Πώς είδε η αγορά τη «συμβολική» αύξηση του κατώτατου μισθού

«Εντός του πλαισίου» κινείται η αύξηση του 2% στον κατώτατο μισθό, σύμφωνα με τους παραγωγικούς φορείς που επισημαίνουν ότι δημιουργεί θετικό κλίμα, παρότι οι περισσότεροι εισηγήθηκαν «πάγωμα». Επανατίθεται το αίτημα για μείωση ασφαλιστικών εισφορών.

Πώς είδε η αγορά τη «συμβολική» αύξηση του κατώτατου μισθού

Ως θετική -παρότι σε επίπεδο κοινωνικών εταίρων είχαν εισηγηθεί να μην υπάρξει αύξηση- κρίνουν οι παραγωγικοί φορείς την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει από το νέος έτος στην αύξηση του κατώτατου μισθού σε ποσοστό 2% ή 13 ευρώ τον μήνα.

Σύμφωνα με αυτούς, η αύξηση αυτή είναι συμβολική και θεωρούν ότι αν η κυβέρνηση προχωρήσει και στη μείωση του μη μισθολογικού κόστους, οι επιχειρήσεις δεν θα επιβαρυνθούν από την απόφαση.

Μάλιστα, η αγορά κρίνει ότι η αύξηση αυτή που θα τεθεί σε ισχύ από τον Ιανουάριο του 2022 δίνει και μια θετική προοπτική για την πορεία της οικονομίας στο επόμενο έτος.

Όπως σχολιάζουν κύκλοι της βιομηχανίας, «δεν είμαστε αρνητικοί με την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου για αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2%». Μάλιστα, σημειώνουν οι ίδιοι, η απόφαση αυτή περιέχει έναν ισχυρό συμβολισμό, ότι η οικονομία θα πάει καλύτερα από το νέο έτος και δίνει έναν θετικό τόνο για τις οικονομικές εξελίξεις. «Είναι μια λελογισμένη θετική παρέμβαση», επισημαίνουν.

Για το αν θα υπάρξουν επιπτώσεις στις επιχειρήσεις, οι ίδιοι κύκλοι υπογραμμίζουν ότι για τη βιομηχανία δεν αλλάζει τίποτα, καθώς οι μισθοί στον μεταποιητικό τομέα είναι αρκετά υψηλότεροι από τον κατώτατο μισθό. Κάποιες μικρές επιχειρήσεις ίσως και να επηρεαστούν, αλλά γενικά δεν θα πλήξει την επιχειρηματικότητα. Μακάρι τα πράγματα να ήταν διαφορετικά και η αύξηση να ήταν μεγαλύτερη, αναφέρουν.

Γιώργος Καββαθάς (ΓΣΕΒΕΕ)

Θεωρώ ότι η αύξηση αυτή είναι εντός των φυσιολογικών πλαισίων σε μια τόσο δύσκολη οικονομική συγκυρία, σχολιάζει ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) Γιώργος Καββαθάς.

Οι προτάσεις μας ήταν για μηδενικές αυξήσεις, ωστόσο, όταν εγκρίνεις μια αύξηση σε αυτό το επίπεδο, δίνεις μια ανάσα στην αγορά, η οποία προσδοκά μεγαλύτερη κατανάλωση.

Αναφορικά για το αν θα επιβαρυνθούν οι επιχειρήσεις, επισημαίνει ότι «νομίζω ότι είναι βατό το ποσοστό της αύξησης, δεν είναι κάτι εκτός πραγματικότητας. Σε συνδυασμό με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, εκτιμώ ότι δεν θα υπάρξει επιβάρυνση των επιχειρήσεων».

Γιώργος Καρανίκας (ΕΣΕΕ)

Η κυβέρνηση, με την απόφαση για τον κατώτατο μισθό, έδειξε ότι λαμβάνει σοβαρά υπόψη τα εύλογα επιχειρήματα των εργοδοτικών και επιστημονικών φορέων, «παγώνοντας» κατ' αρχάς οποιαδήποτε μεταβολή για το τρέχον έτος, σημειώνει με δήλωσή του ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) Γιώργος Καρανίκας.

Όπως συνεχίζει ο ίδιος, για να μην υπάρξουν ωστόσο επιπτώσεις στη λειτουργία της επιχειρηματικότητας αμέσως μετά την πανδημία, θα πρέπει να εξασφαλιστεί ότι και η προβλεπόμενη από 1-1-2022 αύξηση 2% στον κατώτατο μισθό θα αντισταθμιστεί από αντίστοιχες παροχές προς τις επιχειρήσεις, όπως είναι οι μειώσεις των φορολογικών συντελεστών ή/και το ύψος των εργοδοτικών εισφορών. Μην ξεχνάμε ότι μετράμε ακόμα τον χρόνο «ανάρρωσης» της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας από τις έως τώρα σφοδρές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης, η εξέλιξη της οποίας ακόμα δεν μπορεί να προβλεφθεί, όπως επανειλημμένα έχει αποδειχθεί από τον Μάρτιο του 2020.

Με την ελπίδα λοιπόν, στις 31 Δεκεμβρίου, όλες οι επιχειρήσεις να είναι σε θέση να καλύψουν την αύξηση 2% στις ελάχιστες αποδοχές, η ΕΣΕΕ επαναλαμβάνει την πάγια θέση της ότι ο προσδιορισμός του κατώτατου μισθού πρέπει να αποτελεί αποφασιστική αρμοδιότητα των κοινωνικών εταίρων. Καλούμε λοιπόν την κυβέρνηση, εφόσον το 2022 είναι πράγματι έτος ανάκαμψης για την ελληνική οικονομία, να δρομολογήσει την ίδια χρονιά την επαναφορά του δικαιώματος αυτού εντός του πλαισίου διαβούλευσης για την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, καταλήγει η δήλωση του κ. Καρανίκα.

Κωνσταντίνος Μίχαλος (ΚΕΕ και ΕΒΕΑ)

«Η απόφαση αυτή αποτελεί τη χρυσή τομή για την κοινωνική συνοχή, καθώς δίνει έστω και μικρές ανάσες στους εργαζομένους, ενώ επιφέρει επίσης μία μικρή επιβάρυνση στο σύνολο των επιχειρήσεων», δήλωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας Κωνσταντίνος Μίχαλος.

«Θεωρούμε ότι για να υπάρξει απόλυτη ισορροπία, η απόφαση αυτή για αύξηση του κατώτατου μισθού θα πρέπει να συνοδευτεί από μειώσεις των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων και μειώσεις των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών» συνέχισε ο ίδιος, προσθέτοντάς, «και βεβαίως, οι επιχειρήσεις για να μπορέσουν να κρατηθούν στη ζωή εξαιτίας και των τεράστιων οικονομικών προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί από την πανδημία, θα πρέπει να ενισχυθούν περαιτέρω τόσο από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης όσο και γενικότερα από άλλα κοινοτικά κονδύλια».

Βασίλης Κορκίδης (ΕΒΕΠ)

«Το ΔΣ του ΕΒΕΠ επικροτεί τη συμβολική και ρεαλιστική αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2%, σύμφωνα με τα επίπεδα του ετήσιου πληθωρισμού», σημειώνει σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά (ΕΒΕΠ) Βασίλης Κορκίδης.

«Η απόφαση του Πρωθυπουργού σηματοδοτεί τις μελλοντικές προθέσεις της κυβέρνησης για αξιοπρεπείς μισθούς και καλοπληρωμένη εργασία. Μια μικρή αλλά σταδιακή και σταθερή αύξηση δεν θέτει σε κίνδυνο την υφιστάμενη απασχόληση, δεν προβληματίζει τις επιχειρήσεις και δεν περιορίζει τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Δεῖ δὲ χρημάτων, καὶ ἄνευ τούτων οὐδὲν ἔστι γενέσθαι τῶν δεόντων, έλεγε ο Δημοσθένης», σημείωσε ο ίδιος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v