Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ουκρανία και ρωσική ελίτ απειλούν με νέα κρίση την ελληνική γούνα

Νέες προκλήσεις μετά την πτώση άνω του 70% στην πανδημία. Οι φόβοι για τις παρενέργειες από τις κυρώσεις στη ρωσική ελίτ. Τα μερίδια των Ρώσων και των Ουκρανών.

Ουκρανία και ρωσική ελίτ απειλούν με νέα κρίση την ελληνική γούνα

Οι εξελίξεις στο ουκρανικό μέτωπο και κυρίως το μπαράζ κυρώσεων που ανακοινώθηκε προκαλούν έντονη ανησυχία στους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην αγορά της γούνας, πριν καλά καλά αρχίσουν να βλέπουν φως στην άκρη του τούνελ που τους οδήγησε η κρίση της πανδημίας.

Οι επαγγελματίες, από τους εκτροφείς και τους βιοτέχνες στον τομέα της μεταποίησης γουνοδερμάτων και γουναρικών μέχρι τους λιανέμπορους γούνας εκφράζουν φόβους ότι οι κυρώσεις στην ρωσική ελίτ θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις πωλήσεις τους. Προβλέπουν ότι ο κλάδος μπαίνει σε νέα κρίση, μετά την πτώση τζίρου άνω του 70% στην πανδημία, καθώς οι εξελίξεις αφορούν τους “καλύτερους πελάτες” τους.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας, το 2019 -που ήταν μια κακή χρονιά για τον κλάδο- ο τζίρος, εξαιρουμένων των εκτροφείων, κυμάνθηκε στα 180 εκατ. ευρώ, με τη Ρωσία να αντιπροσωπεύει περίπου 45 εκατ. ευρώ. Η αξία του μεριδίου της Ουκρανίας υπολογίζεται περίπου στα 20 εκατ. ευρώ. Την διετία της πανδημίας, 2020 και 2021 ο τζίρος της αγοράς εκτιμάται ότι υποχώρησε στα 40-50 εκατ. ευρώ και οι δύο χώρες είχαν μερίδιο που δεν ξεπερνούσε ετησίως τα 8-9 εκατ. ευρώ, δηλαδή σωρευτικά την περίοδο της πανδημίας, γύρω στα 17 εκατ. ευρώ.

Εν μέσω κρίσης οι επιχειρήσεις συντηρούνται με τις επιστρεπτέες προκαταβολές και τα προγράμματα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Σημειώνεται ότι μόνο στην παραγωγή υπολογίζεται ότι δραστηριοποιούνται πάνω από 2.000 επιχειρήσεις και 5.000 εργαζόμενοι. Με τις ενισχύσεις δεν έκλεισαν μονάδες, ενώ πολλές επιχειρήσεις κατάφεραν να διατηρήσουν θέσεις εργασίας. Κράτησαν μάλιστα και εποχιακούς εργαζόμενους ώστε να τους αξιοποιήσουν όταν θα έχουν ανάγκες στην παραγωγή, καθώς εν μέσω πανδημίας παρατηρήθηκε μετατόπιση εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού σε άλλους κλάδους αλλά και σε άλλες… χώρες, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στο Euro2day.gr παράγοντες της αγοράς.

Το ιστορικό των προκλήσεων

Σήμερα οι επιχειρήσεις διαθέτουν μεγάλο όγκο αδιάθετων προϊόντων, που έμειναν απούλητα στην πανδημία. Ήλπιζαν σε ανάκαμψη το 2022 ενώ ετοιμάζονταν για την μεγάλη διεθνή έκθεση γούνας 7-8 Μαϊου στην Καστοριά, μια από την μεγαλύτερες στον κόσμο μαζί, με αυτή του Μιλάνου και του Χονγκ Κόνγκ. Μάλιστα η έκθεση της Καστοριάς θα είναι η πρώτη παγκοσμίως μετά από δύο χρόνια αποχής γουνοποιών, χονδρεμπόρων και επιχειρηματιών του κλάδου από διεθνείς διοργανώσεις.

Σημειώνεται ότι η αγορά δεν επένδυε προσδοκίες στους Ουκρανούς, των οποίων το μερίδιο είχε συρρικνωθεί τα τελευταία χρόνια, αλλά στους Ρώσους. Πλέον θεωρούν ότι οι Ουκρανοί χονδρέμποροι θα βρεθούν εκτός αγοράς και είναι ζητούμενο ποια θα είναι η συμπεριφορά των Ρώσων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν το 2014 η αγορά εμφάνιζε κύκλο εργασιών γύρω στα 400 εκατ. ευρώ, με τη μερίδα του λέοντος να αφορά εξαγωγές στη Ρωσία. Το 2014 οι πωλήσεις υποχώρησαν κατακόρυφα (περίπου 130 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών). Τότε η ρωσο-ουκρανική διένεξη προκάλεσε τάση υποτίμησης στο ρούβλι, με συνέπεια τον περιορισμό της αγοραστικής δύναμης των Ρώσων καταναλωτών, ενώ αρκετές ελληνικές επιχειρήσεις που λειτουργούσαν καταστήματα σε μεγάλες αγορές για τη γούνα αναγκάστηκαν να κλείσουν κάποια σημεία ή ακόμη και να αποχωρήσουν, καθώς ο αριθμός των Ρώσων τουριστών περιορίστηκε δραστικά.

Η συρρίκνωση της ζήτησης οδήγησε τότε τις περισσότερες επιχειρήσεις του κλάδου σε προσωρινή διακοπή των παραγωγικών τους δραστηριοτήτων. Κάποιοι επιχειρηματίες φοβούνται τώρα επανάληψη εκείνης της κρίσης αλλά ακόμη ελπίζουν…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v