Folli Follie: Οι επιπλοκές από την απώλεια του πακέτου Dufry

Τα ανοιχτά μέτωπα και η ανάγκη για νέες διαπραγματεύσεις με τους ομολογιούχους. Καθησυχαστική για την πορεία της προσπάθειας εξυγίανσης η διοίκηση. Τα ερωτήματα για το σκάνδαλο, τη στάση της οικογένειας Κουτσολιούτσου τις ελληνικές κυβερνήσεις.

Folli Follie: Οι επιπλοκές από την απώλεια του πακέτου Dufry

Νέα μέτωπα ανοίγει για τη Folli Follie η απορριπτική προς τα συμφέροντά της απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου για το πακέτο μετοχών της Dufry - που έχει από τότε που πούλησε τα ΚΑΕ - ενώ εγείρει και σειρά ερωτημάτων για το σκάνδαλο στην εταιρεία, τη διακυβέρνηση της οικογένειας Κουτσολιούτσου και της διοίκησης των Καταστημάτων Αφορολογήτων Ειδών (ΚΑΕ) αλλά και τη στάση διαδοχικών ελληνικών κυβερνήσεων.

Η μάχη που έχασε η εταιρεία για ένα ρευστοποιήσιμο περιουσιακό στοιχείο (η συμφωνηθείσα αξία των μετοχών της Dufry ανέρχεται σε 53 εκατ. ευρώ) θέτει προκλήσεις σε μια κρίσιμη φάση, εν αναμονή της επικύρωσης της συμφωνίας εξυγίανσης. Θέτει εκ νέου τη διοίκηση στο τραπέζι των συζητήσεων με τους ομολογιούχους, φέρνει ξανά στο φως τις ευνοϊκές ρυθμίσεις από σειρά κυβερνήσεων για την πώληση αφορολογήτων στους μεθοριακούς σταθμούς και δημιουργεί πιέσεις ενόψει νομικών διαδικασιών που εκκρεμούν στην πορεία της εταιρείας για την εξυγίανση. 

Απέναντι σε αυτές τις προκλήσεις η σημερινή διοίκηση της Folli Follie εμφανίζεται καθησυχαστική θεωρώντας ότι δεν διακυβεύεται η διαδικασία έγκρισης της συμφωνίας εξυγίανσης, ενώ διαμηνύει ότι έχει εναλλακτικό σενάριο για τους ομολογιούχους και δεν τίθεται θέμα στη διαδικασία διορισμού Ειδικού Εντολοδόχου, που θα την φέρει αντιμέτωπη με τον βασικό μέτοχο στο δικαστήριο, προκειμένου να κλείσει την εκκρεμότητα με την έγκριση του σχεδίου εξυγίανσης από την γενική συνέλευση.

Οι ομολογιούχοι

Σχετικά με τους ομολογιούχους πιστωτές, καθώς το συγκεκριμένο asset αποτελεί μέρος της συμφωνίας εξυγίανσης, η Folli Follie καλείται να παρουσιάσει εναλλακτική πρόταση. Στη συμφωνία εξυγίανσης είχε ενσωματωθεί πρόβλεψη για αξιοποίηση περίπου 20 εκατ. ευρώ από το πακέτο μετοχών της Dufry. Στελέχη της εταιρείας μεταφέρουν ότι συνολικά το σχέδιο έχει καταρτιστεί με βάση χαμηλές προσδοκίες για να είναι βιώσιμο, οπότε ισοσκελίζεται η απώλεια από άλλα περιουσιακά στοιχεία και προβλέψεις του business plan που υπεραποδίδουν έναντι των στόχων. Σύμφωνα πάντως με πηγές προσκείμενες τόσο στη Folli Follie όσο και στους ομολογιούχους, αν και η απώλεια είναι διαχειρίσιμη, καταδεικνύει σειρά θεμάτων που αφορούν στο σκάνδαλο.

Η υπόθεση των ΚΑΕ

Μεταξύ άλλων φέρνει στο φως εκ νέου την υπόθεση των χειρισμών στην υπόθεση πώλησης αφορολογήτων στους μεθοριακούς σταθμούς με χώρες εκτός ΕΕ, κόντρα σε ευρωπαϊκή οδηγία που είχε ενσωματωθεί στην εθνική νομοθεσία (3842/2010). Το καθεστώς θα έπρεπε να έχει διακοπεί από 1.1.2017 αλλά από τον Δεκέμβριο του 2016 έχει παραταθεί πέντε φορές, έως το τέλος του 2022. Το θέμα επανήλθε με αφορμή τα στοιχεία που προσκόμισε η PwC με το πόρισμά της για τη Folli Follie ενώ κατά την πώληση των ΚΑΕ στην ελβετική Dufry, η διοίκηση Κουτσολιούτσου είχε λάβει management fee 28 εκατ. ευρώ, αλλά και μερίδιο μετοχών στην εξαγοράζουσα, το οποίο θα αποδεσμεύονταν εφόσον η ΚΑΕ πετύχαινε συγκεκριμένους στόχους παραγωγής κερδών EBITDA.

Υπενθυμίζεται ότι τo 2012 η Folli Follie πούλησε στη Dufry AG το 51% των ΚΑΕ εισπράττοντας πάνω από 200 εκατ. ευρώ, συμφωνία που την απάλλασσε από δάνεια 335 εκατ. ευρώ. Όταν η Dufry εξαγόρασε και το υπόλοιπο 49% των ΚΑΕ, έδωσε ως ανταλλάγματα στη Folli Follie 175 εκατ. ευρώ σε μετρητά και 1.207.091 μετοχές αξίας τότε 150 εκατ. ευρώ. Ένα μέρος ρευστοποιήθηκε και ένα άλλο ενεχειριάστηκε για δάνειο χωρίς δυνατότητα αναγωγής και οι υπόλοιπες 804.728 μετοχές βρέθηκαν σε καθεστώς μετεγγύησης.

Για τις μετοχές αυτές της Dufry υπήρχε ρήτρα για τα EBITDA των ΚΑΕ, στο πλαίσιο των συμβατικών περιορισμών που περιλαμβάνονταν στη σύμβαση αγοραπωλησίας (SPA). Η σύμβαση προέβλεπε τυχόν απομείωση του τιμήματος, βάσει του EBITDA των ΚΑΕ της χρήσης 2017, συγκρινόμενο με το EBITDA της χρήσης 2013. Αλλά αναγνωρίζοντας ότι δεν θα πρέπει να αποκλειστεί παράταση στην εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας, το SPA προέβλεπε επίσης πως το έτος αναφοράς μπορεί να μεταβληθεί, ανάλογα με την έκδοση νέων οδηγιών από την Ελληνική Δημοκρατία.

Τα στοιχεία αυτά αξιολογήθηκαν στη διαδικασία της διαιτησίας και σύμφωνα με πηγές της εταιρείας έπαιξε ρόλο στον υπολογισμό των EBITDA η απόφαση για παύση λειτουργίας των πρατηρίων υγρών καυσίμων στους μεθοριακούς σταθμούς Κήπων Έβρου, Κακαβιάς και Ευζώνων από 1.7.2018. Υπενθυμίζεται πάντως ότι πέρυσι τον Ιούνιο δόθηκε και η πέμπτη κατά σειρά παράταση, ως το τέλος του 2022, στο καθεστώς πώλησης αφορολόγητων ειδών από τα σύνορα με Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία. 

Ο βασικός μέτοχος

Εν τω μεταξύ, υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία στο επόμενο διάστημα θα βρεθεί εκ νέου στο δικαστήριο αντιμέτωπη με τον βασικό της μέτοχο Δημήτρη Κουτσολιούτσο, στο πλαίσιο της αίτησης για τον διορισμό ειδικού εντολοδόχου, που θα ασκήσει το δικαίωμα ψήφου των μετόχων που δεν συμπράττουν για την έγκριση της συμφωνίας εξυγίανσης στη γενική συνέλευση. Προϋπόθεση είναι να αποδείξει στο δικαστήριο ότι ο μέτοχος αρνείται να εγκρίνει τη συμφωνία εξυγίανσης αδικαιολόγητα και καταχρηστικά. Σύμφωνα με πηγές της εταιρείας η απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου δεν αναμένεται να επηρεάσει την επιχειρηματολογία του βασικού μετόχου.

Υπενθυμίζεται ότι στη δήλωσή του στην τελευταία γενική συνέλευση της Folli Follie ο κ. Κουτσολιούτσος δια του πληρεξουσίου δικηγόρου του Γιώργου Γεωργιάδη, είχε δικαιολογήσει την καταψήφιση του Επιχειρηματικού Σχεδίου για την εξυγίανση της Folli Follie αναφερόμενος ειδικότερα στο πακέτο της Dufry αλλά μόνο στο γεγονός ότι το κατεχόμενο πακέτο μετοχών της Dufry είχε διαφορά 61,7 εκατ. ευρώ μεταξύ της αξίας που αναφέρεται στο ισοζύγιο της 30.9.2020 και της αξίας του με βάση την τιμή διαπραγμάτευσης στο χρηματιστήριο της Ζυρίχης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v