Αποφασισμένη να συνεχίσει την υλοποίηση του πλάνου μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της, παρά την κατακόρυφη μείωση του ενδιαφέροντος λόγω του κορωνοϊού, δείχνει η Πειραιώς, με πενιχρά, προς το παρόν, αποτελέσματα.
Η εξάπλωση της πανδημίας στην Ευρώπη βρήκε την Πειραιώς, όπως και τις υπόλοιπες εγχώριες τράπεζες, εν μέσω υλοποίησης προγράμματος μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της (Non Performing Exposures - NPEs), προκειμένου να εξυγιάνει τον ισολογισμό της.
Στο παραπάνω πλαίσιο είχε σε εξέλιξη δύο διαγωνιστικές διαδικασίες: η πρώτη σε συνεργασία με τη Eurobank αφορούσε στην πώληση των δανείων του ξενοδοχειακού ομίλου Κυπριώτη και η δεύτερη, τα τρία πρώτα χαρτοφυλάκια του project Trinity. Στους παραπάνω διαγωνισμούς προστέθηκαν, εν μέσω πανδημίας, άλλοι τρεις για τα δάνεια της MIG, του επιχειρηματία Ι. Αβραντίνη (ΝΕΛ) καθώς και την πώληση δανείου με ενέχυρο ξενοδοχείο στη Σερβία.
Η πώληση των δανείων της μητρικής του ομίλου MIG, ονομαστικής αξίας 548,8 εκατ. ευρώ και ελαφρώς υψηλότερης συνολικής απαίτησης, αποτελεί τη σημαντικότερη διαδικασία, καθώς τα δάνεια έχουν ως εξασφάλιση το σύνολο των μετοχών Vivartia και Attica Group, που κατέχει η MIG.
Η Πειραιώς αποφάσισε, στις αρχές Μαρτίου, να εκκινήσει τον διαγωνισμό, ξαφνιάζοντας την αγορά, η οποία θεωρούσε λογική τη μετάθεση της διαδικασίας, ώστε να μην επηρεαστεί από τη δραστική επιδείνωση του επενδυτικού κλίματος.
Η κατάθεση μιας μόνο δεσμευτικής προσφοράς από την ιρλανδική Comer Group, η οποία, μάλιστα, φέρεται να ενέχει αιρέσεις ως προς το ύψος του τιμήματος, που συνδέονται με την επίδραση της πανδημίας και των μέτρων περιορισμού της στην οικονομική δραστηριότητα του ομίλου MIG, επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις της αγοράς.
Από τις 23 Μαρτίου ως σήμερα, η Πειραιώς δεν έχει πάρει επίσημη θέση για τον διαγωνισμό, ενώ η προσφορά της Comer δεν συζητήθηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας, το οποίο διενεργήθηκε την περασμένη Παρασκευή, 27 Μαρτίου.
Ως εκ τούτου, δεν είναι σαφές αν η τράπεζα θεωρήσει την προσφορά βάση συζήτησης και εισέλθει σε περίοδο αποκλειστικής διαπραγμάτευσης με την Comer ή θα κηρύξει τον διαγωνισμό άγονο. Στη δεύτερη περίπτωση, θα πρέπει, επικαλούμενη τις συνθήκες που επικρατούν, να ζητήσει την ανοχή του επόπτη για τον χρονισμό ενός νέου διαγωνισμού και τις ως τότε πρόσθετες προβλέψεις.
Στο… σφυρί τα δάνεια της Μονής Βατοπεδίου
Η δεύτερη διαγωνιστική διαδικασία αφορά στην πώληση σειράς μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων, συνολικής απαίτησης 760 εκατ. ευρώ και καθαρής λογιστικής αξίας 119 εκατ. ευρώ (project Trinity). Πρόκειται για καταγγελμένα ή προς καταγγελία δάνεια εργολάβων, ξενοδόχων, εκδοτικών εταιρειών κ.ά. Μέρος του χαρτοφυλακίου αποτελούν δάνεια της Μονής Βατοπεδίου, υπόθεση που προκάλεσε πολιτικό σεισμό προ 11ετίας.
Για τα πρώτα τρία χαρτοφυλάκια του project Trinity, η Πειραιώς βρίσκεται από τον περασμένο μήνα σε διαπραγμάτευση με την PIMCO, μετά την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών. Για το Trinity 4 υποβλήθηκαν, πρόσφατα, μη δεσμευτικές προσφορές.
Ταυτόχρονα, σε εξέλιξη βρίσκεται διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων του επιχειρηματία Ιωάννη Αβραντίνη, συνολικής έκθεσης 137 εκατ. ευρώ και λογιστικής αξίας 16 εκατ. ευρώ. Τα εν λόγω δάνεια έχουν ως εξασφάλιση μετοχές εταιρειών που ελέγχουν αιολικά πάρκα (σε λειτουργία ή με άδειες) δυναμικότητας περίπου 30 MW.
«Πάγωσαν» οι συζητήσεις για Κυπριώτη
Το ξέσπασμα της πανδημίας βρήκε τις Πειραιώς και Eurobank να συζητούν με τη HIG Capital την υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας για την πώληση δανείων του ξενοδοχειακού ομίλου Κυπριώτης, μετά από έναν «πολύπαθο» διαγωνισμό καθώς μεσολάβησε η κατάρρευση της Thomas Cook.
Η συνολική απαίτηση της Πειραιώς για το παραπάνω δάνειο ανέρχεται σε 69 εκατ. ευρώ και η καθαρή λογιστική αξία ανέρχεται σε 41 εκατ. ευρώ. Πρακτικά, οι συζητήσεις έχουν «παγώσει» μέχρι να βελτιωθεί η ορατότητα για την επόμενη ημέρα του τουρισμού.
Τέλος, η Πειραιώς είναι έτοιμη να ξεκινήσει διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση δανείου, που έχει ως εξασφάλιση ξενοδοχείο στο Βελιγράδι (project Danube), ενώ εκκρεμεί ακόμη η ολοκλήρωση της μεταβίβασης στην τσεχική APS του χαρτοφυλακίου Iris.
Πρόκειται για ανεξασφάλιστα, κυρίως, δάνεια συνολικής απαίτησης 1,8 δισ. ευρώ και καθαρής λογιστικής αξίας (σ.σ. στις 31/12/2019) 76 εκατ. ευρώ σε επίπεδο ομίλου (Πειραιώς, Πειραιώς Leasing και Πειραιώς Χρηματοδοτικές Μισθώσεις).