Η RWE επιστρέφει Ελλάδα για την «πράσινη» ΔΕΗ

Πρόταση συνεργασίας του CEO της RWE για έργα ΑΠΕ με τη ΔΕΗ. Διαθέσιμη η γερμανική εταιρεία και για παροχή τεχνογνωσίας. Πώς ο γερμανικός κολοσσός οδεύει στην πλήρη απανθρακοποίηση μέχρι το 2040.

Η RWE επιστρέφει Ελλάδα για την «πράσινη» ΔΕΗ

Πριν από 12 χρόνια, το 2007, και για πολλούς μήνες, η πολιτική και οικονομική επικαιρότητα της χώρας συγκλονιζόταν από την πρόθεση της τότε διοίκησης της ΔΕΗ, υπό τον Τάκη Αθανασόπουλο, να συνάψει συνεργασία με τη γερμανική RWE στην κατασκευή λιθανθρακικών και άλλων θερμοηλεκτρικών μονάδων στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια.

Οι συνδικαλιστές της τότε ισχυρής ΓΕΝΟΠ, με εφόδους στα γραφεία της διοίκησης της δημόσιας επιχείρησης αλλά και στα ξενοδοχεία που κατέφευγαν τα μέλη της για να εγκρίνουν τα μνημόνια συνεργασίας, μπλόκαραν τις αποφάσεις. Μαζί με τη ΓΕΝΟΠ συντάσσονταν τα κόμματα της αντιπολίτευσης ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή είχε περάσει από τις πλέον δύσκολες μέρες της θητείας της.

Η ιστορία και η ζωή κάνουν κύκλους, λένε, και η RWE δείχνει διάθεση επιστροφής. Χθες ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Rolf Martin Schmitz και στελέχη της εταιρείας επισκέφθηκαν τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες του Euro2day.gr, έτειναν χείρα επενδυτικής συνεργασίας με τη ΔΕH.

Πηγές αναφέρουν ότι τα στελέχη του γερμανικού κολοσσού και ισχυρού παίκτη στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο τον λιγνίτη και τον άνθρακα πρότειναν στον πρωθυπουργό την ανάπτυξη συνεργασίας με τη ΔEH σε έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, καθώς και την παροχή τεχνογνωσίας στην απολιγνιτοποίηση. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει ανακοινώσει την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσουν όλες οι λιγνιτικές μονάδες της δημόσιας εταιρείας μέχρι το 2028. Οι Γερμανοί φέρονται διατεθειμένοι για τη σύσταση κοινοπραξιών με τη δημόσια εταιρεία στην ανάπτυξη έργων ΑΠΕ.

Η RWE μετά την τριπλή συνένωση των δυνάμεών της με την E.ON και την Innogy ανακοίνωσε στις 30 Σεπτεμβρίου ευρύ πρόγραμμα κλεισίματος των παραγωγικών της μονάδων με ορυκτά καύσιμα, καθώς και εκείνων με πυρηνική ενέργεια. Η δέσμευση του κ. Schmitz, που βρέθηκε χθες στην Αθήνα, είναι η νέα RWE να είναι έως το 2040 με μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα (carbon neutral company) μέσα από ετήσιες επενδύσεις της τάξης του 1,5 με 2 δισ. ευρώ στις ΑΠΕ και την αποθήκευση ενέργειας. Επίσης η εταιρεία αποφάσισε το κλείσιμο όλων των ανθρακικών της μονάδων ηλεκτροπαραγωγής σε Βρετανία και Ολλανδία έως το 2030, μειώνοντας κατά 70% τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε σχέση με το 2012. Επιπλέον, ο όμιλος, συντασσόμενος με την απόφαση της Άγκελα Μέρκελ να κλείσει τις λιγνιτικές μονάδες της Γερμανίας έως το 2038, δεσμεύτηκε επίσης για τη σταδιακή απόσυρση αυτών των εργοστασίων.

Ήδη η RWE μείωσε κατά ένα τρίτο τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από το 2012 έως το 2018.

Η πρόθεση συνεργασίας των Γερμανών με τη ΔEH, για την οποία επίσης η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο τη διείσδυσή της στις ΑΠΕ, αφού το μερίδιό της είναι μόλις 4% σήμερα, θα φανεί αν θα υλοποιηθεί τους επόμενους μήνες και ιδίως μετά την εκπόνηση του επιχειρησιακού σχεδίου από τη McKinsey & Company.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v