Πώς θα κινηθεί η Intrum με τα NPΕs της Πειραιώς

Το deal με την Πειραιώς και οι στόχοι της Intrum από τη δραστηριοποίηση στην ελληνική αγορά. Στο στόχαστρο και μη εξυπηρετούμενα δάνεια 10 δισ. ευρώ από τρίτα μέρη. Μεγαλύτερες ταχύτητες στα δικαστήρια ζήτησε ο M. Ericson.

Πώς θα κινηθεί η Intrum με τα NPΕs της Πειραιώς

Η συνεργασία της Τράπεζας Πειραιώς με τη σουηδική Intrum στη διαχείριση των προβληματικών δανείων θα δημιουργήσει τη μεγαλύτερη ανεξάρτητη εταιρεία διαχείρισης πιστώσεων στην Ελλάδα, όπως είπαν εχθές ο CEO της τράπεζας Χρήστος Μεγάλου και ο επικεφαλής της Intrum Mikael Ericson σε συνάντησή τους με δημοσιογράφους.

Με βάση τη συμφωνία, η Intrum αποκτά την πλατφόρμα της Πειραιώς για την εξυπηρέτηση κόκκινων δανείων και την ενοποιεί στη νέα εταιρία, την Intrum Hellas, στην οποία η ελληνική τράπεζα διατηρεί ποσοστό 20%. Η Intrum Hellas αναλαμβάνει τη διαχείριση συνολικών μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων ύψους 27 δισ. ευρώ της τράπεζας. Το τίμημα για την απόκτηση του 80% ανέρχεται στα 328 εκατ. ευρώ, με την συνολική αξία της πλατφόρμας να αποτιμάται στα 410 εκατ. ευρώ.

Τα οφέλη για την Πειραιώς

Ο CEO της τράπεζας Χρήστος Μεγάλου εξέφρασε την αισιοδοξία του για το deal, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη άμεση ξένη επένδυση από σουηδική εταιρεία στην Ελλάδα, προσθέτοντας ότι δημιουργείται η πρώτη μεγάλη ανεξάρτητη εταιρία διαχείρισης πιστώσεων στη χώρα.

«Για εμάς», τόνισε ο κ. Μεγάλου, «το σημαντικό είναι η αυξημένη αποδοτικότητα στη διαχείριση των NPEs και το γεγονός ότι θα μπορούμε να επικεντρωθούμε στο core banking και τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας».

Η επίπτωση στα κεφάλαια της τράπεζας από τη συμφωνία με την Intrum εκτιμάται στις 75 μονάδες βάσης, με το βασικό δείκτη εποπτικών κεφαλαίων CET1 να διαμορφώνεται στο 15,7%.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς σημείωσε ότι ιδιοκτήτες των NPLs παραμένει η Πειραιώς, καθώς η Intrum έχει αναλάβει τη διαχείριση, και η όποια υπεραπόδοση λόγω της αναμενόμενης βελτίωσης στην οικονομία και της ανόδου των τιμών, θα αντικατοπτρίζεται και στον ισολογισμό της Πειραιώς.

«Θα υπεραποδώσουμε έναντι των στόχων μείωσης των κόκκινων δανείων», εκτίμησε ο κ. Μεγάλου, σημειώνοντας ότι η τράπεζα θα χρησιμοποιήσει το σχέδιο Ηρακλής και η συμφωνία με την Intrum θα βοηθήσει σε αυτό τον τομέα.

Τι είπε ο CEO της Intrum

Ο κ. Ericson από την πλευρά του, παρουσίασε την σουηδική εταιρεία, η οποία έχει μεγάλη εμπειρία στη διαχείριση των NPLs καθώς δραστηριοποιείται σε 24 ευρωπαϊκές χώρες, κεφαλαιοποίηση άνω των 3,5 δισ. ευρώ και πάνω από 10.000 υπαλλήλους, ενώ έκανε λόγο για επένδυση μακροχρόνιου χαρακτήρα από την Intrum.

Τα δυο στελέχη τόνισαν ότι η νέα εταιρία ευελπιστεί να αναλάβει τη διαχείριση κόκκινων δανείων και από τρίτες εταιρίες. Όπως είπαν, υπάρχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους περίπου 10 δισ. ευρώ που έχουν εξαγοραστεί από εξειδικευμένα funds και αναζητείται ανεξάρτητη εταιρία διαχείρισης. 

«Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι, φιλοδοξία μας είναι να προσφέρουμε μια πρόταση αξίας και σε άλλα ιδρύματα, είμαστε εδώ για να μείνουμε», τόνισε ο κ. Ericson.

Τα κουρέματα

Οσον αφορά στα επιχειρηματικά δάνεια, ο κ. Μεγάλου υπογράμμισε ότι τυχόν «κουρέματα» οφειλών θα αποφασίζονται από την Πειραιώς. Η Intrum θα συνεργάζεται με την ειδική επιτροπή της τράπεζας και οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με βάση τις εσωτερικές διαδικασίες της Πειραιώς. Τα δε success fees που θα καταβάλλονται στην Intrum θα συνδέονται με τις επιδόσεις της.

Τα δικαστήρια

Ο κ. Ericson τόνισε ότι οι τράπεζες στην Ελλάδα έχουν πολύ επιθετικούς στόχους μείωσης των NPEs, σημειώνοντας ότι από την πλευρά του, θα κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει.

Υπογράμμισε ότι το ρυθμιστικό πλαίσιο για τα κόκκινα δάνεια έχει βελτιωθεί κατά πολύ τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, ευχήθηκε να υπήρχαν περισσότεροι πόροι στη δικαιοσύνη ώστε να επισπεύδονται οι διαδικασίες. «Θα θέλαμε περισσότερους πόρους στα δικαστήρια, οι καθυστερήσεις είναι τραγικές», υπογράμμισε.

Οι τιτλοποιήσεις

Η Πειραιώς σχεδιάζει την τιτλοποίηση δανείων συνολικού ύψους 6 δισ. ευρώ ως το 2021. Από αυτά, δυο τιτλοποιήσεις αναμένεται να προχωρήσουν στο αμέσως προσεχές διάστημα. Η πρώτη, ύψους 2 δισ. ευρώ με κάλυψη οικιστικά ακίνητα αναμένεται να προχωρήσει άμεσα και να ενταχθεί στο σχέδιο «Ηρακλής» που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών, ενώ μια ακόμη, ύψους 1,5 δισ. ευρώ αναμένεται το πρώτο τρίμηνο του 2020.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v