Δύο ισχυρές κοινοπραξίες αναμένεται να διεκδικήσουν το μεγάλο έργο των 380 εκατ. ευρώ για τη μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση των σταθμών μετατροπής της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης - Αττικής.
Όπως κάνει γνωστό, με non paper, η Αριάδνη Interconnection, θυγατρική του ΑΔΜΗΕ, πρόκειται για τα επενδυτικά σχήματα ΤΕΡΝΑ - SIEMENS και Mytilineos - General Electric - NARI.
Σύμφωνα με το ίδιο ανεπίσημο κείμενο που διέρρευσε η εταιρεία ειδικού σκοπού για το μεγάλο έργο ύψους 1 δισ. ευρώ της διασύνδεσης Κρήτης - Αττικής, «η υποβολή των προσφορών στον διαγωνισμό για τους Σταθμούς Μετατροπής της Διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 1η Νοεμβρίου».
Όπως προκύπτει, σύμφωνα με το non paper, «από την αποσφράγιση των τεχνικών προσφορών σήμερα, Δευτέρα 4 Νοεμβρίου, στον διαγωνισμό συμμετέχουν οι ενώσεις εταιρειών ΤΕΡΝΑ-SIEMENS και ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ-GENERAL ELECTRIC-NARI».
Διευκρινίζεται ότι το έργο αφορά τη Μελέτη, Προμήθεια και Εγκατάσταση δύο Σταθμών Μετατροπής Εναλλασσόμενου/Συνεχούς Ρεύματος και ενός Υποσταθμού για την Ηλεκτρική Διασύνδεση Συνεχούς Ρεύματος μεταξύ Κρήτης και Αττικής (2 x 500 MW).
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 380 εκατ. ευρώ και η διάρκεια υλοποίησης του είναι 36 μήνες. Το έργο πρόκειται να ενταχθεί για συγχρηματοδότηση στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020.
Πηγές της εταιρείας, όπως σημειώνεται στο σχετικό non paper, αναφέρουν σχετικά: «Μετά και την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής προσφορών για τους Σταθμούς Μετατροπής, η διασύνδεση Κρήτης-Αττικής μπαίνει σε τροχιά πλήρους υλοποίησης. Η Αριάδνη Interconnection θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να ολοκληρωθεί η τεχνική αξιολόγηση των προσφορών πριν το τέλος του τρέχοντος έτους, με στόχο στις αρχές του 2020 να έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις με όλους τους αναδόχους του Έργου και να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής».