Στα χαρτιά έμεινε η επαναλειτουργία των εργοστασίων της ΕΒΖ

Tα εργοστάσια της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (EBZ) συνεχίζουν να ρημάζουν. Τι λέει η Royal Sugar, που είχε αναλάβει τη λειτουργία τους.

Στα χαρτιά έμεινε η επαναλειτουργία των εργοστασίων της ΕΒΖ

Παρά τις δεσμεύσεις, συμφωνίες και σχετικές ανακοινώσεις, κανένα φουγάρο της χειμαζόμενης Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) δεν λειτούργησε από τη Royal Sugar κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς.

Ο λόγος που επικαλείται η εμπορική βορειοελλαδίτικη εταιρεία, για τη μη παραγωγική επαναλειτουργία του εργοστασίου των Σερρών της ΕΒΖ, ήταν η πανδημία της Covid-19 και τα συνολικά προβλήματα που προκλήθηκαν από αυτήν σε όλους τους τομείς (οικονομικούς και υγειονομικούς).

Η Royal Sugar υπέγραψε την υπομίσθωση των εργοστασίων ζάχαρης στο νομό Σερρών και στο νομό Ημαθίας, προ διετίας -τον Νοέμβριο του 2019. Το 2020, η εταιρεία επένδυσε στην επαναλειτουργία του εργοστασίου ζάχαρης των Σερρών και υπέγραψε συμβάσεις με εκατοντάδες παραγωγούς από όλη την Ελλάδα για αγορά τεύτλων, όπως αναφέρει στις οικονομικές της καταστάσεις, χωρίς να δίνει περαιτέρω πληροφορίες για τα κεφάλαια που επένδυσε. Όμως παραγωγική επαναλειτουργία των εργοστασίων δεν έγινε παρά το γεγονός, όπως υποστηρίζει η ίδια, ότι απορρόφησε το σύνολο της παραγωγής τεύτλων.

Πάντως, παρά τα προβλήματα που δημιούργησε η πανδημία στην επαναλειτουργία των εργοστασίων της ΕΒΖ την περασμένη χρονιά, δεν συνέβη το ίδιο με τις εμπορικές δραστηριότητες της Royal Sugar. Η εταιρεία πέτυχε πέρυσι αύξηση των ποσοτήτων πώλησης ζάχαρης -είναι από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς ζάχαρης- και δυναμικότερη είσοδο σε διάφορες μορφές ζάχαρης (όπως καστανή ζάχαρη και βιολογική ζάχαρη).

Αποτέλεσμα, ο τζίρος της να αυξηθεί κατά 4,722 εκατ. ευρώ στα 31,474 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε ποσοστιαία αύξηση 17,65%. Μετά την αφαίρεση των εξόδων διοίκησης, διάθεσης, χρηματοοικονομικών και αποσβέσεων, τα αποτελέσματα ανήλθαν σε 193.475,30 ευρώ έναντι κερδών 1.103.425,35 ευρώ το 2019. Τα ταμειακά της διαθέσιμα εκτοξεύθηκαν στα 3,207 εκατ. ευρώ από 421.414 ευρώ, τα λειτουργικά έξοδα αυξήθηκαν,  ενώ ο αριθμός του απασχολούμενου προσωπικού της αυξήθηκε στα 48 άτομα από 41 που ήταν στη χρήση του 2019.

Για το 2021, η διοίκηση της εταιρείας αναφέρει πως έχουν αναπτυχθεί και νέες στρατηγικές συμμαχίες στην προμήθεια ζάχαρης, αλλά και έχουν επιτευχθεί σημαντικές συμφωνίες, χωρίς να τις κατονομάζει, που θα μειώσουν το λειτουργικό κόστος της επιχείρησης. Επίσης πουθενά στις οικονομικές καταστάσεις της Royal Sugar δεν γίνεται αναφορά για το πότε θα επαναλειτουργήσουν τα εργοστάσια της ΕΒΖ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v