Περισσότερες από 100.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις με αξιόλογα επενδυτικά πλάνα δεν προσφεύγουν ακόμη στη χρηματοδότησή τους από τις τράπεζες καθώς περιμένουν να δουν ποιο χρηματοδοτικό εργαλείο, Ταμείο Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ και (νέος) Αναπτυξιακός παρέχει την πιο συμφέρουσα επιδότηση.
Πρόκειται, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, για υγιείς επιχειρήσεις στην πλειονότητά τους με τζίρο έως 5 εκατ. ευρώ και λίγο παραπάνω, οι οποίες έχουν έτοιμα business plans, διαθέτουν ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας με τις τράπεζες, έχουν σημαντική για το μέγεθός τους ρευστότητα, την οποία απέκτησαν κυρίως μέσω των μέτρων στήριξης της πανδημικής κρίσης και όμως περιμένουν να δουν αναλυτικά τα ποσοστά επιδότησης των τριών εργαλείων, για να επιλέξουν την καλύτερη για αυτές λύση.
«Το μέρος της ίδιας συμμετοχής το έχουν εξασφαλισμένο με βάση τη ρευστότητα που διαθέτουν», αναφέρει στο Euro2day.gr τραπεζική πηγή και προσθέτει:
«Εκτιμώ ότι σε δύο μήνες, όταν θα είναι ξεκάθαρο το τοπίο και οι εν λόγω επιχειρήσεις θα έχουν εξετάσει εις βάθος τα ποσοστά επιδότησης του κάθε χρηματοδοτικού εργαλείου, τότε θα πατήσουν το κουμπί και θα ξεκινήσουν με γοργούς ρυθμούς και οι χρηματοδοτήσεις από την πλευρά των τραπεζών».
Μπαράζ ενημέρωσης
Από την πλευρά τους, τα αρμόδια τμήματα των τραπεζών έχουν εντείνει τις επαφές με τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις, με στόχο την ενδελεχή ενημέρωσή τους για τα πλεονεκτήματα και τη δομή των τριών πηγών χρηματοδότησης: Ταμείο Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ, νέος Αναπτυξιακός.
«Όλες οι τράπεζες βρίσκονται επί ποδός πολέμου, προκειμένου να ενημερώσουμε όχι μόνο τους πελάτες μας αλλά κι άλλες επιχειρήσεις για τα προγράμματα που τρέχουν, να βρούμε τι τους ταιριάζει με βάση το business plan που έχουν και σαφώς για το ποσοστό της επιδότησης επί της επένδυσης», αναφέρει ο συνομιλητής μας.
Η μειοψηφία
Κι ενώ η πλειονότητα των επιχειρήσεων περιμένει την πιο συμφέρουσα επιδότηση, υπάρχει και μια μερίδα εταιρειών που σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, προχωρούν την υλοποίηση των επενδυτικών τους πλάνων αντλώντας χρηματοδότηση από τις τράπεζες. Μάλιστα, όταν ξεκινήσει η διάθεση των δανείων από το Ταμείο Ανάκαμψης, υπάρχει η δυνατότητα οι συγκεκριμένες επενδύσεις -εφόσον πληρούν τα κριτήρια- να ενταχθούν στο πρόγραμμα σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Οικονομικών.
Τα ποσοστά επιδότησης
Επιδοτήσεις έως 80% για επενδύσεις από μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις προβλέπει ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος, με τα ποσοστά ανά μέγεθος επιχείρησης να διαμορφώνονται ως εξής: επιχορήγηση έως 60% θα λαμβάνουν οι μεγάλες επιχειρήσεις, έως 70% οι μεσαίες και έως 80% οι μικρές.
Στα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, η συνολική επιδότηση ανά project φθάνει έως και 50%, 30% τραπεζική χρηματοδότηση και 20% ίδια συμμετοχή. Στα προγράμματα του ΕΣΠΑ, το ύψος της επιδότησης διαμορφώνεται ανάλογα με το επενδυτικό πλάνο της κάθε εταιρείας.