Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η πολυκύμαντη επιχειρηματική διαδρομή του Δημήτρη Κοντομηνά

Από απλός ασφαλιστής της Alico στη Βηρυτό το 1961, ιδρυτής της Interamerican το 1971. Οι άδοξες συνεργασίες με ξένους ασφαλιστικούς ομίλους, η απογείωση του 1999 και η υπερβολή του «Ολυμπιονίκη». Η μυθική πώληση στους Ολλανδούς και η επικέντρωση σε TV και ψυχαγωγία.

Η πολυκύμαντη επιχειρηματική διαδρομή του Δημήτρη Κοντομηνά

«Έκανε ακόμη πιο ενδιαφέροντες τους καιρούς που έζησε». Η παραπάνω αναφορά ενός επίσης ιστορικού στελέχους της ασφαλιστικής αγοράς στον Δημήτρη Κοντομηνά αποτυπώνει -σε μεγάλο βαθμό- το στίγμα της πολυκύμαντης επιχειρηματικής του πορείας, που έφτασε στο τέρμα της σήμερα το πρωί.

Ο Δημήτρης Κοντομηνάς πρωταγωνίστησε επί σχεδόν 60 χρόνια, αρχικά στην ασφαλιστική αγορά και εν συνεχεία σε τράπεζες, κινητή τηλεφωνία, υγεία, ψυχαγωγία και Μέσα Ενημέρωσης. Παρότι η ικανότητά του να κλείνει deals αγγίζει τα όρια του μύθου, το πραγματικό του όπλο, σύμφωνα με όσους τον έζησαν από κοντά, ήταν το μεγάλο δίκτυο πωλήσεων της Interamerican και η γοητεία που ασκούσε πάνω του ο αποκαλούμενος και «πατριάρχης» της ασφαλιστικής αγοράς Δημήτρης Κοντομηνάς.

Χάρη σε αυτό άνοιξε νέες αγορές (Αμοιβαία Κεφάλαια), διείσδυσε σε νέους τομείς (διάθεση προϊόντων κινητής τηλεφωνίας) ή στήριξε -μέσω της ασφαλιστικής παραγωγής και των μαθηματικών αποθεμάτων- επενδυτικές τοποθετήσεις σε τράπεζες, υγεία και τηλεοπτικούς σταθμούς.

Φοιτητής ακόμη στο τότε Παρίσι της Μέσης Ανατολής, τη Βηρυτό, προσλαμβάνεται από την εκεί θυγατρική του ασφαλιστικού ομίλου Alico, ξεκινώντας τη διαδρομή του στον τομέα των Ασφαλειών.

Επιστρέφει μετά από μερικά χρόνια στην Ελλάδα για να στήσει την εδώ θυγατρική του αμερικανικού ομίλου. H Alico διδάσκει στην εγχώρια αγορά τις ασφάλειες Ζωής, αναδεικνύοντας μια γενιά στελεχών που κυριάρχησε στην αγορά ως και τη δεκαετία του 2000.

Το 1968, κάνει το μεγάλο άλμα, δημιουργώντας μαζί με τον Αλέξανδρο Ταμπουρά την Interamerican, η οποία το 1971 έλαβε τη μορφή ανώνυμης ασφαλιστικής εταιρείας Ζωής, συνδεόμενη με την αμερικανική ασφαλιστική εταιρεία Insurance Corporation of North America (INA).

Το 1974, ιδρύεται και η Interamerican Γενικών Ασφαλειών με την επωνυμία τότε Intertrust, ενώ το 1980, εξαγοράζει το μετοχικό πακέτο της INA.

Μεσολαβούν διάφορες ανεπιτυχείς επιχειρηματικές δραστηριότητες του Δ. Κοντομηνά εκτός ασφαλιστικής αγοράς ως το 1987, όταν συνάπτεται συνεργασία της Interamerican με τον κρατικό γαλλικό ασφαλιστικό όμιλο Union des Assurances de Paris (UAP). Οι Γάλλοι αποκτούν το 40% των μετοχών της holding εταιρείας του ομίλου, Interamerican Διεθνής. Ως αποτέλεσμα της παραπάνω συνεργασίας δημιουργείται η τράπεζα Interbank, στην οποία συμμετείχε μετοχικά η Interamerican Ζωής.

Η συνεργασία με τους Γάλλους τελειώνει στο τέλος του 1995, ενώ παράλληλα ο όμιλος Interamerican αποχωρεί από την Interbank, με τον Δ. Κοντομηνά να διατηρεί ως προσωπική επένδυση τα υποκαταστήματα της Αμερικής.

Ακολουθούν πωλήσεις συμμετοχών και θυγατρικών (Interamerican Κύπρου, Γενική Τράπεζα) και εν συνεχεία η είσοδος, το 1999, της Interamerican Ζωής στο Χρηματιστήριο Αθηνών, κίνηση που ενίσχυσε κεφαλαιακά τον όμιλο. Η δημόσια εγγραφή, παρά το βαρύ προσάρτημα του ενημερωτικού, κατέγραψε ρεκόρ καθώς συγκέντρωσε 192.500 αιτήσεις και προσφέρθηκαν κεφάλαια 2,59 τρισεκατομμυρίων δραχμών, τη στιγμή που η εταιρεία ζητούσε να αντλήσει 32 δισ. δραχμές.

Ταυτόχρονα, η καλή πορεία του Χ.Α. και οι αγοραπωλησίες επί του τίτλου της Γενικής (ο όμιλος Interamerican αγόρασε το 18% της Γενικής στο πλαίσιο στρατηγικής συνεργασίας, για να το μειώσει σε 10% και σε ανύποπτο χρόνο να αποεπενδυθεί, γράφοντας ιδιαίτερα υψηλά κεφαλαιακά κέρδη) και η έκρηξη στις διαθέσεις Αμοιβαίων Κεφαλαίων και Unit Linked οδήγησε σε υπερκέρδη κατά τη χρήση του 1999.

Ακολούθησε το σκάσιμο της «φούσκας» του Χ.Α., που έπληξε έμμεσα την Interamerican, λόγω του «Ολυμπιονίκη». Το φθινόπωρο του 1999, με τον Γενικό Δείκτη του Χ.Α. να ίπταται στις 6.350 μονάδες, η Interamerican διαθέτει μερίδια του Αμοιβαίου Κεφαλαίου Μετοχικό Εσωτερικού «Ολυμπιονίκης», συγκεντρώνοντας υπό διαχείριση κεφάλαια της τάξης των 360 δισ. δρχ., τα οποία επενδύονται σε μετοχές και εν πολλοίς «εξαϋλώνονται» λόγω της καταβαράθρωσης των αποτιμήσεων.

Μια από τις πιο μεγάλες κρίσεις που πέρασε στην ασφαλιστική του καριέρα ο Δημήτρης Κοντομηνάς ήταν η υπόθεση εγγυημένων αποδόσεων, που παρείχε εταιρεία του, με έδρα τις Βερμούδες σε ομογενείς κυρίως της Ν. Αφρικής. Η κατάρρευση του σχήματος και η απώλεια των εγγυημένων αποδόσεων ή και του αρχικού κεφαλαίου προκάλεσε μακροχρόνιες δικαστικές διαμάχες, ενώ η επί σειρά ετών κορυφαία σε παραγωγή ασφαλίστρια της Interamerican συνελήφθη και κρατήθηκε για μερικές ημέρες στη φυλακή.

Η ασφαλιστική διαδρομή του Δημήτρη Κοντομηνά ολοκληρώθηκε με τη «μυθική» πώληση του 54,38% των μετοχών της Interamerican Ζωής στην Eureko έναντι τιμήματος 977,4 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 616 εκατ. ευρώ περίπου τα έδωσε για να συμμετάσχει σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Eureko, αποκτώντας περί το 5% των μετοχών της.

Επιπλέον ο κ. Δ. Κοντομηνάς κατέβαλε στη Eureko 136,2 εκατ. ευρώ για την επαναγορά των εξής περιουσιακών στοιχείων: του 20% του μετοχικού κεφαλαίου της Novabank ( 73,3 εκατ.), του 25% του μετοχικού κεφαλαίου της Alpha TV και του 20% της Alpha Digital (54 εκατ. ευρώ) καθώς και ακινήτων αξίας 8,9 εκατ. ευρώ.

Ακολούθησε η σταδιακή πώληση της Nova Bank στην πορτογαλική BCP, έναντι υψηλού τιμήματος, όπως και η πώληση της Mobitel (σ.σ. κατείχε το 5% της Stet).

Επιχειρηματική παρουσία είχε ο Δημήτρης Κοντομηνάς σε Υγεία (Ευρωκλινική), Πληροφορική (Intertech, Ιντερτυπ), πωλήσεις καρτών (Best Cards), ψυχαγωγία (Αίγλη, Village), αθλητισμό (ΠΑΕ Άρης) κ.ά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v