Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συμμετοχή Alumil στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για το Νέο Επιχειρηματικό Κέντρο Θεσσαλονίκης

Έγινε με την έγκριση της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων (UIA), πληρώντας όλες τις προδιαγραφές της UNESCO.

Συμμετοχή Alumil στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για το Νέο Επιχειρηματικό Κέντρο Θεσσαλονίκης

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία τον Νοέμβριο του 2020 το ArXellence 2, ο διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός της ALUMIL, που έλαβε εξαιρετικές κριτικές από την παγκόσμια αρχιτεκτονική κοινότητα, σημειώνεται σε ανακοίνωση της εταιρείας.

Tο θέμα που τέθηκε προς επεξεργασία από τους υποψήφιους συμμετέχοντες αφορούσε τον επανασχεδιασμό του δυτικού παράλιου μετώπου της Θεσσαλονίκης, με στόχο τη δημιουργία ενός σύγχρονου Επιχειρηματικού Κέντρου με κτίρια μικτών χρήσεων. Ακολουθεί η ανακοίνωση της εταιρείας σχετικά με τη διοργάνωση και τα αποτελέσματα του διαγωνισμού:

Οι συμμετοχές στο «ArXellence 2» ξεπέρασαν κάθε προσδοκία. 1.464 εγγραφές από 90 χώρες και 173 αρχιτεκτονικές προτάσεις που κατατέθηκαν προς αξιολόγηση. Λόγω της πανδημίας του COVID-19, η αξιολόγηση των συμμετοχών έλαβε χώρα διαδικτυακά. Διεθνής κριτική επιτροπή εξέτασε διεξοδικά όλες τις υποβληθείσες προτάσεις και κατέληξε σε 6 βραβεία, που συνοδεύονται από χρηματικό έπαθλο για τη διάκρισή τους, καθώς και σε 4 ισότιμους επαίνους, κλείνοντας έτσι τη δεκάδα των μελετών που έκρινε ότι ανταποκρίθηκαν περισσότερο στα κριτήρια που τέθηκαν από την UIA στο ζητούμενο του διαγωνισμού.

Στις 23 Φεβρουαρίου 2021 θα λάβει χώρα η διαδικτυακή εκδήλωση για την απονομή των βραβείων, στο πλαίσιο της οποίας οι αρχιτέκτονες που διακρίθηκαν θα μιλήσουν για τις σχεδιαστικές προκλήσεις που αντιμετώπισαν και τις καινοτόμες λύσεις που ανέπτυξαν. Επιπλέον, τον Ιούνιο είναι προγραμματισμένη η έκδοση του επίσημου καταλόγου μελετών, με πληθώρα χρήσιμων πληροφοριών σχετικά με τις κατατεθείσες αρχιτεκτονικές προτάσεις. Τέλος, εφόσον η υγειονομική κρίση που βιώνει ο κόσμος υποχωρήσει, θα έχουμε τη χαρά να διοργανώσουμε το καλοκαίρι του 2021 ένα forum με προσκεκλημένα τα μέλη της διεθνούς κριτικής επιτροπής, που θα παρουσιάσουν τις θέσεις τους για τον διαγωνισμό και θα σχολιάσουν το πνεύμα και τις στοχεύσεις της διοργάνωσης.

Η πρόκληση

Η ALUMIL, ανταποκρινόμενη στο υπάρχον πολεοδομικό σχέδιο που προβλέπει την ανάπτυξη του νέου επιχειρηματικού κέντρου της πόλης στη δυτική είσοδο και εντός της ζώνης που γειτνιάζει με τις λιμενικές εγκαταστάσεις κατά μήκος της οδού 26ης Οκτωβρίου, έκανε ένα μεγάλο κάλεσμα στον διεθνή αρχιτεκτονικό κόσμο, ζητώντας τις ιδέες του σχετικά με το μέλλον της συγκεκριμένης περιοχής και τον επανασχεδιασμό της στα πρότυπα πόλεων που πρωταγωνιστούν στο διεθνές σκηνικό. Πρόκειται για την ιστορική περιοχή του Μπέχτσιναρ, που φιλοξένησε στο παρελθόν σημαντικές εγκαταστάσεις βιομηχανίας αλλά και αναψυχής, η οποία όμως έχει οδηγηθεί με το πέρασμα του χρόνου σε μια γενικευμένη υποβάθμιση. Η ALUMIL αναγνωρίζοντας ότι η θέση και η σχέση της περιοχής με την πόλη της προσδίδουν σημαντική δυναμική ανάπτυξης, την επέλεξε ως θέμα του διαγωνισμού επισημαίνοντας ότι τώρα, περισσότερο από ποτέ, υπάρχει η ανάγκη αξιοποίησής της.

Στο πνεύμα του παγκόσμιου χαρακτήρα της διοργάνωσης συστάθηκε η διεθνής κριτική επιτροπή, η οποία πέραν της διασφάλισης της ομαλής και αδιάβλητης διαδικασίας αξιολόγησης, αποτέλεσε και το παγκόσμιο βλέμμα απέναντι στη μελλοντική αστική εξέλιξη της πόλης. Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ο εκπαιδευτικός χαρακτήρας του «ArXellence 2», καθώς ουσιαστικά παρουσιάζεται στους πολίτες ο τρόπος με τον οποίο οραματίζονται την εξέλιξη της Θεσσαλονίκης επαγγελματίες του αρχιτεκτονικού κλάδου από όλο τον κόσμο.

Η περιοχή μελέτης

Το δυτικό παράλιο μέτωπο της Θεσσαλονίκης παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Η περιοχή μελέτης του «ArXellence 2» ξεκινάει από το εμπορικό κέντρο «ΛΙΜΑΝΙ» και συνεχίζει παράκτια προς τη δυτική είσοδο ακολουθώντας την οδό 26ης Οκτωβρίου. Μέσα σε αυτή την ενιαία έκταση περιλαμβάνεται πλήθος σημαντικών διατηρητέων οικοδομημάτων. Χαρακτηριστικά μπορούν να αναφερθούν το πρώην εργοστάσιο ζυθοποιίας ΦΙΞ, το δημοτικό κτίριο των πρώην Σφαγείων, το Μουσείο Ύδρευσης Θεσσαλονίκης, αλλά και γνωστά διατηρητέα κτίρια όπως η Βίλκα και ο Μύλος, που βρίσκονται στην απέναντι πλευρά της οδού.

Τα προτεινόμενα ακίνητα εξυπηρετούνται από σημαντικούς μεταφορικούς άξονες και κόμβους της περιοχής (ΠΑΘΕ, Περιφερειακή Οδός, Δυτική Είσοδος, αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, υπεραστικός και προαστιακός σιδηρόδρομος, Λιμάνι), ενώ στο εγγύς μέλλον θα βρίσκεται εν λειτουργία και ο τερματικός σταθμός του Μετρό στο Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό. Η κομβική αυτή θέση σε συνδυασμό με τις λιμενικές εγκαταστάσεις, αλλά και η απόσταση μόλις 1.500 μ. από την πλατεία Δημοκρατίας στο κέντρο της πόλης, καταδεικνύουν με τον πιο σαφή τρόπο τη διασύνδεση της περιοχής με ολόκληρη την πόλη και υπογραμμίζουν τα τεράστια περιθώρια ανάπτυξης και επανεκκίνησής της με άξονα τις σύγχρονες αρχιτεκτονικές τάσεις.

Το όραμα

Η ALUMIL ως μια πρωτοπόρος εταιρεία στον τομέα των αρχιτεκτονικών συστημάτων αλουμινίου, έχει στον πυρήνα της φιλοσοφίας της τη διαμόρφωση ευνοϊκών συνθηκών για τους πολίτες στις τοπικές κοινωνίες στις οποίες δραστηριοποιείται. Στην εταιρεία μας «επιδιώκουμε την τελειότητα κάθε μέρα» και γνωρίζουμε πως για να έχουν αντίκρισμα οι προσπάθειές μας, οφείλουμε να συμβάλλουμε στην αστική ανάπτυξη, μεγιστοποιώντας τις δυνατότητες που παρέχονται από την εκάστοτε περιοχή δράσης μας.

Επικοινωνήσαμε το όραμά μας με όλες τις αρμόδιες αρχές, δηλώνοντας την πρόθεσή μας να διοργανώσουμε έναν διαγωνισμό υψηλών προδιαγραφών. Έτσι, εξασφαλίσαμε την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Δήμου Θεσσαλονίκης, του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης, καθώς και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Κεντρικής Μακεδονίας. Εκτός από τη στήριξη των τοπικών αρχών, η διοργάνωση είχε την έγκριση της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων (UIA) και τη συνεχή παρακολούθηση από το Συμβούλιο Διεθνών Διαγωνισμών της UIA (ICC Council), για την τήρηση των προδιαγραφών της UNESCO.

Το μέλλον

Το «ArXellence 2», μια πρωτοβουλία της ALUMIL με στόχο την επανεκκίνηση της συζήτησης γύρω από τον αστικό επανασχεδιασμό μιας σημαντικής περιοχής της Θεσσαλονίκης, θέτει τα θεμέλια για τη δημιουργία ενός Επιχειρηματικού Κέντρου, με κτίρια εμπορικής και οικιστικής χρήσης, σε συμφωνία με τις προδιαγραφές αντίστοιχων εγχειρημάτων σε προηγμένες πόλεις του εξωτερικού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v