Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Noval: Ξεκινά η δημόσια προσφορά του εταιρικού ομολόγου

Τα κεφάλαια που θα αντληθούν, θα χρηματοδοτήσουν το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας. Σε αυτά θα προστεθούν και εκείνα που θα προκύψουν το 2022 μέσα από τη σχεδιαζόμενη είσοδό της στο ΧΑ.

Noval: Ξεκινά η δημόσια προσφορά του εταιρικού ομολόγου

Τρίτη 30 Νοεμβρίου ξεκινά και ολοκληρώνεται την Πέμπτη η δημόσια εγγραφή για την έκδοση «πράσινου» επταετούς εταιρικού ομολόγου της Noval ΑΕΕΑΠ, ύψους 120 εκατ. ευρώ και επιτοκίου που θα κυμανθεί μεταξύ του 2,60% και του 2,95%.

Τα κεφάλαια που θα αντληθούν, θα χρηματοδοτήσουν το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας -σ’ αυτά θα προστεθούν και εκείνα που θα προκύψουν το 2022 μέσα από τη σχεδιαζόμενη είσοδό της στο ΧΑ- και θα αφορούν στην ανάπτυξη τόσο ακινήτων που βρίσκονται ήδη στην κατοχή της και εμφανίζουν σημαντικές προοπτικές, όσο και καινούργιων επενδυτικών σχεδίων (είτε αυτόνομα είτε μέσω συνεργασιών).

Στα ενδιαφέροντα στοιχεία της έκδοσης περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα παρακάτω:

  • Το τρέχον χαρτοφυλάκιο ακινήτων της εταιρείας είναι εύλογης αξίας 350 εκατ. ευρώ και είναι σημαντικά διαφοροποιημένο, με το 36% να αφορά εμπορικούς χώρους, το 31% γραφεία, το 9% ξενοδοχεία, το 3% αποθηκευτικούς χώρους, κ.λπ.
  • Ο δανεισμός της εταιρείας αντιστοιχεί μόνο στο 30% του συνολικού ενεργητικού (στοιχεία 30/6/2021).
  • Το προσαρμοσμένο EBITDA του πρώτου φετινού εξαμήνου (2,71 εκατ. ευρώ) ήταν υπερδιπλάσιο από το χρηματοδοτικό κόστος της συγκεκριμένης περιόδου, παρά το γεγονός ότι κατά το πρώτο μισό του 2021 υπήρχε απώλεια ενοικίων ύψους 2,3 εκατ. ευρώ, λόγω των μέτρων που επιβλήθηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
  • Η μέση ετήσια απόδοση ενοικίων του χαρτοφυλακίου της Noval ανέρχεται σε 6,4%, αφορά μισθωτές υψηλής πιστοληπτικής ικανότητας και το 50% των σημερινών μισθωμάτων λήγει μετά το 2028. Στις συμβάσεις ενοικίου υπάρχει ρήτρα αναπροσαρμογής λόγω πληθωρισμού, χωρίς η εταιρεία να επιβαρύνεται σε περίπτωση αρνητικού δείκτη τιμών καταναλωτή. Η συμμετοχή της Viohalcο στους ενοικιαστές της Noval περιορίζεται κοντά στο 17%-18%.
  • Υπάρχει μια σειρά ακινήτων (κυρίως πρώην βιομηχανικών χώρων) που βρίσκονται στην κατοχή της Noval, χωρίς μέχρι σήμερα να αποφέρουν έσοδα. Σε αρκετά από αυτά σχεδιάζονται νέες αναπτύξεις, καθώς θεωρείται ότι διαθέτουν συγκριτικά πλεονεκτήματα.
  • Η στρατηγική ανάπτυξης της Noval περιλαμβάνει την ανάπτυξη των δικών της ακινήτων, επενδύσεις σε ακίνητα τρίτων (υπάρχουν προχωρημένες σχετικές διαπραγματεύσεις) είτε αυτόνομα, είτε μέσα συνεργασιών, καθώς και ενεργή διαχείριση του ήδη υπάρχοντος χαρτοφυλακίου μέσα από την αγορά όμορων ακινήτων.
  • Η Noval έχει το δικαίωμα να επαναγοράσει μερικώς ή πλήρως το ομόλογο (πρόωρη αποπληρωμή) μετά τη λήξη του τρίτου έτους με τους εξής όρους: Στη λήξη του 7ου και του 8ου εξαμήνου, με premium τους τόκους ενός έτους, στη λήξη του 9ου και του 10ου εξαμήνου, με premium το 60% των ετήσιων τόκων, στη λήξη του 11ου και του 12ου εξαμήνου, με premium το 30% των ετήσιων τόκων και κατά τη διάρκεια του 7ου έτους, χωρίς premium.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v