Με μια διπλωματική κοινή ανακοίνωση, οι υπουργοί που συμμετείχαν στο χθεσινό Συμβούλιο Τηλεπικοινωνιών της Ε.Ε. αφενός δεν απέκλεισαν συγκεκριμένες εταιρείες από την προμήθεια συστημάτων για τα δίκτυα πέμπτης γενιάς (5G), όπως την κινεζική Huawei, και αφετέρου ξεκαθάρισαν πως τα κράτη-μέλη μπορούν να αποφασίζουν για την τεχνολογία που θα χρησιμοποιήσουν και μη τεχνικά ζητήματα.
Η διπλωματική ανακοίνωση μπορεί να μην καλύπτει απολύτως τις ΗΠΑ, που καταβάλλουν έντονη προσπάθεια ώστε να κλείσουν οι πόρτες της Ευρώπης (και της Ελλάδας) στη Huawei. Δεν καλύπτει, όμως, ούτε και την κινεζική πλευρά.
Οι υπουργοί που εποπτεύουν την αγορά τηλεπικοινωνιών στην Ε.Ε. επισημαίνουν, επίσης, πως συνεχίζεται η κοινή ευρωπαϊκή προσπάθεια για την αντιμετώπιση θεμάτων που συνδέονται με την ασφάλεια των δικτύων. Προσθέτουν, όμως, πως οι τεχνολογικές αλλαγές που συνδέονται με το 5G απαιτούν «επισταμένη μελέτη» των κινδύνων που συνοδεύουν κάθε προμηθευτή εξοπλισμού. Όπως, μάλιστα, εξηγούν, με δεδομένες τις ευρύτατες εφαρμογές του 5G στην οικονομία, οι κυβερνήσεις μπορούν να λαμβάνουν υπόψη, κατά την επιλογή της υποδομής για τα δίκτυα πέμπτης γενιάς, και «μη τεχνολογικά ζητήματα όπως το νομικό και πολιτικό πλαίσιο, με βάση το οποίο λειτουργούν προμηθευτές τρίτων χωρών».
Τέλος, επισημαίνεται η ανάγκη να βασιστούν τα κράτη-μέλη σε πληθώρα προμηθευτών, ώστε να αποφευχθεί η εξάρτηση από μία εταιρεία, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τους κινδύνους από πιθανή δυσλειτουργία των συστημάτων.
Στο χθεσινό συμβούλιο, στο οποίο εκπροσώπησε την Ελλάδα ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, αποφασίστηκε, επίσης, πως η Ευρωπαϊκή Ενωση θα επανεκκινήσει την προσπάθεια για αύξηση της ρύθμισης στις εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες τηλεφωνίας μέσω του Διαδικτύου όπως η WhatsApp, ο Messenger (ελέγχονται από τη Facebook), το Skype (ανήκει στη Microsoft) κ.α. Όπως φαίνεται, θα γίνει νέα απόπειρα για ρύθμιση θεμάτων που συνδέονται με τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών καθώς η πρώτη προσπάθεια είχε αποτύχει εν μέσω αντιδράσεων από τους τεχνολογικούς κολοσσούς, καθώς και από ορισμένα κράτη-μέλη.