Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς ανακατεύεται η τράπουλα στα ελληνικά telecoms

Η εγχώρια αγορά βρίσκεται ξανά σε οίστρο αναδιάταξης. Η συγχώνευση NOVA-Wind, υπό τη σκέπη της United Group και η αναμονή για νέους παίκτες. Η περίπτωση ΔEΗ και ΑΔΜΗΕ.

Πώς ανακατεύεται η τράπουλα στα ελληνικά telecoms

Μεγάλη κινητικότητα παρατηρείται στον εγχώριο κλάδο τηλεπικοινωνιών όπου μέσα στο 2022 αναμένεται να αλλάξουν οι ισορροπίες με την επικείμενη συγχώνευση της Nova με την Wind, αλλά και την είσοδο της ΔΕΗ και της Volton στην αγορά.

Προς το παρόν οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι στην Ελλάδα από τέσσερις γίνονται τρεις, έχοντας όλοι τη δυνατότητα να προσφέρουν το σύνολο των υπηρεσιών, δηλαδή σταθερή και κινητή τηλεφωνία, σύνδεση στο Internet και τηλεοπτικό περιεχόμενο.

Την ίδια στιγμή οι προετοιμασίες είναι πυρετώδεις, καθώς τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης έχουν ξεκινήσει να δημοπρατούνται με αποκορύφωμα το 2022 οπότε και αναμένεται να υπάρξουν νέες συμμαχίες ώστε να δημιουργηθούν ισχυρά σχήματα που θα διεκδικήσουν αυτά τα ψηφιακά έργα.

Το deal Wind-United-Nova

Η εξαγορά της Wind από την United Group και η συγχώνευση με τη Nova που θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2022 θα δημιουργήσει μία νέα εταιρεία, μέλος ενός πολυεθνικού ομίλου, που αναμένεται να έχει τη δεύτερη θέση στην αγορά της σταθερής και της συνδρομητικής τηλεόρασης.

Στο πλαίσιο αυτό η Wind προχωρά και η σύσταση μιας νέας θυγατρικής με αποκλειστικό σκοπό την κατασκευή, λειτουργία και χονδρική διάθεση υπηρεσιών σε δίκτυα οπτικών ινών. Η νέα εταιρεία μέσα στα επόμενα χρόνια θα αναπτύξει ένα δίκτυο 600.000 γραμμών μέχρι το σπίτι με μία επένδυση άνω των 150 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία αυτή θα είναι καθαρά εταιρεία χονδρικής ανοικτής πρόσβασης, που θα παρέχει τις υπηρεσίες της, χωρίς καμία απολύτως διάκριση, σε όλους τους παρόχους συμπεριλαμβανομένης βέβαια και της Wind.

Η αξία της συμφωνίας εκτιμάται στα 950 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβάνεται το τίμημα της εξαγοράς και το χρέος της Wind προς τους σημερινούς μετόχους της, ύψους περίπου 400 εκατ. ευρώ).

Η νέα εταιρεία που αναμένεται να διαμορφωθεί σταδιακά εντός του 2022 θα έχει περίπου 1,3 εκατ. μοναδικούς πελάτες στη σταθερή τηλεφωνία (650 χιλ. εκτιμάται ότι έχει η Wind και 654 χιλ. έχει ανακοινώσει στο τέλος του 2020 η Nova), αριθμός που την καθιστά δεύτερη σε συνδρομητές σταθερής τηλεφωνίας μετά τον ΟΤΕ. Οι πελάτες κινητής τηλεφωνίας της Wind με συμβόλαιο εκτιμώνται σε περίπου 950.000. Με βάση τα έσοδα η νέα εταιρεία θα είναι τρίτη (ο κύκλος εργασιών της Wind το 2020 ήταν 522 εκατ. και της Nova 276 εκατ. ευρώ), ωστόσο η μελλοντική θέση της θα εξαρτηθεί από τις επενδύσεις που θα γίνουν σε δίκτυα νέας γενιάς.

Η Nova στο τέλος του 2020 είχε 318.629 συνδρομητές λιανικής και 144.865 χονδρικής στη συνδρομητική τηλεόραση (περιλαμβάνονται και αυτοί στην Κύπρο, όπως και οι συνδρομητές της Wind, με την οποία διατηρούσε εμπορική συνεργασία στο περιεχόμενο), δηλαδή σύνολο 463.494.

Η περίπτωση της ΔEΗ και του ΑΔΜΗΕ

Ενδιαφέρον για επενδύσεις στις τηλεπικοινωνίες και συγκεκριμένα στις οπτικές ίνες έχουν δείξει και οι διαχειριστές των δικτύων ενέργειας, τόσο ο ΑΔΜΗΕ, όσο και η ΔΕΗ μέσω του ΔΕΔΔΗΕ.

O ΑΔΜΗΕ, μέσω της 100% θυγατρικής του Grid Telecom, που ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2019, έχει ως στόχο να δραστηριοποιηθεί ενεργά στη χονδρεμπορική αγορά τηλεπικοινωνιών -στα πρότυπα των μεγάλων Ευρωπαίων Διαχειριστών Μεταφοράς Ενέργειας- εκμεταλλευόμενος μεταξύ άλλων και την ανάπτυξη της αγοράς μεταφοράς δεδομένων που αναμένεται στη χώρα μας με τις επενδύσεις που σχεδιάζουν εταιρείες όπως η Microsoft και η Digital Realty μέσω της Lamda Hellix. Η Grid Telecom διαχειρίζεται ένα εκτεταμένο δίκτυο οπτικών ινών, άνω των 3.000 χιλιομέτρων.

Από την άλλη η ΔΕΗ δηλώνει πανέτοιμη για τη δυναμική είσοδό της στο χώρο των τηλεπικοινωνιών. Πιο συγκεκριμένα, το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας άναψε το «πράσινο φως», μετά από σχετική έγκρισή του, για την είσοδο της ΔEΗ στις τηλεπικοινωνίες. Στην ίδια συνεδρίαση, το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας ενέκρινε το term sheet με τις τράπεζες για το project ανάπτυξης στην αγορά, ενώ η έναρξη του πιλοτικού προγράμματος λειτουργίας θα γίνει στο Περιστέρι.

Το επόμενο βήμα του σχεδιασμού της ΔEΗ θα είναι η προκήρυξη των σχετικών διαγωνισμών για την εγκατάσταση δικτύου οπτικών ινών σε όλο το δίκτυο διανομής της εταιρείας. Αξίζει να σημειωθεί ό,τι το εναέριο δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας της εταιρείας, στο οποίο πρόκειται να εγκατασταθούν οπτικές ίνες θα φτάνει τα 242.000 χιλιόμετρα!

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η ΔΕΗ πρόκειται να προχωρήσει στην κατασκευή του δικτύου οπτικών ινών, το οποίο στη συνέχεια θα μισθώνει στους παρόχους τηλεπικοινωνιών.

Ιδιαίτερα εντυπωσιακές είναι οι προβλέψεις για τα έσοδα της ΔEΗ από αυτό το άνοιγμα στην αγορά τηλεπικοινωνιών, καθώς σύμφωνα με το business plan που έχει παρουσιαστεί από τη διοίκηση της εταιρείας τα προσδοκώμενα έσοδα μπορούν να ανέλθουν στα 120 εκατομμύρια ευρώ.

Νέος πάροχος κινητής τηλεφωνίας

Ένας νέος πάροχος κινητής τηλεφωνίας, εικονικός, αναμένεται να δραστηριοποιηθεί στην ελληνική αγορά,. Πρόκειται για την Volton η οποία βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με έναν από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους της χώρας, για να λειτουργήσει ως Μobile Virtual Network Operator (MVNO).

Η εταιρεία η οποία μέχρι σήμερα δραστηριοποιείται στην προμήθεια κι εμπορία ηλεκτρικού ρεύματος είχε ανακοινώσει ήδη από τις αρχές του έτους την πρόθεσή της να διευρύνει τη δραστηριότητά της και στον τηλεπικοινωνιακό κλάδο.

Για το σκοπό αυτό, μέσω της Cell Mobile, της νεοσύστατης συνδεδεμένης εταιρείας η οποία και θα πραγματοποιήσει την επέκταση στις τηλεπικοινωνίες, προχώρησε σε διαπραγματεύσεις με κάθε έναν από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους (Cosmote, Vodafone, Wind) χωρίς ωστόσο να καταστεί δυνατό να διαμορφωθεί κάποια συμφέρουσα εμπορική συμφωνία. Κατόπιν αυτού η Volton ζήτησε τη διαμεσολάβηση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), η οποία φαίνεται να αποφέρει καρπούς και η εταιρεία να ετοιμάζεται να συνεργαστεί με έναν από τους εγχώριους παρόχους.

Οι εταιρείες MVNO δεν έχουν δικό τους δίκτυο, αλλά «νοικιάζουν» από τους παρόχους σε τιμές που να επιτρέπουν την δραστηριοποίησή τους στοχεύοντας σε συγκεκριμένο κοινό και προσφέροντας συνδυαστικά πακέτα και προσφορές.

Υπενθυμίζεται ότι ο τελευταίος πάροχος που λειτούργησε ως MVNO επί ελληνικού εδάφους ήταν η Cyta Hellas σε συμφωνία με τη Vodafone, Μάλιστα η εταιρεία το 2018 εξαγοράστηκε από τη Vodafone έναντι 118 εκατ. ευρώ. Κατά την περίοδο της εξαγοράς η Cyta Hellas είχε περίπου 300.000 συνδρομητές σταθερής και ίντερνετ και περίπου 40.000 πελάτες κινητής τηλεφωνίας ως εικονικός πάροχος.

Σχετικές προσπάθειες είχε πραγματοποιήσει στο πρόσφατο παρελθόν και η Forthnet, η οποία είχε ζητήσει την παρέμβαση της ΕΕΤΤ και τελικά κατέληξε σε συμφωνία επίσης με τη Vodafone.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v