«Ώριμο φρούτο» τρία στα 10 περίπτερα για ένταξη σε εμπορικό δίκτυο

Σημαντικό ποσοστό των περιπτέρων της Αττικής που τζίραραν πέρυσι 1,23 δισ. ευρώ αναζητά εναλλακτικές για αύξηση των πωλήσεών του, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο ένταξης σε δίκτυο με άλλες επιχειρήσεις.

«Ώριμο φρούτο» τρία στα 10 περίπτερα για ένταξη σε εμπορικό δίκτυο

Μπορεί 7 στα 10 περίπτερα (ποσοστό 67,3%) των περιπτέρων να δηλώνουν ότι δεν θεωρούν πιθανή την ένταξή τους σε δίκτυο με άλλες επιχειρήσεις, ωστόσο 3 στα 10 δεν αποκλείουν αυτή την πιθανότητα. Το στοιχείο αυτό προκύπτει από έρευνα της ICAP που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και παρουσιάστηκε χθες Δευτέρα.

Από τα ευρήματα της έρευνας προκύπτει πως 1 στα 5 περίπτερα (ποσοστό 20,3%) δεν αποκλείει ένα τέτοιο ενδεχόμενο αλλά δίνει μικρή πιθανότητα ένταξής του σε κάποιο δίκτυο, ποσοστό 2,6% αναφέρει ότι υπάρχουν πολλές πιθανότητες, ενώ αντίστοιχο μερίδιο 2,6% δηλώνει ότι βλέπει αρκετές πιθανότητες ένταξης.

Πέρυσι ο τζίρος των 1.384 επιχειρήσεων Μικρής Λιανικής (Περίπτερα) στην περιφέρεια Αττικής (πλην Πειραιώς, Δυτικής Αττικής και Λαυρίου) διαμορφώθηκε στο 1,23 δισ. ευρώ, μειωμένος κατά 196,2 εκατ. ευρώ ή σε ποσοστό 13,8% χαμηλότερα σε σχέση με το 2019, ενώ για το 2021 αναμένεται περαιτέρω μείωση του τζίρου κατά 70 εκατ. ευρώ ή 5,7% έναντι του 2020.

Από την έρευνα της ICAP προκύπτει επίσης πως πέρυσι καταγράφηκε αύξηση του ποσοστού των ζημιογόνων επιχειρήσεων στο 65,1% από 28% που ήταν το 2019, με μείωση των κερδοφόρων στο 25,5% από 61,3% το 2019.

Οι προβλέψεις για το 2021 δείχνουν μείωση των ζημιογόνων επιχειρήσεων σε 34,7% του συνόλου, με αύξηση του ποσοστού των κερδοφόρων σε 34%. Με 1 στα 5 περίπτερα (ποσοστό 22%) να δηλώνει αδυναμία να προβλέψει την κατάσταση κερδοφορίας για το 2021, κάτι που συνδέεται κυρίως με την ανάκαμψη της κατανάλωσης στις περιοχές Σύνταγμα, Μοναστηράκι, Αγία Ειρήνη, Πλάκα, λόγω του τουρισμού.

Επίσης, από την έρευνα προκύπτει ότι οι προμηθευτές ζητούν υψηλές αυξήσεις από τα καταστήματα της μικρής λιανικής: 20% στο κρέας, 10-30% στα τρόφιμα, 10-40% στα υλικά συσκευασίας κ.ά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v