Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Attica Bank: Δρομολογείται ο έλεγχος για την οριστική ζημία

Η πρόσκληση προς ελεγκτικές/συμβουλευτικές που θα αναλάβουν το Credit Quality Review και οι διεργασίες για το DTC. Οι ζημιές 59 εκατ. ευρώ ως τον Οκτώβριο και οι πρόσθετες προβλέψεις για να μπει στον Ηρακλή. Έρχεται νέα ΑΜΚ και ΜΟΔ.

Attica Bank: Δρομολογείται ο έλεγχος για την οριστική ζημία

Τα επόμενα βήματα στην κατεύθυνση εξυγίανσης του ισολογισμού της δρομολογεί η Attica Bank, προκειμένου να βγει το απαιτητικό χρονοδιάγραμμα που έχει μπροστά της, για να αποκρυσταλλωθούν οι ζημιές των τιτλοποιηθέντων χαρτοφυλακίων και να ξεκινήσει η δεύτερη φάση της ανακεφαλαιοποίησης/ιδιωτικοποίησής της.

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της ΑΜΚ των 240 εκατ. ευρώ και την αναμόρφωση του Δ.Σ με εκλογή νέου -μεταβατικού- διευθύνοντος συμβούλου και μη εκτελεστικών μελών, η τράπεζα κινεί τη διαδικασία για την ανάθεση διενέργειας Credit Quality Review, από το οποίο θα προκύψει η τελική ζημιά εξυγίανσης του ισολογισμού.

Ο βασικός λογαριασμός αναμένεται να έρθει από τη διενέργεια πρόσθετων προβλέψεων, προκειμένου να διασφαλιστεί η ελάχιστη πιστοληπτική διαβάθμιση (BB-) για τη λήψη κρατικής εγγύησης (Ηρακλής ΙΙ) επί των senior notes ομολογιών των τιτλοποιήσεων Omega και Astir (1 και 2). Η προεργασία με την DBRS βρίσκεται σε εξέλιξη και ο οίκος που θα αναλάβει τη διενέργεια του Credit Quality Review εκτιμάται ότι θα γνωρίζει εξαρχής τις απαιτήσεις του οίκου αξιολόγησης.

Η τράπεζα διέθετε στις 30 Σεπτεμβρίου 2021 προ προβλέψεων τιτλοποιημένες απαιτήσεις, μικτής λογιστικής αξίας 1,6 δισ. ευρώ, με προβλέψεις μόλις 600 εκατ. ευρώ (37,5%). Συνήθως, οι τιτλοποιήσεις, για να λάβουν κρατική εγγύηση, βγάζουν ονομαστική αξία senior notes και αποτίμηση των mezzanine πέριξ του 47% με 50% της μικτής λογιστικής αξίας (σ.σ. μόνο οι τιτλοποιήσεις στεγαστικών βγήκαν πάνω από 50%, αλλά τα τιτλοποιημένα δάνεια Αττικής είναι κυρίως εταιρικά όλων των υποκατηγοριών).

Επιπρόσθετα, στις 30/09, το υπόλοιπο προ προβλέψεων ενήμερων δανείων σε κλάδους που έχουν χαρακτηριστεί ως πληττόμενοι από την πανδημία ανερχόταν σε περίπου 595 εκατ. ευρώ, με τις σχετικές προβλέψεις σε μόλις 3,8 εκατ. ευρώ. Είναι πιθανόν μέρος των παραπάνω δανείων να απαιτήσουν ρύθμιση. Η συντριπτική πλειονότητα των παραπάνω δανείων (σ.σ. 548 εκατ. ευρώ) αφορούν σε επιχειρηματικά δάνεια και τα υπόλοιπα σε δάνεια ιδιωτών.

Με ζημιές η χρήση του 2021, τι θα γίνει με το DTC

Το credit quality review θα πρέπει να ολοκληρωθεί πριν το τέλος Απριλίου και την εκπνοή της περιόδου δημοσίευσης οικονομικών καταστάσεων χρήσης 2021, ώστε η Attica να πάρει τη ζημιά που θα προκύψει στο δ' τρίμηνο του 2021. Αν χρειαστεί, θα δοθεί παράταση στη δημοσίευση οικονομικών καταστάσεων.

Υπενθυμίζεται ότι η τράπεζα έκλεισε το 9μηνο με ζημιές προ φόρων και προβλέψεων 12 εκατ. ευρώ και ζημιές μετά από φόρους 26,8 εκατ. ευρώ. Μεταγενέστερα, στις 4 Οκτωβρίου, προχώρησε στην πώληση του 95% των mezannine και junior notes ομολογιών της τιτλοποίησης Omega. Η ζημιά, με βάση τις εκτιμήσεις της διοίκησης, από την πώληση ανήλθε σε περίπου 33 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στις οικονομικές καταστάσεις.

Το αποτέλεσμα της συναλλαγής θα απεικονιστεί κατά το τέταρτο τρίμηνο και θα οδηγήσει σε διεύρυνση των ζημιών χρήσης. Το μεγαλύτερο μέρος της ζημιάς, βέβαια, θα προέλθει, όπως προαναφέρθηκε, από το credit quality review.

Κλείνοντας με ζημιές τη χρήση 2021 θα ενεργοποιηθεί εκ νέου το άρθρο 27 Α του νόμου Χαρδούβελη, για τον συμψηφισμό αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων (Deferred Tax Credit- DTC) από το Δημόσιο, εκτός και αν μεσολαβήσει έκτακτη γενική συνέλευση, η οποία θα αποφασίσει την έξοδο της Attica Βank από το νόμο Χαρδούβελη. Σε αυτή την περίπτωση, το DTC δεν θα προσμετράται, πλέον, κατά 100% στα εποπτικά κεφάλαια.

Αν η Attica παραμείνει, εντός της πρόνοιας του Χαρδούβελη, το Δημόσιο θα κληθεί να καταβάλει, για δεύτερη συνεχή χρήση, μετρητά, ώστε να συμψηφίσει την υποχρέωσή του. Ως αποτέλεσμα, θα εκδοθούν και πάλι warrants, τα οποία θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση.

Νέα ΑΜΚ και ΜΟΔ ως τον Ιούλιο του 2022

Το ύψος της ζημιάς από τον έλεγχο ποιότητας ενεργητικού, συνυπολογιζομένου του οφέλους από τη μετατροπή του DTC, θα καθορίσει και το ύψος της δεύτερης αύξησης κεφαλαίου με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων, η οποία προβλέπεται να ολοκληρωθεί εντός τριμήνου από τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων χρήσης 2021.

Δηλαδή, το αργότερο ως τον Ιούλιο, η Attica Bank θα έχει ολοκληρώσει και δεύτερη ΑΜΚ. Δεδομένης, πάντως, της σημαντικής ως τώρα καθυστέρησης, είναι πιθανόν το παραπάνω χρονοδιάγραμμα να παραταθεί.

Ταυτόχρονα με την ΑΜΚ ή μερικούς μήνες αργότερα, θα εκδοθεί Μετατρέψιμο Ομολογιακό Δάνειο ή άλλο χρηματοπιστωτικό μέσο, το οποίο θα καλυφθεί είτε αποκλειστικά από την Ellington (σ.σ. δεν έχει διευκρινισθεί αν θα συμμετάσχει και το ΤΜΕΔΕ), είτε αν συναινέσει και από τρίτους ενδιαφερόμενους επενδυτές. Όταν μετατραπεί το ΜΟΔ, το σχήμα Ellington- TΜΕΔΕ θα φθάσει να ελέγχει ποσοστό άνω του 60% της τράπεζας, ενώ το ΤΧΣ θα υποστεί dilution.

Το ύψος της δεύτερης ΑΜΚ και του ΜΟΔ είναι ευθέως συνδεόμενα. Παρότι ουδείς μπορεί να γνωρίζει το ύψος της τελικής ζημιάς που θα βγάλει ο έλεγχος ποιότητας ενεργητικού, το δεδομένο είναι ότι η Attica χρειάζεται κεφάλαια της τάξης τουλάχιστον των 150 εκατ. ευρώ για να χρηματοδοτήσει αναγκαία πιστωτική επέκταση, διευρύνοντας τα έσοδά της και συρρικνώνοντας ταυτόχρονα τα έξοδα.

Τέλος, κατά τη διάρκεια του 6μήνου, θα πρέπει να τρέξει ο μετασχηματισμός της τράπεζας (μείωση δικτύου, νέα εθελουσία κ.ά.) και να ξεκινήσει η υλοποίηση του business plan στο οποίο έχουν συμφωνήσει οι μέτοχοι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v