγωγή που ανέρχεται στους 3.000.000 τόνους και δυνατότητα να φθάσει ως τους 4.500.000 τόνους, με το αναθεωρημένο πλάνο εξόρυξης που σχεδιάζει η ΔEΗ.

Με αυτά τα δεδομένα, πηγές που μίλησαν στο Euro2day.gr υποστήριξαν ότι οι λιγνιτικές μονάδες θα συνεχίσουν να λειτουργούν συμπληρωματικά, ειδικά στο επόμενο διάστημα, προσβλέποντας στη βελτίωση των κλιματικών συνθηκών, που θα επιτρέψουν τη μεγαλύτερη συμμετοχή των ΑΠΕ.

Τα ιδιωτικά λιγνιτωρυχεία

Όπως έχει αποκαλύψει το Euro2day.gr από πέρσι, ενόψει των αυξημένων αναγκών του Συστήματος κατά τους χειμερινούς μήνες, είχε αποφασιστεί να λειτουργήσει ένα νέο λιγνιτοφόρο πεδίο 1000 στρεμμάτων εντός των ορίων του δημόσιου λιγνιτωρυχείου της Αχλάδας, που μισθώνεται από την «Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας Α.Ε» για την εξόρυξη του λιγνίτη. Ο στόχος ήταν να μπορεί να λειτουργεί απρόσκοπτα ο ΑΗΣ Μελίτης, με καύσιμο από το συγκεκριμένο ορυχείο. Γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και διοικητικές καθυστερήσεις μετέθεσαν για τον Απρίλη την έναρξη λειτουργίας του νέου λιγνιτωρυχείο, από τον Ιανουάριο, που σχεδιαζόταν αρχικά.

Έτσι, οι εξορύξεις από την «Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας» θα ξεκινήσουν το αργότερο σε 15 ημέρες, για να καλύπτει το 75% των αναγκών της Μελίτης σε καύσιμο, με το υπόλοιπο να τροφοδοτείται από το ορυχείο της εταιρίας ΜΕΤΕ Α.Ε.

Ως τα τέλη του 2022 το νέο λιγνιτικό πεδίο που θα εκμεταλλεύεται η «Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας» θα δώσει συνολικά 1.000.000 τόνους παραγωγή λιγνίτη, με δυνατότητα να αυξηθεί στα 2.000.000 τόνους το 2023. Το ορυχείο της ΜΕΤΕ, από την άλλη πλευρά, δίνει μια παραγωγή 400-500.000 τόνων ετησίως, χωρίς να μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω. Με την έναρξη λειτουργίας του λιγνιτωρυχείου της Αχλάδας θα πάψουν να τροφοδοτούν τη Μελίτη τα ορυχεία της ΔEΗ.

Αυτές οι ποσότητες, λένε οι πληροφορίες, επιτρέπουν στον ΑΗΣ Μελίτης να λειτουργεί σε συνεχόμενη βάση, αν παραστεί ανάγκη.

Σε κάθε περίπτωση, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Euro2day.gr, δεν έχει «κλειδώσει» ακόμη η αναθεώρηση του πλάνου νέων εξορύξεων λιγνίτη από τη ΔΕH. Δεν έχει αποφασιστεί ακόμη, σύμφωνα με πληροφορίες, το εύρος των νέων ποσοτήτων που θα εξαχθούν, καθώς θα συνεκτιμηθεί και η πίεση της τρέχουσας ενεργειακής συγκυρίας. Πηγές της ΔEΗ, πάντως, μιλούν για μια αύξηση της τάξης του 40-50%.

Ωστόσο, πηγές με γνώση σε θέματα εξορύξεων λιγνίτη επισήμαναν στο Euro2day.gr την ανάγκη να υπάρξει, υπό τη σκιά της τρέχουσας συγκυρίας, έγκαιρος και σοβαρός προγραμματισμός σε μακροπρόθεσμη βάση, γιατί, όπως τόνισαν, «τα ορυχεία δεν είναι διακόπτης που τον πατάς και βγάζει λιγνίτη». Χρειάζονται επιπλέον εργασίες και μια σειρά από διαδικασίες, και περιβαλλοντικού χαρακτήρα, που απαιτούν χρόνο. Για παράδειγμα, ανέφεραν ότι το εξάμηνο είναι μια λογική προθεσμία για την έναρξη παραγωγής ενός νέου ορυχείου. Στα θετικά, πάντως, καταλογίζουν ότι η ΔEΗ διαθέτει εκτάσεις και δεν θα χρειαστούν απαλλοτριώσεις, προκειμένου να λειτουργήσουν νέα λιγνιτικά πεδία.

«Το μπρα ντε φερ θα παιχθεί τον Απρίλιο. Ο βαθμός των προβλημάτων που θα προκύψουν στον ενεργειακό τομέα, εάν διακοπεί η ροή του ρωσικού φυσικού αερίου, σχετίζεται με αρκετούς παράγοντες, από τις κλιματικές συνθήκες για τη συμμετοχή των ΑΠΕ, την έγκαιρη εύρεση φορτίων LNG, την πίεση του τουρισμού. Σε αυτό το τοπίο, οι λιγνιτικές μονάδες θα κληθούν να παίξουν σταθεροποιητικό ρόλο», κατέληξε αρμόδια πηγή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v